Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi Nie, tutaj jest ok, nie widać problemu z grzybem, poza tym, że lekkie braki widać, jak chodzi o niedobory pierwiastków. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Zamówiłam canna cure, I rękawiczki, będę je spryskiwać alko za każdym razem jak otworze boxa. Zobaczymy co będzie, już się chyba pogodziłam z ewentualnymi stratami. Na następną uprawę, zamówię dwa dodatkowe wiatraki, duży exhaust fan, CO2 bag I lepszy dehumidifier + automatyczne podlewanie. Następna uprawa to będą automaty, muszę je szybko ściąć w ciągu 3 miesięcy, bo będzie mały remont w mieszkaniu i muszę zdążyć do " aż się ciepło zrobi". Jakie pestki polecacie? Będę już zamawiać i powoli sadzić, tylko też nie wiem jaka ilość plantów optymalnie tutaj wejdzie? Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Alexi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) @Alexi Błędne wnioski, bo problem tkwi gdzie indziej, a mianowicie w wentylacji. Zła przepustowość powietrza jest problemem. Cyrkulacja, to jest powodem, więc to trzeba byłoby zmienić, a samo pryskanie nic nie da, bo nie może, gdyż to nie są magiczne środki, ale zwykłe, jakie zabezpieczają top, gdy pryskasz od początku, a nie gdy pryśniesz na koniec. Rozwiązaniem jest poprawienie warunków, a skoro warunki są nieodpowiednie, to chodzi głównie o przepływ powietrza, czyli wentylacja głównie zawodzi. Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 15 Grudnia 2023 Ciężko stwierdzić po tych fotach wg.mnie.Nie wygląda...Straty dziś, nauka na zawsze...@Alexi Aha Wy już tu piszecie :)) nie zauważyłem komentarzy a właśnie chciałem o ten lepszy wiatrak pytać...:) I jak kolega wspomniał...wentylacja :)) pamiętam jak mnie to szkoliło... P.s automat nie gwarantuje szybciej. Poszukaj pestek które wychodzą najlepiej 12/12 od pestki i zrób na takiej szybką wegetację, czyli 18/6. Najszybsza i najwydajniejsza opcja wg.mnie. Jeśli naprawdę zależy Ci nad panowaniem nad czasem i dobrym paleniem. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 17 Grudnia 2023 (edytowane) No dobra mały update, na razie nie widzę żadnych niepokojących zmian, po wycięciu tamtego fragmentu reszta wydaje się okay. Topy są tak ciężkie że większość zaczyna opadać w którąś stronę. Leci 7 tydzień. Według tego co pisze producent mimosa powinna być gotowa za 5-10 dni. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez Alexi 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 17 Grudnia 2023 @Alexi Patrz na trichomy , bo to, co pisze producent to termin teoretyczny, jaki jest podany w przybliżeniu, nie chodzi o termin ściśle określony w ramach czasu, ale o przybliżony, a do jakiego zwykle trzeba dołożyć tydzień, a czasami dwa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 25 Grudnia 2023 (edytowane) @Zielone krainy Lupa zamówiona. Niestety kolejny bud na tej samej roślinie został ścięty w połowie... Pleśń.. Tamtego topka z pleśnią, spalili koledzy ostatnio się dowiedziałam, mimo że mówiłam, że mają tą wyrzucić XD Na początku niby było lajtowe, a później jeden się ogarnął że trzyma długopis w buzi zamiast jointa 😂 No.. na razie żyją.. Meh, no ogólnie cały ten jeden plant jakoś dziwnie na czubkach wygląda, tzn lekko zółtawte liście. Sprawdzę już przy zbiorach co tam się dzieje, może nic takiego. Edytowane 25 Grudnia 2023 przez Alexi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 25 Grudnia 2023 Dobra ja to w następną sobotę wszystko ścinam już raczej bez względu na wszystko, nie ma co ryzykować, że znowu się coś zapleśni.. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 25 Grudnia 2023 Przybliżyłam trichomy na kamerce w telefonie, wydaje mi się że część jest już brązowa. Zależy mi bardziej na takim psychicznym haju, niż cielesnym. Potraficie z tych zdjęć rozpoznać czy już czas? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,313 Napisano 25 Grudnia 2023 @Alexi dojrzałe. Ja bym ciął 👊 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 25 Grudnia 2023 @Alexi wydaja sie mleczne więc osiągnęła swoją dojrzałość. Widać już bursztyn, wiec teraz coraz bardziej kanapowcem bedzie jak przetrzymasz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 25 Grudnia 2023 (edytowane) @vego1989 Noo ale jak tak teraz jeszcze patrzę to nie na wszystkich widać ten bursztyn, głównie na liściach jest bursztyn. To jest 51 dzień na flo, product pisze że Lemon potrzebuje 8-9 tygodni, a 8 dopiero się zaczal, w sumie bez lupy to ciężko też tym samym aparatem dobrze spojrzeć. Może będę tak codziennie ścinać po trochu? No i planowałam 2 dni ciemności jej zrobić przed zbiorami EDIT: Jednak 9 się jutro zaczyna 😂 no mimosa już powinna być gotowa w takim razie 😋 😂 Edytowane 25 Grudnia 2023 przez Alexi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 25 Grudnia 2023 (edytowane) EGZEKUCJA!!! 😡😡😂 Dobra ściełam trochę Lemonka i Mimosy, ale resztę zostawię jeszcze kilka dni chyba, bo Lemon powinien dłużej dochodzić, a reszta niech jeszcze trochę dla pewności dojdzie.. Nie wiem czy mimosa zastopuje teraz kompletnie? Może i całą ściać lepiej? 😂 Edytowane 25 Grudnia 2023 przez Alexi 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,387 Napisano 26 Grudnia 2023 @Alexi zawsze mnie dziwi taki sposob suszenia a mianowicie razem z lodygami. Nie lepiej kupic siatke do suszenia i suszyc same topy bez zbednych lodyg. Wydluzaja one tylko niepotrzebnie czas suszenia🙂 na siatce luzne topy schna mi w 4 dni. Z lodygami ponad tydzien... 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 26 Grudnia 2023 @moonka ja też suszę na patykach i lubie jak wolno dochodzą 😛 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,387 Napisano 26 Grudnia 2023 @Mr.Green ja raz tak suszylem i dla mnie za dlugo🙂 Siatka sprawdza sie idealnie ale trzeba pieprzyc sie z ucinaniem topow 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 26 Grudnia 2023 @Alexi im dłużej suszysz tym lepszy smak będzie. Szybkie suszenie zostawia chlorofil i posmak siana w końcowym produkcie. A wieszając roślinę w całości można ten proces wydłużyć 10-14 dni to takie minimum. Nie po to tak długo rosną i kwitną żeby na koniec smakowało to jak dziadostwo. A wróć to miało być do @moonka , buch trochę oczy oszukał xD 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 26 Grudnia 2023 @moonka jeżeli uprawiam i poświęcam np.100 dni+ bo jakieś treningi, kombinację i nauka na nowych patentach to te 5 dni na końcu w ta czy w tą.. nie robi mi żadnej różnicy 😉 @Udyr do tego można dołączyć jeszcze legendę o uchodzących resztkach mocy z rośliny która swoim ostatnim tchnieniem oddaję energię przodków w topy by uleciały z każdym buchem we wszystkie strony świata ;) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,387 Napisano 26 Grudnia 2023 @Udyr zauwazylem, ze wiele zalezy od tego jak przylozysz sie to trymowania. Gdy ojebiesz praktycznie wszystkie listki zostawiajac czystego topa to nie ma mowy o chlorofilu i w kilka dni jest elegancko suche🙂@Mr.Green no niby masz racje ale ja zaczalem "spieszyc sie" z suszeniem gdy ktoregos dnia zaskoczylo mnie dno sloika... I tak susze do dzisiaj. Najdluzej suszylem 7 dni podczas mojej nieobecnosci gdy bylem na wakacjach. Nie czulem roznicy pomiedzy 4 a 7 dniami wiec po co czekac😅 kazdy ma wlasne patenty i techniki a ja postawilem na szybkie suszenie🙂 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Resio666 665 Napisano 26 Grudnia 2023 @Udyr W smaku chyba większą rolę odgrywa curing niz sam proces suszenia co nie znaczy że szybkie suszenie nie wpływa w jakimś stopniu na smak 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach