Growerseed 496 Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi mi to nie wygląda na pleśń ale przeleć cały box od spodu przy łodygach czy nie ma białej pajęczyny. zobacz na glebe czy nie ma białego nalotu. W pleśni to gnije od środka topu i przeważnie dolne partie a dokładniej środkowe partie bą najbardziej narażone. Może jakaś choroba albo przesuszenie mi to na pleśń nie wygląda 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi tam gdzie wysuszone 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 @Growerseed Przejrzalam boxa, różne topy od góry do dolu, nic nie widzę niepokojącego. To co wycięłam rano to patrzę, nie ma w środku żadnej pajęczynki, ani szarego... Nic. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi to powinno być git @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Resio666 665 Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi Wysusz to co wycięłaś i zjaraj zobaczymy co się stanie 😉 nie ma co się pierdolić w tańcu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,312 Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi już na zdjęciu z wtorku ten szczyt tak wyglądał 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 15 Grudnia 2023 To pleśń i nie musi być żadnych pajęczyn.Nie pal tego czasem!PLEŚN TO GRZYB A GRZYB W PŁUCACH TO RAK! Ale do masła...Najpierw bym zamroził z innymi odpadami i jak się nazbiera...W sumie nie bym bo robie tak zawsze z odpadami.Musiałaś dotknąć topa.Mi tak zjadło główny szczyt w jednej roślinie w przeciągu nocy.Suchy na wiór top został. @Alexi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,387 Napisano 15 Grudnia 2023 Mi rowniez nie wyglada to na plesn a mialem z nia stycznosc kilkukrotnie. Jak dla mnie brakuje tam bialego meszku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 1 hour ago, WymiataczMega said: @Alexi już na zdjęciu z wtorku ten szczyt tak wyglądał No tak, ale co to ma znaczyć? W tyle dni to by się pleśń chyba rozwinęła dosyć w tym czasie? On już wgl chyba od tamtej soboty był taki, po tym przesuszeniu. @Lasir Noo właśnie, chyba lepiej nie ryzykować.. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 15 Grudnia 2023 Pleśń się rozwija w środku.Widać ją jak już za późno jest.Nie musi być nalotu.To się zadziało od wewnątrz... @Alexi @moonka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Grudnia 2023 @moonka plecha,plecha. Żeby nie przyszło Cindo głowy tego grzyba palić 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Jezuuuu... Opitoliłam jeszcze tyle na wszelki wypadek, mam nadzieję, że to gówno nie nie rozprzestrzeni.. Co ja mam teraz już ścinkę robić czy co? A skąd mam wiedzieć moze inne już też są zainfekowane tylko jeszcze nie widać??? poszło do śmieci 😭🥺🥺 Pokazałam tego topa współlokatorowi, mówię mu co i jak z tym, a on że dawaj to ja to wyszusze i Spale XD mowie nie pal tego bo jeszcze dostaniesz raka, a on swoje XDD Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Alexi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 15 Grudnia 2023 Ścinka nic nie da.Musisz aptekarsko przejrzeć kwiatki.@Alexi nie dotykając goła ręką oczywiście.Ja bym wentylacje usprawnił. Pozdrów kolegę i sama tego nie pal. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) @Lasir JAK mam nie dotykac, jak ja już połowę tych kwarków dotknęłam, nie da się ich nie dotknąć. Jakieś rękawiczki muszę kupić .. Jak ja patrzalam, nic nie widać, na tym też nic nie było widać, jedynie po czym poznać mogę to po brązowych listkach, a to nie jest 100% pewne, bo przecież przesuszyłam wtedy, to trochę uschło. A na innych nic nie ma podobnego jeszcze, ale cholera wie co będzie za tydzień. A tam jest serio przewiew fajny w boxie, na kwiatach wszystkie się prawie bujają, tylko teraz mam ok 56% wilgotności w pokoju, kurde, dehumidifier za słaby jednak mimo że tyle wody zbiera.. Chce ktoś odkupić ten dehumidifier za 100 euro? Dałam 145. Muszę kupić większy. Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Alexi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 15 Grudnia 2023 To teraz zostaje mieć nadzieje...@Alexi Po tych usychających liściach też poznasz pleche.Jak nagle mokre widocznie się robią.Już za późno ale widać. Top w miejscu gdzie plesnieje miękki się robi... Czasem własnie biały mech widać... Jeśli mieszkasz w PL (nie pisz czy tak jest) to poprostu dobrze przewietrz pomieszczenie.Najlepiej jak temperatura zbiża się do zera. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi To szara pleśń, a z nią nie ma co igrać, jedne z najmocniejszych toksyn na planecie produkuje właśnie pleśń, jakie nazywane są mykotoksynami, a są konkretnie produktem przemian metabolicznych pleśni, palenie tego prowadzi między innymi do nowotworów, więc wszystko wycinaj, co jest zainfekowane i wyrzucaj na śmieci, nie pal tego, bo szkoda zdrowia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 640 Napisano 15 Grudnia 2023 Myko czyli grzyb 🙂 Są dobre i te gorsze.Bez myko nie ma roślin na planecie jak bez węgla i tlenu ale ten rodzaj lepiej omijać 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Czyli co cały plant do wywalenia, I topy które są w pobliżu? Przecież ja tego nie odroznie co jest zainfekowane, a co nie, najbezpieczniej byłoby chyba całą uprawę zakończyć, wyrzucić tego plants zainfekowanego, a resztę już suszyć... Zamiast ryzykować że się to rozprzestrzeni, może już się rozprzestrzenilo i za tydzień wyjdzie.. EHHHHHH... W pizdu tyle kasy poszło, serca włożonego i czasu.. Może jakis środek fungicide kupić i popryskac wszystko do okoła? Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Alexi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Grudnia 2023 @Alexi Nie cały plant i wszystkie topy, wytnij tylko to, co zainfekowane. Tak bywa , widocznie stworzyłaś pleśni warunki, dlatego weszła, gdzie mogła. Usuń to, co jest nią zainfekowane, a resztę, jaka jest zdrowa zostaw. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 Czy na tych topach też jest prawdopodobne że to jest to?? Nie są tutaj aż tak brązowe te liście, ale jednak są trochę.. Coś czuję że straty będą potężne . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach