zielonyjamajczyk 628 Napisano 30 Listopada 2020 Kocham ujarany Was czytać ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 30 Listopada 2020 garść byle jaka i będzie dobrze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 30 Listopada 2020 @Szym wytlumaczy mi ktos dlaczego jak leje wodę przez czysta ziemie od biobizza to woda ktora wylatuje i tak ma ph5 a leje ph 6.5 sprawdzałem testem kropelkowym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 30 Listopada 2020 @Przemol8521 słyszałem że tak jest że spada, ale ci za dużo raczej spada więc dawaj dolomit @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 30 Listopada 2020 @Przemol8521 ziemia od biobizz jest nawozona, a nawozy mogą obnizać ph? W dniu 29/11/2020 o 19:13, mikosz napisał: @Przemol8521 Pałki topów zapewne. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) @Przemol8521 moja ziemia jak sprawdzalam w ten sam sposob co ty zanim wsadzilam nasiono do niej to miala 6.4? @Seb88 Nie moge czasem usunąć nickow, nie wiem czemu Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Farmerka 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 1 Grudnia 2020 @Farmerka jaka masz ziemie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 1 Grudnia 2020 @Przemol8521 dlatego że w ziemi masz nawozy. Woda która przefiltrowana jest przez ziemię staje się wtedy bardziej kwasową niż zasadową i pH spada, ale nie istotne jest jaka wyleci na dole tylko jaką lejesz dlatego też warto sprawdzać pH ziemi co jakiś czas a nie samej wody. Większość nawozów sztucznych jest robiona na kwasach typu amoniak, kwasy fosforowe itd i dlatego właśnie tak się dzieje. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 1 Grudnia 2020 @Przemol8521 biobizz 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 1 Grudnia 2020 @Seba691 podlewałem wodą o ph 6.5 to co moglo mi tak zakwasić glebę? @Farmerka light mix ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 1 Grudnia 2020 @Przemol8521 All-Mix jest mocno nawożoną ziemią, widzę to też u siebie. Nawozy organiczne których używa BioBizz mają mniej stabilne pH niż nawozy syntetyczne. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 1 Grudnia 2020 @Przemol8521 to że woda na dole wylatuje Ci z tak niskim pH nie znaczy że gleba ma też tak niskie pH. Kup zestaw do sprawdzania pH ziemi, myślę że będziesz miał na poziomie ok 6 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 1 Grudnia 2020 @Seba691 miernik pokazuje 6.5 ale on wart 80zl kupie krople 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 1 Grudnia 2020 @Przemol8521 tak, light mix. Ziemia jest dobra tak samo u mnie jak u ciebie. Po prostu wodą ze złym ph podlewales dlatego sie popsuło. Na forum @Dom wrzucal zdjecie w swojej fotorelacji jak jest opisane o ziemi z BioBizza jakie ph powinna miec woda i jak zmienia sie ph po kilku tyg od podawania odzywek. I kilka różnych ciekawostek. Warto poszukac, żeby chociaż minimalnie zrozumiec. Ale tak czy inaczej woda jaka podlewasz rosliny w biobizzie powinna byc co najmniej 6.5 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 1 Grudnia 2020 @Farmerka @Seba691 dzis robilen test ph ziemi na krople i jak seba pisał ph mam 6.5 więc nie wiem skąd te rzeczy na moich lisciach @Szym @zielonyjamajczyk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 1 Grudnia 2020 @Przemol8521 podlales dolomitem? To może byc niedobor magnezu przez slabe ph, mysle że jak ph masz teraz dobre to rosliny odżyją. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) @Przemol8521 to cały czas postępuje i widzisz na kolejnych liściach ? Czyli pH gleby dobre, pH wody podlewanej też dobre. A dla mnie to była zablokowana roślina, tak mi to po głowie przynajmniej chodziło. Więc trzeba myśleć dalej. Dolomit uruchom w podlewaniu. Edytowane 1 Grudnia 2020 przez zielonyjamajczyk 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 1 Grudnia 2020 @Farmerka mieszkam za granica i mam problem z dolmitem jedynie co mogłem tu znaleźć na szybko to takie cos @zielonyjamajczyk tak postepuje caly czas a nowe liscie przytopowe są duzo jaśniejsze moze chodzi o azot nie wiem moze to przelanie ale watpie zawsze ważyłem rosliny @zielonyjamajczyk skad taki sam jak domolit @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 1 Grudnia 2020 Pokaż te przytopowe @Przemol8521 Żółte są ? Czy tylko jaśniejsze ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 1 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk tylko jaśniejsze juz daje fotke @zielonyjamajczyk kolejne pytanie czy jak dorzucę tego wapnia z magnezem nie zrobię ph za wysokie ? Czy dolmit nie podnosi ph tylko stabilizuje na określoną ilość? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach