CheMsKuN 683 Napisano 25 Kwietnia 2020 @Paczka12 Lst wykonane nieprawidlowo, zlap ja duzo wyzej i dognij sam szczyt do ziemi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 25 Kwietnia 2020 Kurde jak w szkole ? ok poprawię, dzięki za radę! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 25 Kwietnia 2020 No problemo Hombre ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 26 Kwietnia 2020 Lst poprawione i mam nadzieje, ze juz teraz jest ok. Zrobiłem na obu. Nasuwa mi się kilka pytań po ostatnich zmianach( od kiedy zakleiłem wentylację pomieszczenia): W pomieszczeniu, w którym jest box zrobiło się parno i pachnaco- mierzylem druga stacja pogodowa i wygląda podobnie jak w boxie. Zastanawiam się, czy nie zrobi to krzywdy roślinkom? Zaburzona cyrkulacja w pomieszczeniu. Wchodzę tam kilka razy dziennie, ale ze względu na zapach raczej nie zostawiam otwartych drzwi na dlugo. Szybki oprysk scianek, uzupełnienie wody w słoiczkach i zamykam. Dodać tam słoiczek z drożdżami i cukrem? Pytałem już o to, ale po ostatnich zmianach nie wiem czy mają wystarczająco CO2 - w końcu świeże powietrze do pomieszczenia jest dostarczane tylko jak tam wchodzę. Dodatkowo po zamontowaniu mat węglowych mam wrażenie, że zaburzona jest cyrkulacja w boxie (nie widzę tego po roślinkach, ale jak otwieram boxa to powietrze z wylotowego wdmuchuje powietrze do środka tak jakby nie był w stanie przedmuchać mat). Jak zamknę boxa to czuć delikatny powiew, ale zdecydowanie słabszy. No i zapach unosi się mimo wszystko. Pytanie/problem - czy usunąć jedna mate? Wiatrak wtedy powinien przedmuchac, a w tej chwili to tak jak wyżej wspominałem wręcz wtlacza powietrze do środka (przy otwartym boxie czyli niższym ciśnieniu w środku). Możliwe, żeby zapach uchodzil przez wlotowy? Może zamontować maty przed wiatrakiem? Tak żeby zasysał powietrze przez maty? Tak chyba działają te profesjonalne filtry - zasysane powietrze przechodzi przez filtr i dopiero jest wydmuchiwane? Dzieki za rady, pozdro! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 26 Kwietnia 2020 3 minuty temu, Paczka12 napisał: W pomieszczeniu, w którym jest box zrobiło się parno i pachnaco- mierzylem druga stacja pogodowa i wygląda podobnie jak w boxie. Zastanawiam się, czy nie zrobi to krzywdy roślinkom? kontroluj warunki w boksie bo tam są najważniejsze 4 minuty temu, Paczka12 napisał: Dodać tam słoiczek z drożdżami i cukrem? nie bo to i tak raczej nie da jakiegoś efektu 5 minut temu, Paczka12 napisał: Pytanie/problem - czy usunąć jedna mate? można by było 5 minut temu, Paczka12 napisał: Możliwe, żeby zapach uchodzil przez wlotowy? możliwe 6 minut temu, Paczka12 napisał: Może zamontować maty przed wiatrakiem? możesz spróbować chociaż efekt powinien być podobny @Paczka12 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 26 Kwietnia 2020 Dzięki za odpowiedź. Usunę jedna warstwę maty i zobaczymy jak podziala. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 29 Kwietnia 2020 Dzień 18/19 Temperatura w boxie wzrasta mi do 27 wilgotność nie schodzi poniżej 60%, raczej około 63% się trzyma. Podlane pierwszy raz biohumusem (3 ml rozrobione w 200ml wody) godzinę przed zgaszeniem światła (każda dostała po 200 ml) Jedna wczoraj była podlana i mam wrażenie, że od wczoraj się "nastroszyła" co wydaje mi się pozytywnym odbiorem, więc polałem dzisiaj drugiej. Pojawiły się (na obu głównych łodygach) takie jakby jasne grudki - widać na zdjęciach. Nie wiem czy powinienem się martwić? Na zdjęciach też widać listek, który jest nierównomiernie ubarwiony - ma jaśniejsze place (zdjęcie robione przed podlaniem). Kolejne zdjęcie - łodyga przy liściu ma dziwny niezielony kolor - czy to normalne? Zależne od odmiany? Finalnie będzie trzeba przesadzić do większej doniczki? Te, z których teraz korzystam mają wymiary 10x8x27 cm (głębokie na 10cm). Usunąłem sporą część nakrętek i innych pierdół, które miały zwiększać wilgotność i chyba nie ma różnicy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 29 Kwietnia 2020 41 minut temu, Paczka12 napisał: Pojawiły się (na obu głównych łodygach) takie jakby jasne grudki - widać na zdjęciach. Nie wiem czy powinienem się martwić? to taka łodyga 43 minuty temu, Paczka12 napisał: Finalnie będzie trzeba przesadzić do większej doniczki? Te, z których teraz korzystam mają wymiary 10x8x27 cm (głębokie na 10cm). te doniczki wystarczą za bardzo się pieścisz z roślinką a dobrze jest @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 29 Kwietnia 2020 Pieszczę się, bo teraz albo nigdy ? widzę minę żony jak drzwi otwieram, a jeszcze nie kwitną ? Dzięki za odpowiedź. Jak dalej z LST działać? jak znowu mi urośnie główny szczyt to go dogiąć tylko w drugą stronę (wolną przestrzeń w doniczce)? Czy te kolejne szczyty też odginam? To jest automat i ma prawie 3 tygodnie, z tego co wyczytałem na forum to LST się robi tylko na początku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 29 Kwietnia 2020 Ja doginam główny szczyt. Myślę że do końca tego (czwartego) tygodnia będę go doginal. Ale niech się wypowie ktoś ze starych wyjadaczy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 29 Kwietnia 2020 Kurde chciałbym już żeby zaczęła kwitnąć ? niech sobie będzie mała. Myślę, że jeszcze co najmniej raz powtórzę LST jak mi coś podrośnie. Obawiam się tylko o miejsce - wiadomo nowicjusz więc wyobrażam sobie nie wiadomo jaki krzak ? Plon z jednej jak będzie 10 to będę przeszczęśliwy ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 30 Kwietnia 2020 @Paczka12 jaką masz teraz wilgotność powietrza? Bo nawet jak kwitnie już to dobrze jest jak ma te jeszcze z 60% ale jak już robią się topy to do 40 możesz zejść. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 30 Kwietnia 2020 @mirecki wilgotność nie spada poniżej 60% cały czas, to chyba max co jestem w stanie zrobić. Raz podskoczyła do 70% tuż po podlaniu i spryskaniu boxa. Bardziej nurtuje mnie teraz pytanie co z nawozami - prawdopodobnie nie będę kupował, ewentualnie planton K. Mam pod dostatkiem skórek od banana i zastanawiam się nad zrobieniem nawozu z tego, ale mało informacji jest na temat tego kiedy lać, ile i w jakiej formie. No i zrobienie takiego nawozu nie wiem ile trwa oraz co z jego trwałością? Nie sztuka jest zrobić i wylać/wysypać... Chyba, że się poddam i kupię trypack z biobizz polecany tutaj bardzo :P @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 30 Kwietnia 2020 @Paczka12 idz do ogrodniczego i zapytaj o jakiś nawóz na kwitnienie kwiatów. Są tanie a używasz kiedy roślina zacznie kwitnąć Masz automaty więc nie musisz nawozic wcześniej o ile kupiłeś ziemię z podstawowymi nawozami w środku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 30 Kwietnia 2020 @EneDue nawozy na kwitnienie wiadomo, że jak zacznie kwitnąć ? bardziej nie mam wiedzy na temat kiedy używać bananowego nawozu. Czy jest to zamiennik PK13/14? czy stosować to z nawozem na kwitnienie (np. planton K) czy w końcowej fazie kwitnienia (Top max?) no i w jakich ilościach i kiedy/jak często ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 30 Kwietnia 2020 Jak masz ziemię z nawozami to wystarczy ten na kwitnienie przy automacie bo automat nie wykorzysta wszystkich nawozów z gleby. @Paczka12 na YT są filmy jak zrobić nawóz z banana @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 30 Kwietnia 2020 @EneDue Ooo nie wiedziałem, że na youtubie są ? muszę zobaczyć. Ziemię mam raczej kiepską bo uniwersalną z casto. Podlałem roślinki po 2 i poł tygodnia połową dawki biohumusa i mam wrażenie, że im pomogło więc ziemia jest pewnie już "słabiutka" @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 30 Kwietnia 2020 @Paczka12 na opakowaniu ziemi jest opis. Powinno pisać czy zawiera nawozy i w jakich proporcjach. Automat ma krótką fazę wzrostu i nie potrzebuje wiele ale niech Ci bardziej kumaci się wypowiedzą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 30 Kwietnia 2020 Worka po ziemi dawno nie mam ... ? w każdym razie, dzięki za odpowiedzi i powodzonka z Twoimi przygodami. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 30 Kwietnia 2020 Dzięki i wzajemnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach