Alexi 81 Napisano 11 Grudnia 2023 13 hours ago, Zielone krainy said: @Alexi Jeszcze jest sens, aby nie jadły doły tego, co może zjeść lepiej doświetlona góra, a doły możesz na coś przeznaczyć np. na masło. To już nie wiem. 6 tydzień jest, raz czytam ,że w 3 tygodniu kwitnienia się wycina, a potem już nie, a raz że w 6 też.. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 642 Napisano 11 Grudnia 2023 @Alexi bo czytasz ogólniki.Poczytaj pod daną odmianę konkretnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 11 Grudnia 2023 @Alexi W czym to niby miałoby zaszkodzić ? Masz 6 tydzień, to jeszcze 2-3 tygodnie te doły będą jadły składniki z ziemi, a jednocześnie nie będą otrzymywały dostatecznej dawki światła, bo są schowane, jak dla mnie lepiej je wyciąć, by roślina skupiła się na budowaniu topów, jakie są optymalnie doświetlone. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 12 Grudnia 2023 @Zielone krainy wycielam trochę, później wytnę więcej, tylko jakby na dole jedna zamiast wyciąć to wyrwałam I się skórka pociągnęła... Podobno w tym tygodniu już się nie powinno bo stres może zmniejszyć plony, ale widzę dosw. Growerzy to zaufam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 12 Grudnia 2023 @Zielone krainy a co ze stresowaniem roślin w tym okresie? Czy na pewno nie zahamuje to wzrostu pąków? Ani nie spowoduje hermienia? Pytam bo może mam jakiś błedny obraz tego w głowie... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Grudnia 2023 @Lady Green tez podbijam do pytania👍 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Resio666 666 Napisano 12 Grudnia 2023 @Lady Green Nie powinno się nic stać jak zrobi to z głową ( stopniowo bez pośpiechu dając roślinie czas na regenerację ) fakt mogła zrobić to dużo wcześniej ale trudno jest jak jest . Może zahamować wzrost jak przytniesz zbyt dużo na raz .. ( dlatego Lollipopping powinno się zacząć robić tuż przed fazą kwitnienia ) Raz że roślina skupi się na wypracowaniu jak najlepszych szczytów no i kwestia ważna zwiększy to przepływ powietrza co znacznie zmniejszy ryzyko plechy i innego szajsu .. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 12 Grudnia 2023 Godzinę temu, Resi666 napisał: @Lady Green Nie powinno się nic stać jak zrobi to z głową ( stopniowo bez pośpiechu dając roślinie czas na regenerację ) No właśnie kwestia ile i kiedy nie została poruszona, a wręcz @Alexi pisała ze sporo tego ma. No i @Zielone krainy sugerował zrobienie z dołow masła, a z kilku popcornów masła się nie zrobi. Dlatego dopytuje. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 12 Grudnia 2023 (edytowane) Zdjęcie z CCV. Jak widać po ostatnim przesuszeniu, się zrobiło mega kolorowo 😂 Jeden Topek zaczął nawet przysychać i się jakiś taki żółto brązowy zrobił. Mega łatwo jest wysuszyć kokos, jeden dzień zapomniałam, albo mi się nie chciało i cyk.. 😄 No nic na następną uprawę zaopatrze się w system nawadniania mars hydro, tam jest bodajże bańka 20l i duży wiatrak na górze z filtrem węglowym, bo mi ubrania już przesiąkają tym zapachem, w pracy mnie pytają czy ja zioło sprzedaje 😂 To są doły jakby ktoś pytał. Czyściłam przed przełączeniem na flo i powoli w trakcie flo, ale te topy i tak wyrastały z każdej strony 😂 Edytowane 12 Grudnia 2023 przez Alexi 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Grudnia 2023 @Alexi masz tam trochę tego popcornu dole ha bym już zostawił a gdyby nawet nie doszły to jakieś masełko albo ciasteczka na gastro hehe😅🙈 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Grudnia 2023 @Lady Green @Alexi Według mnie taki stres na tym etapie to jest nic dla rośliny, a jak dla mnie bardziej negatywne w skutkach jest zostawienie tego, bo będzie jadło niepotrzebnie to, co mogłaby zjeść góra, więc tym samym o tyle mniej składników dojdzie do góry ile jest popcornu na dole, jaki rośnie, jak dla mnie niepotrzebnie, bo nie uzyska odpowiedniej mocy , a jego karmienie jest na szkodę topom, jakie puchną na górze i mają największy potencjał do rozrostu i uzyskania pełnej mocy. Nie zhermi na pewno z powodu wycięcia dołów, może minimalnie zwolni na jedną lub dwie doby, ale jak dla mnie to i tak lepsze niż jakby miało 3 tygodnie jeść to, co powinna jeść góra i tylko ona powinna wykorzystywać energię i składniki, by uzyskać finalnie najlepszy rezultat. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 13 Grudnia 2023 @Zielone krainy dziękuje bardzo za opinię. 👍 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 14 Grudnia 2023 Myślicie że z tego coś jeszcze będzie czy wyciąć ta górę?? To jest chyba całkowicie wypaczone 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,128 Napisano 14 Grudnia 2023 @Alexi do wywalenia... Jaką masz wilgotność? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,320 Napisano 14 Grudnia 2023 @Alexi dokładnie jak wyżej 👆 Pleśń @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 7 hours ago, Lady Green said: @Alexi do wywalenia... Jaką masz wilgotność? Zwykle mi dehumidifier pokazuje oo 50 czasami 45, ale dzisiaj jak wróciłam i otworzyłam drzwi to aż mi okulary zaparowaly, bo zapomniałam drzwi otworzyć od pokoju, nie radzi sobie ten dehumidifier czasami... ale tak było tylko przez kilka godzin, jak byłam w pracy. To się zaczęło robić jak przesuszyłam kokos. To chyba nie grzyb, tylko poprostu obumarło.. ?? Wycięłam trochę... Całego topa wyciąć?? To napewno pleśn?? To jest część która wycięłam. Wydaje mi się że to nie jest żadną pleśń, nie widzę tu nic co by ją przypominało 😕 ??? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Co ja mam teraz zrobić jeśli to pleśń, reszta się zarazi??? Pryskać to czymś?? No chyba to też zły pomysł ,:/ Kurcze serio nie wiem, widziałam ten bud root na YouTube, ale czy to napewno to?? Nie poprostu, że zdechło od braku nawozów i przesuszenia? Tu już po wycieciu wygląda spoko chyba? Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Alexi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 15 Grudnia 2023 Jak do tego doszło?nie wiem ?nie mogę jesc nie mogę spac😬😬😬😬😬 no szkoda naprawdę człowiek czeka na polny a tu jebbb j333bana plecha😔😔😔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 15 Grudnia 2023 3 godziny temu, Alexi napisał: Całego topa wyciąć?? To napewno pleśn?? wygląda jak przesuszony szczyt, jakie panowały warunki że tak się zrobiło? 2 godziny temu, Alexi napisał: Co ja mam teraz zrobić jeśli to pleśń, reszta się zarazi??? Pryskać to czymś?? No chyba to też zły pomysł ,:/ usuń to 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alexi 81 Napisano 15 Grudnia 2023 @Kibic całkowicie całą odnogę? Trochę już usunęłam, reszta wygląda git tylko te liście..Gdzieś widziałam filmik ze gość tylko liście usuwał. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach