onyx 881 Napisano 23 Kwietnia 2021 Witam wszystkich Pestka: Lowryder auto Box 40/40/140 Ziemia: biobizz light mix Temperatura: 25-29°C Wilgotność: 60-70% Trening: LST Nawilżacz powietrza Wiatrak mieszający Wlot pasywny Wentylator oraz filtr w trakcie zakupu Panel LED Mars Hydro TS600 100W Nawozy Biobizz: root juice, calmag, bio grow, bio bloom, top-max, alg•a•mix Jest to moja pierwsza w życiu uprawa i zanim doszedłem do tego momentu w którym jestem, spędziłem zarówno tu wiele godzin czytając artykuły oraz oglądając fotorelacje by wyciągnąć z tego jak najwięcej wiedzy i zobaczymy co z tego będzie 🙂 Pestkę wrzuciłem do wody na 24h zapomniawszy użyć odstanej wody z której powinien ulotnić się chlor itd, po 24h nasiono opadło na dno i nawet nie pękło, poczym wrzuciłem je do ziemi, użyłem doniczki torfowej i położyłem na matę grzewczą do wykiełkowania, oczywiście nakładając przy tym woreczek śniadaniowy by utrzymać stałą wilgotność i tak o to po 2 dniach czyli od wczoraj 22/04/2021 pestka wydała na świat nowe maleństwo 🙂 aktualnie w boxie znajdują się też ostre papryczki (jalapeno, Carolina reaper gdyby ktoś był ciekawy) po czasie papryki pójdą na parapet a dziewczyna planowo zostanie przesądzona do doniczki 10l. Na ten moment to chyba wszystkie informacje chyba że jeszcze coś mi przyjdzie do głowy, życzcie mi powodzenia 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 23 Kwietnia 2021 Niestety torfowe lubią gnić. To jest LR wersja 2? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 23 Kwietnia 2021 @Aron czyli lepiej przesadzić już do głównej doniczki czy poczekać jeszcze? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 23 Kwietnia 2021 @onyx Ja od początku miałem w głównej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 23 Kwietnia 2021 zamiast calmagu używasz zielonej muszynianki. tańszy zamiennik calmaga i woda ma ph 6. jeśli te torfowe to tymczasowe to przy przesadzaniu do głównej doniczki, dobrze by było podsypać dołek w doniczce mykoryzą. dla lepszego rozwoju korzeni. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 23 Kwietnia 2021 @onyx teraz bym poczekał chwilkę z przesadzaniem do głównej gdyż roślinka jest bardzo młoda i mógłbyś naruszyć korzeń a tego roślina mogła by nie przeżyć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 23 Kwietnia 2021 @LiitlebigWeed właśnie powiem ci że mam problem bo w kranie pH wody dochodzi prawie do 8 i szukam sposobu na wodę z odpowiednim ph @Majki w planach było wsadzić doniczkę torfową do głównej doniczki i zasypać ziemią by torf się rozpuścił o ile właśnie nie wejdzie jakaś pleśń czy inna choroba przez to @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 23 Kwietnia 2021 @onyx no właśnie z nimi to różnie bywa, jedni je polecają inni odradzają, ja zawsze sądziłem do docelowych donic, jak już wsadziłeś to poczekaj niech troszkę urośnie i wtedy wsadzisz do głównej. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Bardzo fajnie zbija pH do 6,5-7,0 Brita, dodatkowo jeszcze ec zmniejsza. Choć obecnie już nie używam żadnych filtrów to z kranówki ec miałem 0,4 i zbijało do 0,2 i pH też dało radę obniżyć. Zaraz sprawdzę dokładnie i edytuje posta ______________________ Kranówka moja ma: ec-0,24oraz Ph7.1 po przepuszczeniu wodę przez już trochę zużyty zamiennik filtra brita (Dafi unimax) ec spadło do 0,16 a pH do 6.28. Pozdrowik Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 23 Kwietnia 2021 po co kombinować muszynianka ma idealne ph 6, magnez, wapn, i inne witaminki i jest nasycona co2, przez co tabletki z co2 nie są potrzebne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) 30 minut temu, LiitlebigWeed napisał: po co kombinować muszynianka ma idealne ph 6, magnez, wapn, i inne witaminki i jest nasycona co2, przez co tabletki z co2 nie są potrzebne. Muszynianka gazowana ma pH 6? A jakie ma witaminy jeśli mogę wiedzieć? Byłbym bardzo ostrożny używając gazowanej Muszynianki do przygotowania roztworu nawozów. I cenowo chyba lipa płacić 2pln za butle, ale kto bogatemu zabroni. Dodatkowo taka woda muszynianka jest okropnie twardą wodą - wiadomo jakie tego są skutki. Raz czy dwa w odstępach czasowych można uzyć takiej wody, ale jako długotrwałe rozwiązanie to trzeba mieć szczeście z dawkowaniem nawozów albo ogromną wiedzę by nie poblokować rośliny. Dużym błędem jest wybieranie wody tylko ze względu na jeden interesujący nas parametr np. pH, zapominając o tym że to jest istny koktajl składników niekoniecznie potrzebych w danym czasie roślinie. Inaczej jest z wodą RO. Pozdrowik. Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Gość dopierdzenie kilku informacji @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 23 Kwietnia 2021 kup i przeczytaj co jest napisane. ty sam jesteś lipa. calmag 25zł, biobiz ph- 20zł, Elektroniczny Miernik pH 40zł. to samo można znaleźć w muszyniance za 2 zł. 1 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 23 Kwietnia 2021 3 minuty temu, LiitlebigWeed napisał: kup i przeczytaj co jest napisane. ty sam jesteś lipa. calmag 25zł, biobiz ph- 20zł, Elektroniczny Miernik pH 40zł. to samo można znaleźć w muszyniance za 2 zł. Przez takie porady ludzie psują swoje uprawy w które włożyli serce. Racja pH metr jest zbędny, ec metr jest zbędny, po co odżywki ... (nie będę się kłócił, bo zaczyna to schodzić do piaskownicowej przepychanki). W calmagu masz schelatowane składniki, ehhh szkoda mojego czasu... reasumując: Tak jak kolega wyzej pisał kupuj i lej śmiało muszynianke a nabierzesz nowych doświadczeń. Ja też uczyłem się na błędach. Pozdrowik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 23 Kwietnia 2021 Muszyna ma za dużo sodu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 23 Kwietnia 2021 @niewiemalesiewypowiem nie zamierzam się wypowiadać bo mnie wkurwiasz. 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nyltiacxnij 26 Napisano 23 Kwietnia 2021 @onyx Również mam jedną roslinke pod tym ledem i też to moj pierwszy raz więc obserwuje z zaciekawieniem Powodzenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 23 Kwietnia 2021 @LiitlebigWeed zaraz banicje dostaniesz więc się ogarnij:) @onyx Zaopatrz się w PH min i PH plus, do tego miernik PH Adwa ad11/12 i lej kranówe odstaną 24h. Jak to bedziesz mieć to nie masz jak zjebać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 23 Kwietnia 2021 ło qrde co tu się dzieje :D Denerwujecie mnie wszyscy nie będę się wypowiadał :D foch haha @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Pozwólcie ze się wypowiem, lejta co chceta ale potem nie placzta pytanie do administracji za takie gadanie głupot nie powinno być banow ostrzeżeń? Jest to totalna dezinformacja ludzie zaczną wykupować wodę z marketów bo pomyślą ze już im calmag i PH meter nie potrzebny Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Dzielnicowy 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja np. jeszcze nigdy nie używałem calmag, albo root juice, leje oazę z biedronki lub kranowe nap przemian. Nigdy nie mierzyłem pH wody którą leje i nie miałem jeszcze problemów z pH. Dla mnie podstawa to bio grow bio bloom i pk 13 14. Może mam farta Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach