Przemol8521 81 Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) @Zielone krainy czemu liscie przy kwiatach są jasne odbiegają bardzo od innych kolorem ? Edytowane 26 Listopada 2020 przez Przemol8521 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 26 Listopada 2020 (edytowane) @Przemol8521 Jak pytasz o liście na samych szczytach to może są prostu młode , więc dlatego mają jaśniejszy odcień, młody liść zawsze będzie miał "żywszy" kolor. Edytowane 26 Listopada 2020 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 26 Listopada 2020 @Zielone krainy są po prostu jaśniejsze od pozostałych bede obserwował @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 26 Listopada 2020 @Przemol8521 Na zdjęciu nie widać nic niepokojącego, możesz być spokojny, jak na ten moment, bo nic złego się z roślinami nie dzieje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 28 Listopada 2020 @Zielone krainy @Bds @mikosz @zielonyjamajczyk Pojawił się problem narazie widoczny na jednej panience objawy chyba podobne do Mikosza załączam zdjęcie co to za choroba @CheMsKuN @Szym @Cieniu @Jamajczyk13 @Groovebusters @Tester 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Listopada 2020 @Przemol8521 Ile nawozów dawałeś ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Listopada 2020 Klasyczna blokada poboru minerałów przez niewłaściwe Ph . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Listopada 2020 @Przemol8521 zanim powiesz że ph masz ok bo mierzyłeś , odpowiedz mi na kilka pytań - czy kalibrujesz miernik przynajmniej raz w miesiącu ? czy w kapslu okrywającym sensor jest gąbka nasączona płynem do przechowywania sensora ? czy przynajmniej raz w miesiącu używasz płynu do czyszczenia sensora (wkłada się ph metr na 12h) czy używasz ph metru z najtańszej półki (żółte peny z chin po 50-100pln) czy wiesz że nawet najbardziej profesjonalne ph metry mają sensory o trwałości do roku czasu ? (O ile na pierwsze trzy pytania odpowiesz - tak , to tyle powinien ci wytrzymać ph meter) chińskie ph metry do upraw się nie nadają , to jak wróżenie z fusów , ja używam dobrych ph metrów , ale i tak wymieniam je co rok . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bds 36 Napisano 28 Listopada 2020 @Vampidrut @Vampidrut Zrób może temat w podlewanie/nawożenie o pH metrach, wnukom się przyda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 28 Listopada 2020 @Zielone krainy od początku moze do czasu kwitnienia tylko rot juice alga mic i bio grow od biobiza na wzrost jak się pokazały kwiaty bio blom top max i alga mic w minimalnej dawce 1ml na litr więc na pewno nie jest to spowodowane zbyt duża dawką nawozów tym bardziej że ten 1 ml każdego nawozu lane co drugie podlanie raz woda sama raz z nawozami w minimalnej dawce więc przenawożenie panienek niemożliwe @Vampidrut miernik co prawda jest za 100zl ale ma nie cale 20 dni i ph ziemi mierzone miernikiem elektronicznym i klasycznym na plyn do ok 10 cm ph 5.5 nizej do końca doniczki 6.5 Dodatkowo dodam tylko ze to coś występuje jak narazie na jednej pannie ale zauważyłem że na nowych lisciach przytopowych pojawiają się dziwne plamki na wszystkich pannach które zamieniają się właśnie w to dodam zdjecie @Vampidrut jaki ph metr gleby polecasz cena nie gra roli @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Listopada 2020 @Przemol8521 jak masz ziemie przygotowaną , do upraw bio czy mineralnie ? Bardzo ważne jest by wybierać ziemię pod rodzaj uprawy , tak jak bardzo ważną rzeczą jest nie dodawanie jakiego kolwiek dodatku mineralnego do uprawy bio to wszystko może zrobić rewolucje jeżeli chodzi o ph w glebie. Ja używam ziemi typowo pod uprawę , opartą na nawozach mineralnych , jak widzisz ph ziemi jest podane i jest idealne do upraw konpii , tu nie trzeba żadnego miernika ph gleby , tu trzeba porządny miernik ph do roztworu jakim podlewasz rośliny, a wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Bardzo ważną rzeczą jest dobór ziemi pod typ uprawy , źle dobrana ziemia potrafi zmieniać ph , szczególnie przy nawozach naturalnych bio. Co do ph metru do gleby to w pracy używamy Lutron Soil pH Meter PH-220S. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 28 Listopada 2020 Wszystko opiera się o dobrą wodę. Heh. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 28 Listopada 2020 @Vampidrut @Vampidrut ziemia od biobizz all mix i nawozy tez @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 28 Listopada 2020 Kolejne fotki...w takim tepie panna za tydzień sie wykonczy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 28 Listopada 2020 jak będziesz obrywał to tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) @Przemol8521 wszyscy na tym forum zaczynają mieć problemy z nawozami pd biobizza @Farmerka spójrz, znowu biobizz i znowu coś się dzieje Edytowane 28 Listopada 2020 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 28 Listopada 2020 @Groovebusters ale to raczej ludzie nie potrafia używać. Ja używałam pod każdą uprawa, nic sie nie działo, outdoor i indoor w tamtym sezonie. Bez problemów. Teraz przezucilam sie na plagron tylko dlatego że biobizz według mnie jest za slaby. Widocznie nawet biobizz jest za ciężki na niektórych. Ja majac ziemie biobizza i ich nawozy szło idealnie. Lałam wode ph7 plus odzywki, zero problemu, problem sie zaczynal jak kolezanka lała wode 5.8 - 6.3 u swoich roslin i zanim przeszły na flo rosliny były żółte. @Przemol8521 jakie ph ma woda która podlewasz przed odżywkami i po? Sprawdzasz to? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamajczyk13 106 Napisano 28 Listopada 2020 Da się zauważyć że te wszystkie mieszanki glebowe all mix lubią zmieniać pH i potem problem . Jadę na light mix. Sam dodaje nawóz i kontroluje co i jak... Taki szczegół ale warto zwrócić uwagę.. @Przemol8521 mi to wygląda na mokrą ziemię i korzenie nie mają tlenu... i /lub pH gleby skoczyło.. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Listopada 2020 @Przemol8521 Liście jak dla mnie świadczą o tym, że lejesz za dużo nawozów. Liście są nimi popalone. Konopie to roślina banalna w uprawie, jestem początkujący, a nie mam żadnych problemów z uprawą. Wystarczy tylko odrobina wiedzy i wyczucie, nie lać za dużo ani wody ani nawozów, pilnować ph gleby , by było dobre i mieć w miarę dobre oświetlenie i wszystko musi się udać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 28 Listopada 2020 @Groovebusters @Farmerka @Jamajczyk13 @Zielone krainy @Szym nie możliwe jest przenawozenie jak narazie dostają minimalne dawki 1ml na litr ph wody to 7 po odżywkach 6 panny pija 1litr wody co drugi dzien wazone za każdym razem Moim zdaniem moze tez to być brak fosforu potasu albo azotu doszedłem do wniosku takiego ze podam samą wodę na razie 2-3 podlania jesli się pogorszy to będzie znaczyło ze to brak deficytu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach