Lasir 644 Napisano 22 Października 2023 Nie dotykałeś golymi rękami czasem?Bo jeśli tak to też może być powód pleśni.@Kolbertus 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Października 2023 @Kolbertus a dotykałes topkow..? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 22 Października 2023 6 minut temu, Mr.Green napisał: @Kolbertus a dotykałes topkow..? Jednego może dwóch. A to dziadostwo wyszło mi na każdej roślinie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,121 Napisano 22 Października 2023 A to nie można dotykać topów? Ja nie pamiętam ale pewnie macam 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Października 2023 @WBB no co ty.. każdy dotyk żywego topa to zwiększona szansa na pleche.. sam kiedyś z podniecenia dotykałem topy z ziomkiem bo pierwszy raz widziałem żywą roślinę i wszędzie tam gdzie macalismy to topy były zainfekowane. @Kolbertus nie wiem czy to od tego ale ogólnie jak jest plecha to zarodniki się roznoszą i rośliny chyba mogą się infekować od siebie.. Jeżeli rzeczywiście miałeś niską wilgotność rzędu 40-50% to nie powinno być plechy.. więc bardziej czynnik zewnętrzny bym obstawiał. Moja rada to unikać kontaktu z topami a jeżeli już to rękawiczki i sterylizacja. 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 22 Października 2023 Też myślę, że grzyb szybko się rozmnoży... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Października 2023 @Lasir zapewne widać pod powiększeniem jak wiatrak rozpyla zarodniki.. toć to gówno też chcę żyć i walczy 😄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 22 Października 2023 Kurwa, trzy miesiaće w plecy... Mam nadzieję, że coś się uchowa. Ale z tymi "kieszeniami wilgoci" może mieć to sens. Dzięki chemii, którą leje szyszki naprawdę napęczniały to sporych rozmiarów i same w sobie są zbite - pleśń nie jest na wierzchu tylko właśnie jak się rozchyli nieco kwiaty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Października 2023 @Kolbertus bo pleśń zazwyczaj lubi trochę ciemności która jest w środku topa.. Tak czy siak chujnia i można się wkurwic.. nie jeden zna ten ból.. Pokój z Tobą ziom 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Góral 297 Napisano 22 Października 2023 (edytowane) Ja też często dotykam topy bez rękawiczek i póki co nic na nich nie widziałem ale będę ostrożny bo nie wiedziałem że nie można tak robić @Mr.Green Edytowane 22 Października 2023 przez Góral @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 22 Października 2023 @Góral miałeś farta i odmianę mniej podatną na grzyba.Czyli farta. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Góral 297 Napisano 22 Października 2023 @Lasir Uczę się cały czas i dużo wiedzy czerpię tutaj na forum dobrzy ludzie ale tak jak mówisz miałem farta i jeszcze pewnie nie jeden błąd popełnię chociaż wolał bym je omijać szerokim łukiem 😉😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 22 Października 2023 Jeśli nie miałeś jeszcze pleśni w szafie powiem Ci tylko jedno zdanie - spodziewaj się pleśni w szafie.Kropka 🙂 Jedne planty macalem, gniotłem, przytulałem się do nich i ogólnie full contact.Było ok. Inne raz dotkniesz - pleśń! Dużo zależy od odmiany. 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Października 2023 @Góral raz nie zawsze. Ogólnie też dotykałem i nie było pleśni.. tak jakby z wierzchu delikatnie.. Jak je łapałem tak bardziej w garść i ściskałem delikatnie badając ich potęgę to była pizda. Nie wiem do końca jak to działa ale obstawiam że jak naskórek się dostanie gdzieś na topa to może z niego się pleśń zrobić. Nie wiem też czy ogólnie jest jakiś okres szczególnego potencjału na pleśń kiedy topy się np. Budują i roślina piję najwięcej wody.. i czy np. Jak już jest bardziej zbita i taka lekko suchawa z wierzchu to ryzyko jest mniejsze.. ciężko stwierdzić bo ja to ogólnie przyjąłem taktykę zero tolerancji xD Na odchodne dojebieedo pieca z tezą.. mianowicie ostatnie grow nie było mnie dobre 3 tygodnie z racji urlopu i ziomek który jest zielony w temacie mi podlewał planty 😄 jeden wymagał przesunięcia na bok i ziomek złapał główna cole w połowie żeby było łatwiej i bezpieczniej bo się bujała.. i tam gdzie łapał też była plecha xD Nie wierze w przypadki więc stąd moje wbioski 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 22 Października 2023 No i niewiedza ratuje.Nie wiedziałem, ze nie wolno paluchami - warunkowo wybaczyły.Jak już wiem to nie ma przebacz 🙂 @Mr.Green skoro martwy naskórek jest składową kurzu w domu to wszystko jest możliwe dla mnie 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Października 2023 @Lasir otóż to 🙂 stąd moja teoria poniekąd 😄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 22 Października 2023 Ile, poza tym, mamy "zarazków" na sobie 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Góral 297 Napisano 22 Października 2023 @Mr.Green @Lasir Tym razem będę zwracał na to dużą uwagę i bardziej się przykładał nie zapominając o tak ważnym szczególe bo naprawdę bym się wkurwił jak by tak przy ostatniej prostej Moje topy poszły się jebać 🫤🫤🫤🫤 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 22 Października 2023 Wiesz, że może zostać ślad na liściu jeśli paliłeś papierosa zaraz przed dotknięciem go.Skaza tytoniowa czy jakoś tak. Zdaje się kolega @Udyr napisał o tym kiedyś gdzieś tam na forum w związku z czymś.@Góral Potem mi się to potwierdziło jak coś czytałem o plantach. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 22 Października 2023 Czasami pleśń idzie od ziemi. Ja tak miałem przynajmniej codziennie oglądałem topy do ścinki było z tydzień, ziemia wilgotna tak jakby już przestała brać wody myślę huj podleje ostatni raz kilka dni i ścinamy a tu huj minęły 3dni i plecha a na ziemi był biały nalot. Ostatnie dni lepiej oszczędzać z wodą moim zdaniem. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach