mikosz 123 Napisano 29 Listopada 2020 @Przemol8521 Pałki topów zapewne. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 29 Listopada 2020 @Przemol8521 topy? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 29 Listopada 2020 @mikosz @Farmerka no tak myślę bo mieszkam w Holandi jak każdy użytkownik tego forum ? 2 godziny temu, Przemol8521 napisał: @Urojenie pałki ? ? tzn ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 30 Listopada 2020 @Urojenie @Farmerka @Vampidrut @Cieniu @zielonyjamajczyk @Szym Siemka, dzis podlewałem swoje panny i wode ktora się przelała zarzucielm do ph metra i mnie zatkalo woda ktora wyleciała ma odczyn ph nie całe 4 wyjaśniło się wszystko dlaczego podanie wapnia pomogło roslince dzis zauważyłem na drugiej roślinie te same objawy plamki itp wiem już ze mam zbyt niskie ph bo jak lałem nawozy na weg ph sie podnosiło i było w miarę dobrze po przejściu na nawozy na flo które obniżają ph zaczęły się takie jaka do rzeczy podpowie ktos jak szybko podnies ph ziemi bo te 3.5 to jest tragedia robic fluscha ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Listopada 2020 @Przemol8521 podlej wodą z dolomitem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 30 Listopada 2020 pH up kup. Po co flush ? Musisz dać wodę z dobrym pH. Dolomit jak najbardziej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) @Przemol8521 Flusha się robi przy przenawożeniu, a ty masz po prostu najprawdopodobniej złe pH. Podejrzewam, że to przyczyna tych plamek, roślina ma niedobory bo nie pobiera substancji odżywczych. Przede wszystkim zmierz pH gleby. Jeśli będzie ono niższe niż 5,5-6 podsyp doniczki dolomitem. Magnez i wapń wchłaniają się powyżej pH 6.5, więc jeśli masz kwaśną glebę to rośliny nie pobrały tego wapnia. Edytowane 30 Listopada 2020 przez mikosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Listopada 2020 Niektorzy robia flusha jak maja tak slabe ph. Flush woda z ph 8.0, pozniej podlanie jej odżywkami z odpowiednim ph. Podobno dziala. Jakbym nie miala dolomitu to tak bym zrobila. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Listopada 2020 @Przemol8521 podlewaj narazie wodą z dolomitem, ph w tym wypadku przy tak zakwaszonej glebie , może być do 8 nie wyżej , sugerował bym 7.6-7.8 i za 24 godziny zbadał bym znowu przelaną wodę . Pozdrawiam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 30 Listopada 2020 @Vampidrut ok nie mam dolmitu teraz jutro wypada podlanie wiec kupie dolmit i bede podlewał nie wiem tylko czy czekanie nie zaszkodzi panna bo ti jednak 24h @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Listopada 2020 8 minut temu, Przemol8521 napisał: @Vampidrut ok nie mam dolmitu teraz jutro wypada podlanie wiec kupie dolmit i bede podlewał nie wiem tylko czy czekanie nie zaszkodzi panna bo ti jednak 24h Po podlaniu 24 godziny , a nie czekać z podlaniem 24 godziny ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 30 Listopada 2020 @Vampidrut zle mnie zrozumiałes chodziło mi o to ze nie mam teraz dolmitu więc nie podlewam panienek a jutro mi wypada podlanie to od razu podam dolmit ale chodziło mi o to czy czekanie do jutra nie zaszkodzi jeszcze bardziej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Listopada 2020 6 minut temu, Przemol8521 napisał: @Vampidrut zle mnie zrozumiałes chodziło mi o to ze nie mam teraz dolmitu więc nie podlewam panienek a jutro mi wypada podlanie to od razu podam dolmit ale chodziło mi o to czy czekanie do jutra nie zaszkodzi jeszcze bardziej Nie masz wyjścia w sumie , skoro nie masz dolomitu to lepiej poczekać niż lać zwykłą wodę która rozpuści resztki nawozów w glebie co może dodatkowo zakwasić jeszcze , a tak puki mają względnie sucho to korzenie mają lekko utrudniony pobór zakwaszonej wody z gleby. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 30 Listopada 2020 @Vampidrut dolmit mieszać z wodą w jakich proporcjach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Listopada 2020 2 minuty temu, Przemol8521 napisał: @Vampidrut dolmit mieszać z wodą w jakich proporcjach Zaczął bym od łyżki stołowej na 1litr. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Listopada 2020 @Przemol8521 łyżka stołowa na litr wody 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 30 Listopada 2020 garść na litr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Listopada 2020 @Szym ale moja garść czy Twoja? Czy garść mojej 6letniej siostrzenicy? ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 30 Listopada 2020 @Farmerka nie siostrzenicy tylko dolomitu... ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 30 Listopada 2020 Ale ile to jest garść? Moja garść jest zapewne mniejsza jak garść twoja czy Szymka To tak jak ktos zapyta " Ile nawozu lać?" A ktos inny odpowie "Troche" 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach