mikosz 123 Napisano 11 Listopada 2020 @Szym Sporo dostawała, za każdym razem od kilku podlewań praktycznie coś tam leję azotu, bo to ta jasno-zielono/żółta. Chyba jednak nie azot, bo poprawa koloru jest znikoma a teraz jeszcze na kilku listkach te plamki doszły. Może za dużo potasu albo brak magnezu? Dodam jeszcze, że niektóre liście mają czerwone łodygi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) @mikosz spójrz do mojego tematu, miałem chyba takie same plamki na hulkberry na początku, u mnie pomogła większa dawka potasu Edytowane 11 Listopada 2020 przez Mieszko1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 11 Listopada 2020 Koniecznie PK ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 11 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk Mam ten obrazek, sugerując się nim powiedziałbym, że za mało potasu i azotu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 11 Listopada 2020 @mikosz słusznie myślisz, potrzeba dokładnie azotu i potasu na moje oko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 11 Listopada 2020 @Groovebusters Jutro dostaną właśnie taki zestaw, dzięki ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 13 Listopada 2020 23 dzień flo Szkoda, że nie możecie poczuć tego co ja... Coś pięknego! Wczoraj wszystkie dostały potasu i fosforu, a te żółtawe dodatkowo azotu. Wydaje mi się, że nabrały trochę koloru. Narazie idzie wszystko bez większych problemów, martwią mnie tylko te plamki bo zaczęły się rozpowszechniać na kilku nowych listkach, ale może wczorajsze odżywki pomogą. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 13 Listopada 2020 Te plamki wyglądają jakby pk brakowało albo problemy z wchłanianiem przez ph. Pozatym imponujący lasek. Z fartem! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 13 Listopada 2020 Będzie dobrze. Daj teraz trochę czasu na regenerację. NPK to dobre rozwiązanie tak jak wspominaliśmy. U mnie coś takiego miało miejsce. NPK rozwiązał sprawę. Pozdro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk @Groovebusters @Szym Wczoraj znowu dostały NPK, zamiast pomóc jest coraz gorzej. Skalibrowałem miernik pH na wszelki wypadek ale był ok. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 15 Listopada 2020 @mikosz powiedz mi jedno. Czy te liście są na każdej dziewczynie ?! Czy są doniczki bez takich liści ? Czy złapało całą roślinę , czy tylko szczyty ?! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk Dwie obok siebie tak chorują, na reszcie albo brak takich liści albo wchodzi to miejscami powoli dopiero. Raczej górne części roślin tylko, głównie szczyty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 15 Listopada 2020 @mikosz u mnie było identycznie na jednej. Podniosłem lampę i wróciło do normy. Ale z tego co widzę masz chyba ok odległość , więc dalej pozostaje chyba wyjście : albo braki , albo nadmiar. Jak pH z wody w podstawce po podlaniu ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk Lampa jest wysoko, na pewno nie to. Przez tą jedną która tak poleciała do góry musiałem podnieść. pH od dołu nie mierzyłem. Chyba je będę flushował bo już nic innego mi nie przychodzi do głowy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 15 Listopada 2020 Ja bym zostawił jeszcze. Jaka jest wilgotność w boksie i temperatura ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk temperatura 26-28, wilgotność 50-60 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 15 Listopada 2020 Dużo. Ja mam 23-25. Wilgotności 40-50. I jak z wymianą powietrza ? Wentylacja chodzi na maksa ? Wyciąg ? Jeśli te warunki masz ok, to bym najbliższe podlanie poleciał z wody. Dał jej z 3 dni i wtedy zobaczył. Niech jeszcze inni popatrzą. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk Już ostatnio jak to się dopiero zaczynało i się przestraszyłem to podlewałem z 2 czy 3 razy tylko wodą. Ale później pisaliście NPK to dostały NPK. Poczekajmy, może jeszcze niech ktoś się wypowie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 15 Listopada 2020 Skoro wtedy woda nie pomogła , potem NPK, aczkolwiek ja pierwsza myśl miałem tylko PK, azotu nie obstawiłem , to musi być problem z przyswajaniem , a piszesz że pH jest ok. Hmm ciekawy przypadek . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 15 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk pH na pewno ok, zawsze mierzę tuż przed podaniem i reguluję na 6.1-6.2. Miernik ma 2 miesiące ale na wszelki wypadek wczoraj go wyregulowałem. Sprawdziłem z ciekawości pH kilku cieczy przed i po regulacją, wyniki te same albo prawie te same. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach