sopel 88 Napisano 19 Marca 2023 Jak myślicie co może być powodem że rozrasta się ewidentnie wszerz a prawie wcale do góry?? Dzień 21 🤯 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 19 Marca 2023 Na jakiej wysokości masz lampe ? To może być główny powód a drugi zależy od genetyki jedne mniej się krzyczą drugie bardziej 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 19 Marca 2023 @Katastrofedens miałem teraz 45cm nas roślina wg tych obliczeń jeśli chodzi o ilość światła ale może takie pomiary nie są jednak miarodajne albo chodzi o te górne zakresy. Sam już nie wiem a lampę chyba obnize i będę obserwował @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 19 Marca 2023 Im niżej lampa tym roślina będzie bardziej zbita, musiałbyś sprawdzić ile ma tam ppfd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) Do tej pory było ok 500 przy około 30 k luksów Edytowane 19 Marca 2023 przez sopel @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 19 Marca 2023 @sopel może ja zablokowałeś jakie masz pH ziemi ? Nawozy w dobrych dawkach lejesz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 19 Marca 2023 Roślinę obserwujesz widzisz ze idzie na boki, chcesz by poszła w górę to spróbuj podnieść lampe 🙄 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 19 Marca 2023 @sopel to za dużo, na cały weg widełki to 600 max, max czyli pewnie dla fotoperiodu w idealnych warunkach 1 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 19 Marca 2023 @Bob drzewny sam teraz podnosiłem na 70cm a chodzi na 150w (50%) i widzę ze lepiej się krzyczą i im to służy 🤷♂️ te całe aplikacje nieraz gowno daja, jedyne co to obserwacja roślin 🙂 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 19 Marca 2023 Wyżej lampa 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 19 Marca 2023 @Katastrofedens Nie chodzi o to że aplikacje są do dupy, trzeba kalibrować sensor z urządzenia pomiarowego z innym urządzeniem pomiarowym 🤣. U mnie pokazywalo 500 ppfd a u ziomka z najnowszym telefonem, pokazywalo 600-700 ppfd więc sam widzisz. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) Podniosłem lampę na 45 cm. Będziemy obserwować 🤝 Edytowane 19 Marca 2023 przez sopel @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Marca 2023 3 godziny temu, hubert2020 napisał: @sopel może ja zablokowałeś jakie masz pH ziemi ? Nawozy w dobrych dawkach lejesz ? Zblokowana roślina nie wyglądała by zdrowo i soczyście. @sopel Już Ci mówiłem że te cob LED trzeba wysoko trzymać, bo wychodzi sałata. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) @Katastrofedens powiem Ci że testowałem apkę na zeszłorocznym flagowcu po kalibracji i pokazuje praktycznie idealnie. Sam byłem w szoku, bo pomyślałem że to będzie coś w stylu "ile mam pić wody" Edytowane 19 Marca 2023 przez Bob drzewny @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 19 Marca 2023 @Udyr radzisz jeszcze wyżej? No właśnie nic jej nie brakuje poza wzrostem. Kolor żywy zielony. Tu jest ulotka od tej lampy i ten wykres z zakresem światła. Mnie interesuje ten pierwszy kwadrat o boku 1 bo takiego mam boxa. wyżej niż 45 już chyba nie ma sensu. Jak sądzisz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 19 Marca 2023 @Truman Raczej obstawiam że aplikację są mniej dokładne i dają jakiś przybliżony odczytać PPFD. Dobry gadżet do tego pomiaru by móc rzetelnie go określić trochę jednak kosztuję. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Marca 2023 @sopel nie możesz się sugerować jednym kwadratem z pola pomiaru. 4'x4' to ~120x120 cm i na takiej powierzchni zbierany był zakres ppfd, tylko odległość od czujnika się zmienia. Dlatego masz dziwne odczyty na aplikacji 🙂 @Mr.Green aplikacje działają spoko do 10% przekłamania, ale musi to być dobrze skalibrowane pod barwę i typ światła. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 20 Marca 2023 @Udyr no nie rozumiem🙄. To czym mam się sugerować? Przecież światło wisi w jednym centralnym punkcie nad rośliną, widać że soczewka słaba bo mały kąt. Ale przy 45cm producent pokazuje że jest tam ok 400 na środku. Przecież ja mam boxa 35x35. A najlepsze jest to że wziąłem tablet na górę w miarę nowy galaxy TAB s8 ultra przed chwilą no i tu już czujnik w odległości 45cm pokazuje prawie identyczne wartości jak producent lampy na obrazku. To myślisz że takim pomiarem mogę się sugerować i ustawiać lampę z jego pomocą? 🖐️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Marca 2023 @sopel zachowaniem rośliny, daj wyżej i sprawdzaj czy się wyciąga. Naucz się jak roślina reaguje a żadne mierniki Ci nie będą potrzebne 🙂 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 21 Marca 2023 Ruszyła się trochę do góry. Lampa 50 cm nad. Najbardziej mnie dziwi to ze prawie wcale nie chce pić. Co dolewam to większość wypływa dołem i zbieram 😄 donica ciężka. Wilgotność w boxie 60 stale i 27 stopni. Moze zrezygnować na razie z nawilżacza i ją całkiem przesuszyć. A może przesadzić ją do mniejszej doniczki? Podpowiecie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach