Gość Zielone krainy Napisano 19 Września 2022 Do biegu gotowi? Start! Kolejny maraton przede mną, ale tylko z jedną pestką. Oświetlenie: 2 x panel Ledam 60 W. Medium: ziemia Canna terra profesional. Doniczka 14 l Roślina : Acapulco gold od Barney's farm. Nawozy: Canna, Biobizz, Plagron. Planowane trening: Lst i Scrog i Fim. 1. Dzień od wyjścia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cali 124 Napisano 19 Września 2022 @Zielone krainy jaki box? I powodzenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 19 Września 2022 @Cali Taki sam, jak wcześniej, ta sama szafka 0,32 m2. Dzięki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 19 Września 2022 Chyba zapowiada się dość długi veg ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 19 Września 2022 (edytowane) @Brazil Munster Tak, ja mam palenia na obecną chwilę dużo. Pobawię się uprawą, porobię różne treningi, dam długiego wega, jakoś 45 dni , aby oczywiście na koniec swoje zebrać. Edytowane 19 Września 2022 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kartek 109 Napisano 20 Września 2022 No to będzie grubo 🍿 W 0,32 nie upchniesz 2 bestii ? Xd @Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 20 Września 2022 @Zielone krainy zdjęcie z cyklu "gdzie jest wally" 😂😝 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 20 Września 2022 Panie zielonka. Wszystkiego najlepszego z okazji nowego projektu 😉 Duzo radosci i zabawy oraz wielkich plonow @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cali_Bastard 685 Napisano 20 Września 2022 @Zielone krainy wsadzaj pestki centralnie w donice a nie po jednej stronie. Ja rozumiem zamysł ale są inne sposoby na kontrole tego co się dzieje poza doniczka zwłaszcza jak przewidujesz scrogg. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 20 Września 2022 @Cali_Bastard pod LST zapewne takie umiejscowienie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cali_Bastard 685 Napisano 20 Września 2022 (edytowane) @Tester ja rozumiem ale można sadzić na środku i wyginać poza donice. Sądząc na boku naraża sie rosline na skarłowacenie bo korzenie z jednej strony szybko dotykają ścian i roslina myśli ze to koniec doniczki gdzie po drugiej stronie ma cały potencjał. Druga sprawa to wysokie ryzyko powstania root bound. Tak po prostu sie nie robi a używa sie różnych podpór, stelarzy, siatek i innych patentów. Edytowane 20 Września 2022 przez Cali_Bastard 1 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Września 2022 @Kartek Nawet 6 sztuk bym zmieścił, bo już 6 sadzonek było uprawianych w tej szafce, ale teraz wystarczy mi jedna, jaka da podobny plon. @Mr.Green Dzięki kumpel. :) @Cali_Bastard Mi odpowiada taka forma sadzenia przy skraju donicy, bo lepiej mi się wtedy rozkłada roślinę na powierzchni doniczki, a nie ma najmniejszych szans na skarłowacenie, bo to nie automat ale fotoperiod, jaki się nie blokuje na wegu tak łatwo, nawet jak korzenie są w ścisku, co mam dobrze sprawdzone. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cali_Bastard 685 Napisano 20 Września 2022 @Zielone krainy najwazniejsze ze wiesz co robisz. Ja się bym się nie decydował na taką formę głównie ze względu na rozkład korzeni. Wydaje mi zie przy takim układzie nie jest symetrycznie i po jednej stronie doniczki korzeń struktura korzenia jest gęstsza niż po drugiej i wchłanianie wody tez nie odbywa się tak samo. Jak wydłużysz wega i nie zrobi się root bound to powinno się udać 👌🏻 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Września 2022 (edytowane) @Cali_Bastard To jedna roślina, nie coś jak u ciebie, że masówka, gdzie się pieścić z plantami nie możesz, ja sobie pokieruje jej systemem korzeniowym, jak tylko będę chciał, bo nim można łatwo manipulować, jak i tym, jak krzaczy się roślina nad doniczką, co do układu korzeniowego to kwestia odpowiedniego podlewania i prowokowania korzeni, by szły w kierunku wilgoci i zajmowały stopniowo cały obszar doniczki pod ziemią, jak i roślina zajmie zielonymi częściami cały obszar doniczki nad ziemią i rozrośnie się mocno we wszystkich kierunkach wypełniając ostatecznie szczelnie siatkę na scrogu. Edytowane 20 Września 2022 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cali_Bastard 685 Napisano 20 Września 2022 @Zielone krainy mistrzu nauczaj 🧘🏻 Mi by się tak nie chciało pierdolic z uprawa jednej roślinki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Września 2022 @Cali_Bastard Ja pod siebie uprawiam, a nie jak ty. Ja mam prawo się bawić, a ty nie, bo uprawiamy z innego powodu, dla ciebie to biznes, a dla mnie hobby i zabawa, jaka daje mi coś swojego do zapalenia, by nie musieć szukać zielonego na ulicy. :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 20 Września 2022 33 minuty temu, Cali_Bastard napisał: @Zielone krainy Jak wydłużysz wega i nie zrobi się root bound to powinno się udać 👌🏻 Jak na jednej roślinie root bound ma się nie zrobić. U Ciebie uprawy mają proste korzenie? Zielony już wytłumaczył jak trenować korzeń. W naturze root bound robi się dookoła nas, jedna roślina jest większa, zdrowsza... Ale w doniczce tej samej co zawsze, w tej samej szafce co zawsze, nawet pestka i firma się zgadza, ale jedna pestka... korzenie i tak będą miały bound jak nie z tej ziemi, ale przetrwają i dadzą radę bo mają więcej oleju w głównie niż niejeden 'człowiek'. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Września 2022 @grolsch3 Korzeń działa zgodnie ze swoja naturą , nie ma rozumu, działa zgodnie z programem, jaki go dotyczy, bo tak jest zaprojektowany , aby szukać wilgoci i iść tam, gdzie mokro, więc prowadzenie systemu korzeniowego jest ogólnie banalnie proste, wystarczy wiedzieć, jak podlewać i to tyle. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 20 Września 2022 @Zielone krainy nie łapmy się za słówka, każdy wie o co chodzi 😉 Pozdro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Września 2022 @grolsch3 Pozdro kumpel, trzymaj się. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach