Lady Green 2,128 Napisano 22 Marca 2023 @Mr.Green ok, zrozumiałam. 👍 Dzis rano je podlewałam (wczoraj wieczorem nie wyrobilam się przed zgaśnięciem światła), więc dostaly juz dzis po 1,5l ale bez biogrow, moglabym teraz dolac im po 0,5l ale ile bigrow do tego dodac? z 3ml? dodawac reszte tez czy samo biogrow? A moze sie wstrzymac do jutra wieczora? Przy okazji... Jak dawkowac im calmag z biobizz? w tabeli od producenta jest pominięty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) @Lady Green powinna być odrywana nalepka na butelce. Tam coś może o dawkowaniu być. Do ziemi dawkowanie po prawej stronie. Edytowane 22 Marca 2023 przez Udyr 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) 1 minutę temu, Lady Green napisał: Przy okazji... Jak dawkowac im calmag z biobizz? w tabeli od producenta jest pominięty Etykieta na butelce jest taka odklejana/rozkładana... tam pisze jak dawkować. ps. i udyr mi się wcisnął 🙂 Edytowane 22 Marca 2023 przez WBB 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Marca 2023 Tego biogrow możesz sobie odpuścić. Nie wiele więcej ma tego NPK. Zwiększ dawkę blooma i powinno być ok. Koniec końców one i tak zaczną się wyjadać bo już niedługo końcówka także jasnienie liści jest poniekąd nieuniknione 😉 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 25 Marca 2023 Czy taki kolor na niektórych lisciach to jakiś niedobór, nadmiar czy moze geny? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 25 Marca 2023 Pewnie niedobory. 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 25 Marca 2023 @Mr.Green tylko czego? 🙈 chyba musze im w takim razie cos dokupic, tylko co? myslalam ze ziemia lightmix, biotabs, starter pack z biobizz (grow, bloom, topmax i heaven) + dodatkowo calmag wystarczy. Tak mysle czy to nie geny bo mama nasionek pamiętam ze miała taki mocno jagodowy odcien ale tylko przez krótki czas (ona byla w ziemi uniwersalnej bez jakichkolwiek nawozow) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 25 Marca 2023 Zapewne NPK Uprawa organiczna to inne podejście co do żywienia. Z własnego doświadczenia wiem że najlepiej naładować rośliny w duży zapas pokarmu niż walczyć z niedoborami. Lalbym większe dawki blooma poprostu. Daj podwójna dawkę. Topy puchną to potrzebują jedzenia 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 25 Marca 2023 @Mr.Green ok, dzieki, tak zrobię 👍 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanek 39 Napisano 25 Marca 2023 @Lady Green popsulas calkiem fajne krzaki, wiesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 25 Marca 2023 @romanek po złości nam na forum raczej tego nie zrobiła I raczej nie są zepsute, po prostu wychodzą coraz intensywniej niedobory na kwitnieniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanek 39 Napisano 25 Marca 2023 @Bob drzewny to kobieta, a wiesz jak z kobietami bywa..@Lady Green ja bym na Twoim miejscu calmag podawal raczej dolistnie, potrafi w glebie czasami zaszkodzic nie pomoc.. pozatym to ladnie tam masz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 25 Marca 2023 @Bob drzewny niedobory czego wg Ciebie? @romanek jak z kobietami bywa? bo ja nie wiem 🤔 i czym je zepsułam? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 25 Marca 2023 @Lady Green hmmmm a powiedz mi czy wszystkie ogonki liści masz takie zaczerwienione? Szczególnie na tych co są największe niedobory? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 25 Marca 2023 @Lady Green lepiej to pytanie zadaj zielone krainy on ci podpowie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 25 Marca 2023 (edytowane) @Bob drzewny nie, nie wszystkie, tylko kilka szczytów to ma w 2 roślinach, trzecia roślina całkiem zielona (wszysykie dostają po równo wszystkiego od początku) @Zielone krainy podpowiesz cos? Edytowane 25 Marca 2023 przez Lady Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 25 Marca 2023 @Lady Green Widać wyraźnie, że w pewnych miejscach to naturalne związane z genetyka wybarwienia liści, a po za tym sa lekko popalone końcówki, trzeba zwiększyć lekko dawki nawozów głównie, jak chodzi o pierwiastki p i k, calmag profilaktycznie , nic się strasznego nie dzieje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 25 Marca 2023 @Lady Green mówiłem ze to mistrz jak dla mnie to @Zielone krainy powinien warsztaty prowadzić 😊 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 26 Marca 2023 (edytowane) @Lady Green jak czytam po zagranicznych, to końcówki przyschnięte (a szczególnie w przypadku przysychania krawędzi) praktycznie zawsze zwiastują niedobory mobilnych pierwiastków, liść ma też wtedy zbyt wysoką temperaturę w porównaniu do otoczenia, przez co musi wypluwać się z wody dla schłodzenia. Przyschnięte krawędzie są fajną poszlaką, bo jeżeli idzie za tym żółknięcie dość równomierne liścia (a szczególnie starszych liści), to od razu wiesz że to niedobór azotu. Zbyt ciemna reszta liści może Cię zmylić, bo znowu to może być spowodowane przez początkujący niedobór fosforu. Nie muszą się pojawiać jeszcze żadne plamki, to dopiero w późniejszym etapie. No i takie coś potrafi zmylić, bo z jednej strony masz fajnie zielone liście, jeden na jakiś czas znajdzie się żółknący i cholera wie co robić. Jedynie te czerwone ogonki mogą mocno przeważyć, że to jednak ten fosfor A braki potasu to dla mnie jakaś czarna magia, wszędzie podają coś innego i na zdjęciach tak samo co innego. Jedyny plus, że nie zablokujesz wchłaniania roślin za bardzo organicznymi nawozami, bo mają mało soli, więc jak widzisz jakieś niedobory co wskazują na NPK, to śmiało dodaj 50% więcej dawki raz i jak nie zobaczysz żadnych zmian, to znów tyle samo polej (mam na myśli już tą zwiększoną dawkę). W przypadku jak zobaczysz zmiany na przestrzeni ledwo 2 dni, to nie dodawaj znów zwiększonej dawki, bo organika dłużej się wchłania i możesz nałożyć na siebie dwa razy za duże dawki i wtedy mogą zacząć się większe problemy i trudniejsze do diagnozy niż małe niedobory Edytowane 26 Marca 2023 przez Bob drzewny 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 27 Marca 2023 I mamy 6 tydzien flo. Zastanawiam sie czy temu najjaśniejszemu nie podac nastepnym razem potrójnej dawki grow i bloom. 1 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach