Mr.Green 4,309 Napisano 3 Lipca 2022 @Zielone krainy no to pewne info jest, ze tak powiem 😄 ciekawe jak to sie ma do rozroznienia ze ta byla cieta rano a ta wieczorem 😄 uwazam ze sa to mikro zmiany a nie zmiany typu 10 czy 20 % 🙂 ale dzieki takim maniakalnym ludziom jak ten typ to ciagle dowiadujemy sie czegos nowego o tej cudownej roslinie 🙂 Moze jakby czlowiek mial sprawdzone te wszystkie metody poprawy jakosci i opracowane na wysokim poziomie to sumujac je do kupy, mozna osiagnac jakis czynnik 10 % na poprawe jakosci zakladajac ze uprawa jest top optimum 😛 To z miodem wyprobuje z pewnoscia na nastepny grow na shogunach ktore juz sie niecierpliwia by je dac do ziemi 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Lipca 2022 @Mr.Green Jakby brak popełnionych błędów połączyć z sumą różnych ulepszających końcowy efekt zabiegów, to faktycznie wspólnie mogłoby to doprowadzić do uzyskania czegoś perfekcyjnego, lub bliskiego perfekcji. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 3 Lipca 2022 @Zielone krainyPlanowałem je zostawić na tą ciemnie 24h. O miodzie nie słyszałem za wiele i chyba nie przewiduję, podaje się tylko na ostatnie podlanie czy cały ostatni tydzień wody przed kosą? Jeśli mówisz , że suszenie w takich warunkach to strzał w kolano to jednak je podleje przed kosą aby miały jak najwięcej wody w sobie. Może zrobię tak: podlanie po południu z lodem wokół rośliny, poświęcę do wieczora albo rana, później lampa off na jakieś 24 godziny i ścinka. Czy ma po ciemni dostać roślina jeszcze światło na 12 h bo nie do końca rozumiem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 633 Napisano 3 Lipca 2022 16 minut temu, PrzeMIX napisał: @Zielone krainyPlanowałem je zostawić na tą ciemnie 24h. O miodzie nie słyszałem za wiele i chyba nie przewiduję, podaje się tylko na ostatnie podlanie czy cały ostatni tydzień wody przed kosą? Jeśli mówisz , że suszenie w takich warunkach to strzał w kolano to jednak je podleje przed kosą aby miały jak najwięcej wody w sobie. Może zrobię tak: podlanie po południu z lodem wokół rośliny, poświęcę do wieczora albo rana, później lampa off na jakieś 24 godziny i ścinka. Czy ma po ciemni dostać roślina jeszcze światło na 12 h bo nie do końca rozumiem. Połam suczkę dzień przed kosą.Myślę, że skuteczny stres.Podobno wzmacnia moc takie coś... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 3 Lipca 2022 @Lasir jakos ciezko mi w to uwierzyc 😄 Moc zalezy od jakosci pestki, odpowiedniego odzywiania i warunkow, od mocy lampy i ok ewentualnie od jakiegos stresu i ponoc od lampy UVB 😛 ale polamanie dzien przed kosa ma cos zmienic? Ogolnie ciezko mam zeby uwierzyc iz jakikokwiek zabieg na dzien przed kosa cokokwiek zmienia 😛 na to sa minimum 3 miesiace by to wszystko sie ulepilo z malego nasionka. Jeden trik w jeden dzien nie moze jakos znaczaco pomoc 🙂 tak mi sie wydaje 🙂 ale.. nie mowie ze nie ma jakis czarow w tym wszystkim 😄 bo to magiczna roslina i pewnie nie jedno ma ukryte 😄 dlatego trzeba badac wszystkie mozliwisci 😎 od nastepnego grow bedziemy badac mity i fakty 😄 mam w planie poleciec kilka razy z rzedu SoG na 15 sztuk i bede badal miody ciemnie lamania gwozdzie elektrowstrzasy i wszystko co kto tutaj zapoda :D:D:D I bede to testowal na ziomkach jako pacjentach 0 . Beda nieswiadomi to bedzie jakis wyznacznik 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 633 Napisano 3 Lipca 2022 38 minut temu, Mr.Green napisał: @Lasir jakos ciezko mi w to uwierzyc 😄 Moc zalezy od jakosci pestki, odpowiedniego odzywiania i warunkow, od mocy lampy i ok ewentualnie od jakiegos stresu i ponoc od lampy UVB 😛 ale polamanie dzien przed kosa ma cos zmienic? Ogolnie ciezko mam zeby uwierzyc iz jakikokwiek zabieg na dzien przed kosa cokokwiek zmienia 😛 na to sa minimum 3 miesiace by to wszystko sie ulepilo z malego nasionka. Jeden trik w jeden dzien nie moze jakos znaczaco pomoc 🙂 tak mi sie wydaje 🙂 ale.. nie mowie ze nie ma jakis czarow w tym wszystkim 😄 bo to magiczna roslina i pewnie nie jedno ma ukryte 😄 dlatego trzeba badac wszystkie mozliwisci 😎 od nastepnego grow bedziemy badac mity i fakty 😄 mam w planie poleciec kilka razy z rzedu SoG na 15 sztuk i bede badal miody ciemnie lamania gwozdzie elektrowstrzasy i wszystko co kto tutaj zapoda :D:D:D I bede to testowal na ziomkach jako pacjentach 0 . Beda nieswiadomi to bedzie jakis wyznacznik 😄 Ilóść teichomów reguluje w naturze jakość pestki czy ilość zagrożeń potencjalnych dla rosliny?ona tricho robi dla ochrony nie po to żeby Ci sprać na wieczór ;) za bardzo Ją kochasz i zapomniałeś że to roślina, czyli coś co urośnie czy to spalisz czy nawieziesz...:) Łamanie już na starcie daje reultaty więc... Jeden trik moze cos dac wg mnie.Nadłam lekko a odwdzięczy się zapachem odrazu. P.s Dobry masz pomysł na nastepny raz :) przyda się obserwacja bardziej szczegółowa.Ja piszę co wyczytałem.Jestem poczatkującym wciąż ;) Może @Cali_Bastard coś powie w temacie stresu w ostatnie dwie doby.Jeśli ma ochotę oczywiscie :) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 3 Lipca 2022 @Lasir no kurde jak najbardziej ziom 🙂 ja sam amator 😄 i wiem ze sa patenty o ktorych bym nie przypuszczal ze moga byc prawdziwe 😄 Ogolnie dobrze prawisz 🙂 cos musi byc na rzeczy dlatego trzeba badac temat bez opamietania 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 633 Napisano 3 Lipca 2022 26 minut temu, Mr.Green napisał: @Lasir no kurde jak najbardziej ziom 🙂 ja sam amator 😄 i wiem ze sa patenty o ktorych bym nie przypuszczal ze moga byc prawdziwe 😄 Ogolnie dobrze prawisz 🙂 cos musi byc na rzeczy dlatego trzeba badac temat bez opamietania 😄 Amator z dobrą ręką jesteś.Moja też nie krzywa jakaś.Ale zgadza się, poznać temat trzeba dogłębnie.Troche to zajmie :) Szczerze też w coś takiego nie wierzyłem ale to ma sens.Niektóre rośliny mają szybkie reagowanie... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Lipca 2022 @PrzeMIX Ja bym czyśćił rośliny przez 2 tygodnie, pierwszy tydzień woda z miodem 15 ml miodu na 1,5 l wody, a drugi tudzień dawałbym wodę z lodem i potem ciemnia, po ciemni od razu kosa, trymowanie i suszenie. Jak chodzi o suszenie to w takich warunkach będzie masakra, bo za szybko wyschnie , a to odbije się negatywnie na mocy, na smaku i na zapachu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 633 Napisano 3 Lipca 2022 6 minut temu, Zielone krainy napisał: @PrzeMIX Ja bym czyśćił rośliny przez 2 tygodnie, pierwszy tydzień woda z miodem 15 ml miodu na 1,5 l wody, a drugi tudzień dawałbym wodę z lodem i potem ciemnia, po ciemni od razu kosa, trymowanie i suszenie. Jak chodzi o suszenie to w takich warunkach będzie masakra, bo za szybko wyschnie , a to odbije się negatywnie na mocy, na smaku i na zapachu. Szafka do suszenia w ciemne miejsce.Na wiatrak mieszający szmatka wyjęta z zamrażarki.Coś ochłodzi, ale przez pierwsze 3 dni dużo ruchów żeby to utrzymać.Myślę, że warto.Wilgoci pilnować jak nigdy i dałoby się ogarnąć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Lipca 2022 @Lasir Niestety nie wiele to zmieni w sytuacji, jak w domu jest 30 C , szmata z zamrażalki to wytraci chłód w moment, trzeba by było, co 15-30 minut szmatę zmieniać, ja bym się na taką zabawę nie pisał raczej. Klima jedynie mogłaby pomóc, ale musiałby chodzić 24 h na dobę, trochę hajsu by to zjadło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 633 Napisano 3 Lipca 2022 @Zielone krainy W sumie racja.Mi się łatwiej myśli bo mam nienasłonecznione lokum w którym wszystko stoi.Teraz w szafie mam 26 stopni, lampa na połowę mocy :) To w pokoju bedzie podobnie lub chłodniej... Piwnica... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 3 Lipca 2022 @Zielone krainy no dokladnie. Sposoby domowo lodowe sa na chwile przy 30 stopniach. Nic tylko klima albo piwnica gdzie jest chlodno i sucho. Trymujesz odrazu po scince? Bo jest kolejna teoria do sprawdzenia 😄 Ponoc w takie upaly lepiej sciac krzaka calego i go powiesic z liscmi. Te wieksze usunac a reszte zostawic. Jak schnie to liscie jakby oplataja topki i zapobiega to przesuszeniu 😆 Raz tak wieszalem planta i wolniej schly topki. Nie bylo co prawda 30 stopni ale roznica byla widoczna. Dzisiaj jakis dzien teori spiskowych na temat baczki hehe 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 633 Napisano 3 Lipca 2022 Jak ktoś ma możliwość.2 metry pod ziemią zawsze chłodniej :) Teraz, Mr.Green napisał: @Zielone krainy no dokladnie. Sposoby domowo lodowe sa na chwile przy 30 stopniach. Nic tylko klima albo piwnica gdzie jest chlodno i sucho. Trymujesz odrazu po scince? Bo jest kolejna teoria do sprawdzenia 😄 Ponoc w takie upaly lepiej sciac krzaka calego i go powiesic z liscmi. Te wieksze usunac a reszte zostawic. Jak schnie to liscie jakby oplataja topki i zapobiega to przesuszeniu 😆 Raz tak wieszalem planta i wolniej schly topki. Nie bylo co prawda 30 stopni ale roznica byla widoczna. Dzisiaj jakis dzien teori spiskowych na temat baczki hehe Dłużej schnie z liściami.Sprawdziłem... 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 3 Lipca 2022 Tak suszony temat w smaku jest tragedia w chuj. Na mocy bym powiedział aż tak nie czuć, ale ma taki posmak chujowy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 633 Napisano 3 Lipca 2022 Ostatnio dowiedziałem się, że aby roślina dobrze smakowała musi być w niej jak najmniej azotu jak ją ścinasz. Skoro temat Ci nie smakował to może za słabo wypłukałeś.Ja tak zrobiłem i smakowało srednio.teraz suszyłem z liściami ale lepiej wypłukany i ta sama odmiana smakuje lepiej. 3 minuty temu, Piccolo napisał: Tak suszony temat w smaku jest tragedia w chuj. Na mocy bym powiedział aż tak nie czuć, ale ma taki posmak chujowy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 3 Lipca 2022 @Lasir z tym azotem to z pewnoscia racja. Wydaje mi sie ze jak roslina ma ladna jesien i sie wyjada z pierwiastkow na koniec to lepiej smakuje niz jak jest taka ciemno zielona i ja scinasz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 3 Lipca 2022 @Lasir Masz inna sytuacje, w twojej jeszcze da się coś zrobić, by to miało ręce i nogi, choć temperatura 26 C, to też nic dobrego, jak chodzi o suszenie, potrzeba byłoby z 20 C. @Mr.Green Zależy, ostatnio nie trymowałem od razu, by dłużej schło, ale potem jest większa mordęga, jak to wyschnie , nieporównywalnie gorzej się trymuje suche. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 3 Lipca 2022 Miejsce z temp max 18-20 stopni piwnica albo coś. Planuje suszyć w kartonie podwieszone lub w boxie. Delikatny mieszak w srodku aby powietrze nie stało w miejscu bo rozwinie się pleśń. Czy powietrze musi się wymieniać? Czy wystarczy utrzymywać wilgotność? Chodzą mi po głowie jeszcze dwa pomysły: 1. użycie lodówki turystycznej otwartej do boxa lub bo prostu jako suszarki w środku i suszyć w paru stopniach kilka tygodni (tylko że nie mam lodówki turystycznej 😅😂) 2. Ile woreczków pochłaniających wilgoć do 60% (planuje takie kupić do słoików na curring) potrzeba by było aby suszyć rośliny zamknięte? Takie rozpoczęcie curringu podczas suszenia aby nie tracić smaku i aromatu? Wykonalne? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 3 Lipca 2022 @Lasir ja zawsze robię watercurring tak czy tak. Nie tyle azot psuje smak, co jeśli jest dużo azoty to jest mocno zielony i ma dużo chlorofilu, a to chlorofil sprawia ze smakuje chujowo. Jak zrobisz water curring to gubi zielony kolor i ciemnieje, bo się pozbywa chlorofilu i smakuje lepiej. nie wiem czy to jest chlorofil na pewno czy jk to się nazywa, w każdym bądź razie to co czyni roślinę zielona. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach