Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 18 Maja 2021 @onyx nie mam doswiadczenia z automatami. Ale te najniższe wiatraki gdzie nie dochodzi swiatlo mozesz usunąć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 18 Maja 2021 @Dobry_Człowiek! rozumiem, kilka na pewno usunę ale nie za dużo co by jej zbytnio nie przystopować. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 18 Maja 2021 @onyx lepiej odgiąć na boki niż usuwać szczególnie w auto. Póki liść się trzyma rośliny to znaczy ze z niego korzysta. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 18 Maja 2021 @Totoro super materiał, ja jestem jednak po stronie nie wycinania liści ale tylko zastanawiam się czy czekać aż stare liście odpadną czy usunąć je w momencie kiedy zaczną mocno żółknąć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Totoro 179 Napisano 18 Maja 2021 @onyx u mnie zauważyłem ze jak „łodyżka” ta cześć między liściem, a roślina/łodyga robi się jasna to wystarczy dotknąć i liść odpada @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 18 Maja 2021 @Totoro będę obserwował póki co wszystkie liście są zdrowe i prężne ale też nie boje się je wyginać i chować tak by szczyty mogły mieć więcej światła , dzięki wielkie za wskazówki, pozdrawiam :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) Dziś mija 30 życia mojej sałaty Moja sałata idzie do góry, jest bardzo zdrowa i ładna, głównych szczytów jest 5 a poniżej znajdzie się jeszcze z 3-4 pomniejsze, nie sprawia póki co absolutnie żadnych problemów, pije dużo wody i na szerokość już się nie mieści w boxie, ogólnie kiedy już zacznie porządnie kwitnąć zastanawiam się kiedy będę mógł pozbyć się popcornu co by jak najwięcej energii poszło w główne topy ale to jeszcze trochę czasu potrzebuje na pewno, przy najbliższym podlaniu mam zamiar zapodać jej 1/4 dawki calmagu i połowę dawki top max i algamic, reszty raczej nie potrzebuje bo widać że ma, a parametry panujące w boxie będę podawał raczej w momencie występowania problemów chyba że warto przy każdym upie Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznej kawusi 🙂 p Edytowane 22 Maja 2021 przez onyx 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 27 Maja 2021 (edytowane) Dzień 35 Temperatura 29-30°C, wilgotność 30-35% Troszkę mam problemy z temperaturą ale ogólnie wszystko jest w porządku, podałem jej ostatnio algamic i top max w połowie dawki, ogólnie mam wrażenie że 35 dnia chyba już powoli powinna być na trochę wyższym levelu kwitnienia nie sądzicie? Jak dla mnie ona może i se żyć 80-90 dni ale to jest wersja fast I proces kwitnienia powinien być większy no ale nic nie będę panikował, będzie chciała to zacznie formować kwiaty Jak zawsze pozdrawiam i życzę smacznej kawusi Edytowane 27 Maja 2021 przez onyx 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 27 Maja 2021 @onyx dlaczego lejesz top maxa jak jeszcze nawet topy się nie wykształciły? Kup jakiś nawóz na kwitnienie, a nie lejesz stymulator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 27 Maja 2021 @Morenn ponieważ nie wiedziałem że nie leje się top maxa zanim nie wykształcą się topy, to jest stymulator kwitnienia a że roślina jest w tej fazie to stwierdziłem że czemu nie, inne nawozy mam na kwitnienie tylko nie ma sensu ich lać bo roślina o nie nie woła @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 27 Maja 2021 @onyx to zostaw tego topmaxa na jakiś czas i lej coś z potasem i fosforem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
point.99 239 Napisano 27 Maja 2021 @onyx to jak Ty formujesz swoje zdania to jest mistrzostwo świata. Spoko się to czyta. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Jest gitara, moja też późno zakwitła Edytowane 28 Maja 2021 przez fxxx1337 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 28 Maja 2021 @fxxx1337 dobrze to słyszeć bo ogólnie się martwiłem tym A przy okazji musiałem z powrotem wstawić nawilżacz do boxa gdyż temperatura potrafiła dojść do 31°C i więcej a do tego wilgotność 30% też zdecydowanie za niska, strasznie nie lubię tego nawilżacza bo jest chuj duży i nie praktyczny a roślina potrzebuje dużo miejsca :/ no cóż kuszą jakoś ze sobą współpracować, Pozdrawiam i życzę smacznej kawusi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 28 Maja 2021 @Dobry_Człowiek! @Totoro @Zielone krainy hey, może się znacie na tyle by powiedzieć mi czy ona jest przelana? Podlewam wtedy kiedy donica jest sucha i lekka bardzo ale ostatnio czyli przedwczoraj zaserwowałem jej dwa litry wody na donice 11l i jest oklapnieta co mnie trochu martwi 😕 z drugiej strony po tych paru dniach donica jest znowu lekka, z wierzchu suchawo, a parę cm pod ziemią lekko wilgotno więc już sam nie wiem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Maja 2021 @onyx Liście oklapnięte, więc przelanie, albo przesuszenie tego za ciebie nikt nie odgadnie, wiesz sam ile lałeś, i jaki jest stan podłoża czy jest suche czy wilgotne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 28 Maja 2021 @Zielone krainy powiedz mi czy przelanie pojawia się po czasie od podlania czy jednak widać go w ten sam dzień podlewania, bo te parę dni po podlewaniu roślina była ładnie wypięta a teraz oklapnięta Z drugiej strony te parę dni była wysoka temperatura i niska wilgotność więc dużo mogło wyparować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Maja 2021 @onyx Ogólnie zjawisko oklapniętych liści w wyniku przelania polega na tym, że liść ma w sobie za duże ilości zmagazynowanej wody, jaka wiadomo, że posiada wagę, jaką łodyżce liścia ciężko jest udźwignąć. Sam wiesz czy lałeś tyle, by mogło dość do zmagazynowania nadmiaru wody w liściach. Zresztą dotknij liści, zobacz ich strukturę pod palcami, liść jaki jest przesuszony i dlatego opada jest taki wiotki bardziej, nie jest taki nabrzmiały taki " "flak" lekki" powinieneś czuć, jak czujesz, że liść jest twardy, nabrzmiały to nadmiar wody wtedy o tym decyduje, że jest oklapnięty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 28 Maja 2021 @Zielone krainy ok, pokieruje się twoimi wskazówkami które swoją drogą mega przydatne, jeśli chodzi o ocenę lania to leje tak by wyleciało dołem lekko ale z drugiej strony nie wiem ile ona pije @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 28 Maja 2021 @onyx Jak lejesz tak by wyciekło dołem, co jest słuszne to czekałbym właśnie do lekkiego przesuszenia i lekkiego oklapnięcia liści dolnych z powodu właśnie braków wody i wtedy lejesz syto, by pociekło lekko od dołu i czekasz do następnego razu, jak znowu ziemia przeschnie i zobaczysz po dolnych liściach, że lekko oklapły, a jak ich dotkniesz to będą lekko wiotkie, to wtedy powtórka i tak w kółko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach