konopny_janusz 1,008 Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Liście wstały. Dają mi znać kiedy lać wodę kiedy są opadnięte. Zajebiście. Plan na następne 5 podlewań: * sama woda, * woda + 0,5ml bio-grow (jeszcze za wcześnie by schodzić z azot, a taka dawka nie zaszkodzi) + 2ml bio-bloom + 1ml top-max + 0,3 calmag, * sama woda, * woda + 3ml bio-bloom + 1ml top-max + 2,5ml cannazym, * sama woda. Edytowane 28 Grudnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adin40 39 Napisano 28 Grudnia 2021 @konopny_janusz Ile wody dajesz na takie mixy bo "ml" nawozów podałeś ale nie podałeś ile wody, przyszedł mi 3pack biobizza i się powoli dokształcam i zastanawiam ile i co lać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) @Adin40 na 1 litr wody, zawsze tak się przelicza, ewentualnie na 10l jak masz dużo plantów i hurtem robisz jedną pożywkę dla wszystkich Edytowane 28 Grudnia 2021 przez konopny_janusz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 28 Grudnia 2021 Co to za niedobór? Póki co widzę to tylko na jednym liściu wiatrakowy z góry planta @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Grudnia 2021 @konopny_janusz trochę jak potas i fosfor wg dostępnych tabel. Ale za mało jeszcze wiem żeby doradzić szczegółowo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) @Udyr też mi się wydawało tak, ewentualnie calmag. Wczoraj lałem 2ml bio bloom 1ml top max i 2ml cannazym. Może dla niej to za mało Edytowane 28 Grudnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) @konopny_janusz no to chwilę zajmie zanim pobierze z gleby. Calmag dodawałem do każdego odlania dla świętego spokoju. Nie świruj, daj jej chwilę 😄 Edytowane 28 Grudnia 2021 przez Udyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Kurde chyba jednak przy bio bloomie zostanę, zawiera trochę azotu ale cóż poradzić. Za wcześnie na pk, a Bio grow już dawno odstawione do odwołania. Także mała korekta w planie podlewań powyżej, wylatuje 0,5 ml bio grow 😄 Edytowane 28 Grudnia 2021 przez konopny_janusz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Grudnia 2021 @konopny_januszNie lej niczego z azotem, za ciemne są, a do tego zaczynają chcieć więcej P i K, a azotu mają zdecydowanie za dużo. Dawaj im teraz czystą wodę, bo ci się popalą. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy kolejne podlanie czysta woda, ale następne leci 2ml blooma zgodnie z harmonogramem. Już tak robiłem w innych plantach że dawałem czystą wodę z powodu tego że były za ciemne liście i zaniedbałem pk, przez co prawie każdy liść jest popalony. Nie popełnię tego błędu. Teraz muszę im lać 4ml blooma 4ml top-max i 2ml pk co podlanie bo topy nie chcą puchnąć Edytowane 28 Grudnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Grudnia 2021 @konopny_janusz Twoja uprawa, więc ty masz decydujące zdanie, ale ja bym tak nie robił, ale oczywiście, działaj, zobaczymy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy wolę w tej uprawie pójść drogą na skraju przenawożenia niż głodzić Albo oblicze sobie proporcje pk1314 która będzie odpowiadać procentowym ilościom pk w bio bloomie i podam go z wodą eleminując azot z pożywki Edytowane 29 Grudnia 2021 przez konopny_janusz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 29 Grudnia 2021 @konopny_janusz Rób jak uważasz , ale już wcześniej poprzednie popaliłeś, więc nie szalej, bo wyjdzie to samo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy popaliłem ze względu na głód, do teraz domagają się pk mimo że leje im max dawkę W 1 ml pk13 14: 13% fosfor 14% potas w 1ml bio-bloom: 6,49% fosfor 4,36% potas ------------------------ Ile muszę wlać pk 13 14 na 1 litr wody żeby zachować proporcje zgodne z bio-bloomem, ale wyeliminować azot? żeby pokryć zapotrzebowanie w fosfor: 13x = 6,49 x = 6,49/13 x = 0,499 w przybliżeniu 0,5 ml żeby pokryć zapotrzebowanie w potas: 14y = 4,36 y = 4,36/14 y = 0,311 w przybliżeniu 0,3 ml wniosek: nie da się 😄 Musiałbym mieć osobno nawóz zawierający samo P i osobno nawóz zawierający K Ale uśredniając wynik to wychodzi 0,4 ml pk1314 jest odpowiednikiem 1ml bioblooma (eleminując azot z pożywki) Czyli musiałbym zapodawać 0,8 ml pk1314 na litr wody by zastąpić dawkę 2ml blooma, a nie samą wodę i tak też chyba zrobię, następne podlanie sama woda, a kolejne 0,8 pk 13 14 + calmag Edytowane 29 Grudnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 29 Grudnia 2021 @konopny_janusz Jak popaliłeś ze względu na głód? Mi chodzi o tą pozostałą część plantów, nie LSD, jakie teraz wstawiłeś. Tamte oberwały azotem, dostały popaleń, a po nich wyleciały niedobory P i K. Teraz to LSd jest nabite w azot przesadnie, pali się miejscami, co mi sam pokazałeś. Odpuść podawanie nawozów z azotem aż się lekko roślina rozjaśni, ale oczywiście twoja uprawa , więc uprawiaj , jak uważasz. Pk niby mógłbyś dać, bo lekko się domaga, te 0,8 ml wydaje się bezpieczne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy gdzie tu masz po palenie azotem, topy nie chcą puchnąć, liście przytopowe żółkną brązowieją niektóre robią się białe 😄 jest dramat, nie popełnię tego błędu Edytowane 29 Grudnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 29 Grudnia 2021 @konopny_janusz Chodzi mi o to, co było wcześniej, a nie o to, co jest teraz, mówię o popełnionych wcześniej błędach. Teraz owszem potrzebują P i K głównie, ale calmag też by im nie zaszkodził, ale pomógł. Azot też daj, jak nie masz w planach szybkiej kosy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy to co było wcześniej było ponad miesiąc temu, później był flush 15 litrów wody, później lałem samą wodę do czasu aż liście zrobiły się jasne, później podawałem delikatnie pk zaczynając od 1ml z bloomem też 1ml i do teraz rośliny nie odzyskały swojej sprawności 😄 do końca będą inwalidami. Podczas lania samej wody patrzyłem z dnia na dzień jak plant zżera liście przytopowe teraz leje 4ml bioblooma 2ml pk 4ml top-maxa, jedna dostała dodatkowo 1ml bio grow ta z pierwszego zdjęcia niewiele mogę zrobić, lanie samej wody kiedy plant domaga się pk nie zawsze kończy się dobrze, w tym przypadku skończyło się źle, więc nie chce doprowadzić teraz do takiego stanu bo wszystko podąża tą drogą, lanie teraz samej wody dlatego że liście są ciemne spowoduje tą samą sytuację, żółknięcie liści przytopowych a następnie ich brązowienie,wypadanie, zwolnione tempo kwitnienia, a uprawa wyjdzie mi 120 dni Edytowane 29 Grudnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 29 Grudnia 2021 @konopny_janusz Tej reszcie dawaj na ful, bloom może lecieć w dawce nawet 5 ml na 1 l wody i pk 2,5 ml na 1 l wody, one są skrajnie wygłodniałe. Jednak Lsd nie dawaj niczego z azotem, pk13/14 możesz nalać w dawce 0,8 ml na 1 l wody i tyle moim zdaniem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 29 Grudnia 2021 @Zielone krainy mam też Future która też jest wygłodzona nie pomaga jej max dawka pk i blooma musiałbym z 10ml pk wlać chyba @Zielone krainy kurde teraz mi to mówisz że 5ml blooma jak dzisiaj już podlewałem 4ml bloom 2ml pk 4ml top-max 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach