Gość Zielone krainy Napisano 23 Stycznia 2021 @konopny_janusz Daj bloom , pk nie zawiera azotu w sobie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Podesłałby ktoś linka do jakiegoś w miarę taniego mikroskopu kieszonkowego który wystarczyłby mi do sprawdzenia trichomow? Widziałem takie po 15 zł, ale nie wiem czy to nie zabawka jakas i nabiorę się tak samo jak z ledem Pobrałem sobie apke "Lupa" ale słabo widać, wydaje mi się że są przezroczyste, chociaż to nie jest największy topek a chyba nie wszędzie równo będą dochodziły. I teraz pytanie, czy da się poznać na tym etapie co to jest czy wedding cake auto czy white russian auto? Patrzę po tych topach w necie, ale tam bardziej wszystko napuchnięte. A mi to ruska bardziej przypomina 🙂 W ogóle tak sobie myślę, 4 butelki różnych nawozów mi zostało, waham się przy następnym grow'ie jeszcze między automatami a sezonówkami. Na pewno ziemię muszę dokupić wezmę tą samą, niepotrzebnie wywaliłem do kosza jakąś połowę z 20l biobizz all mixa bo mi zawadzała jakoś. Ale zaufałem tej ziemi bo praktycznie żadnych problemów nie miałem (poza tym że z własnej winy przenawoziłem lejąc azot) Edytowane 29 Stycznia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 29 Stycznia 2021 @konopny_janusz ten mikroskop będzie dobry 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Testy panelu narazie na 1 diodzie z ustawieniem poboru na tak jak zalecano 1 A. Światło mega jasne. Zobaczę jak po godzinie będzie z temperaturą, jeżeli ok daje druga diodę. W planach jest dołożenie na środku trzeciej wtedy byłoby 18 tys lm Edytowane 31 Stycznia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Aktualizacja: nic się nie grzeje radiator po godzinie jest w temperaturze pokojowej, idealnie 🙂 Edytowane 31 Stycznia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Test na dwóch diodach 1h świecenia 😁 Start godz 21:12 stop godz 22:12. Światło jest tak jasne że nie da się siedzieć w pokoju praktycznie Edytowane 1 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Wnioski: panel nagrzał się do około 40 stopni. Temperatura rozprowadzona jest równomiernie po całym radiatorze. Nie dokładam kolejnej diody bo wtedy ten radiator by nie wystarczył bez chłodzenia wentylatorami, a przy dwóch diodach jest git. Pobór prądu nie był taki sam, wraz ze wzrostem temperatury pobór był coraz większy. Zaczęło się od 2 A skończyło po godzinie na 2,14 A. Ciekawostką jest ze cokolwiek zbliżymy do tego światła na około 2cm wtedy strumien światła potrafi wypalić dziurę. Tak więc trzeba będzie roślinki trzymać trochę dalej. Mi pozostaje zamontować zasilacz do radiatora i wywiercić dziury na łańcuszki które będą mieć hak na końcu do podwieszania Edytowane 1 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) A oto prawie gotowy panel 12 tys lm 🙂 Nie jest może estetyczny ale ważne by działał Edytowane 2 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 2 Lutego 2021 @konopny_janusz z tym wypalaniem dziury to chyba nie jest dobre @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) 29 minutes ago, Tester said: @konopny_janusz z tym wypalaniem dziury to chyba nie jest dobre Ale takie już są te diody, musiałbym mieć soczewki rozpraszające które nie są tanie chyba. Wystarczy nic nie zbliżać na odległość około 5 cm od źródła strumienia. Z tego co widziałem panele od ledam też nie mają soczewek na diody, więc tam jest takie samo ryzyko Nie wiem jak jest w hpsach, ale podejrzewam że też jeśli się przyłoży coś bardzo blisko to zacznie się kopcić Edytowane 2 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 2 Lutego 2021 @konopny_janusz U mnie w panelu od Ledam taki problem nie występuje, mogę dłoń przyłożyć bardzo blisko diody i czuć tylko ciepło, ale jaj mam diody o mniejszej mocy niż twoje. Jak chodzi o estetykę wykonania to mniejsza o nią, bo to nie idzie na wystawę , ale do boxa, więc najważniejsze, by dobrze działało, a nie wyglądało. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 2 Lutego 2021 @Zielone krainy to u mnie jest inaczej, można spokojnie dotykać w miejscu styku diody z radiatorem. Tam jest kolo 40-50 stopni. Ale jak się przyłoży palec blisko strumienia światła to wypala po jakimś czasie. Diody ustawione każda pobiera 1 Amper. Nic chyba z tym nie zrobię dopóki nie kupię soczewek. Władowałem już 4 stówy w to. Potestuje panel w boxie 16/8 pod ciągłym nadzorem przez weekend i zobaczę czy się sprawdzi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 2 Lutego 2021 @konopny_janusz Jak panel będzie dostatecznie oddalony od szczytów roślin to nic nie powinno rośliną się stać, więc to tylko kwestia posiadania dość wysokiego boxa, by na każdym etapie wzrostu rośliny led był od niej dostatecznie oddalony. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) @Zielone krainy dokładnie. Najgorsze w tym jest to, że jeśli taki panel nie daj Boże spadnie to pozostawiony przez 18 godzin zrobi pożar. Może dokupię jednak te soczewki W ogóle dzisiaj kupiłem sobie lupę myślałem że rozpoznam jakie są trichomy, ale za małe powiększenie więc zakup niepotrzebny, na pewno nie są bursztynowe, ale mam dylemat czy przezroczyste czy mleczne. 65 dzień dzisiaj. Wydaje mi się że są przezroczyste. Nie mogę jej wrzucić tego panelu bo roślinka jest prawie na wysokość boxa Edytowane 2 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) @konopny_janusz Dlaczego miałby ci ten panel spaść? Małpy w boxie trzymał nie będziesz, aby ci się miała huśtać na tym panelu :D Jak dobrze przymocujesz to nie będzie opcji, aby spadł. Zdjęcia niezbyt wyraźne, ale trochę na nich widać. Na ich podstawie można stwierdzić, że masz mieszankę przeźroczystych i mlecznych trichomów. Procentowo jest chyba blisko pół na pół. Jeszcze trochę , bo teraz to tylko słaby energetyk. Edytowane 2 Lutego 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 4 Lutego 2021 (edytowane) Na zdrowie Edytowane 4 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 6 Lutego 2021 (edytowane) jak myślicie, mogę zamówić już nasionka i przechowywać je normalnie w pokoju w oryginalnym opakowaniu nie otwarte przez jakiś miesiąc? Nie mam możliwości przechowywania w lodówce, co najwyżej na noc mogę wrzucać na balkon gdzie są niskie temperatury bo jest zima nie spierdzieli im się genetyka czy coś? bo widzę że to słabo puchnie, patrzyłem kiedyś na pierwszą fr Seby w pc boxie i tam wyszło 6 gram suchego, tu widzę że będzie tyle samo albo podobnie, zjebałem po prostu i chcę jeszcze raz zacząć Edytowane 6 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 6 Lutego 2021 @konopny_janusz możesz przechowywać w pokoju 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) dotarły już do mnie nowe pestki, nie wiem czy czekać aż się pogoda poprawi, może do maja, albo czewca wtedy jakiś outdoor, znam sporo fajnych miejscówek czy próbować w boxie. Przykre jest to, że tą uprawę od jakiegoś 14 dnia jechałem całkowicie bez wentylatorków, zero wentylacji nawet pasywnej poza tym że box był uchylony lekko i wietrzyłem pokój często. Na szczęście nie miałem problemów z temperaturą, ale na pewno jakoś to też odbije się na plonach 😜 Bałem się wykrycia przez hałas wentylatorków a po drugie nie mogłem przez nie spać, może następnym razem uda mi się ogarnąć jakiś mega cichy wentylator, 2 planuje dać wlotowy i wylotowy jeżeli nie będzie problemu z temperaturą to nie widzę potrzeby dawania mieszajacego Edytowane 8 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WielebnyMerry 382 Napisano 8 Lutego 2021 @konopny_janusz Co masz za diody, z kad, jaki pobór rzeczywisty jest na 2 takich. Może sam coś zamontuje, zawsze to mniejszy by był pobór prądu niż HPS. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach