Adrianosiku 288 Napisano 17 Marca 2023 @sopel af też można ciąć bez szkody dla rośliny tylko mniej za to większe topy bendą ja zawsze wycinam jedno odgałęźenie tam gdzie się rozdwaja na 2 szczyty 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 Zamiast ja doginac to odchyl jej te wiatraki i je upnij. Odrosty dostaną więcej światła to pójdą też w górę. Przy mniejszym PPFD powinna teraz ruszyć w górę. Jak podrośnie to możesz doginac. Ja preferuję LST w późniejszym stadium jak roślina jest trochę większa i jest co upinać. Robię to jak najmniej razy by jak najmniej stresować roślinę. Można też od razu jak jest mniejsza ale wtedy LST trzeba często poprawiać bo roślina szybko i nieustannie się podnosi. Wybór należy do każdego.. jak zwykle 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 17 Marca 2023 Pamiętaj że bez kalibracji taka apka może trochę w siura lecieć, ja bym nawet podwyższył światło żeby rzeczywiście dłuższa się zrobiła i żeby LST fajnie ją rozłożyło. Teraz to i tak przyrost biomasy będzie kilkukrotnie mniejszy niż za 2 tygodnie, a lepiej żeby teraz miała mniej światła niż potem. Widełki ppfd dla poszczególnych etapów są właśnie po to, żeby utrzymać optymalną gęstość roślinki. Gdyby nie one, to w zasadzie każdy grower by walił ponad 1000 ppfd od wyjścia panny na świat, bo zwyczajne fullspec LEDY światła UV to mają tyle co nic w porównaniu do słońca, więc nie ma opcji na spalenie światłem (pomijając że wtedy korzenie by nie zdążyły zassać wody i pierwiastków z ziemi) 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 17 Marca 2023 @Adrianosiku spoko spoko chodziło o cięcie doniczki do wypowiedzi @Growerseed ale z racji tego że to moja pierwsza uprawa to za toping też chyba nie będę się zabierał. Chce się najpierw nauczyć czego te rośliny potrzebują. Jedyne co mogę zrobić to lst i siatka ale to już ktoś musi mnie nauczyć 🙄 więc będę później próbował. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 17 Marca 2023 Ziemia ładnie już prawie całą wyschła i chciałbym zacząć podlewanie. I teraz pytanie ile lać bezpiecznie wody po całej donicy na razie? 300-500ml co drugi dzien będzie ok i bardzo ważna rzecz czy do af rzeczywiście lepiej dawać połowę dawki nawozów z tabelki? A w ogóle ten roztwór z nawozami może stać gotowy ze 2-3 dni. Dysponuje Biobizz Grow, Bloom,Top max, Heaven i Calmag. Choć na razie żadnych niedoborów nie widać więc może lepiej sama woda? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 @sopel automat nie jest tak żarłoczny jak sezon 😉 pół dawki to dobra decyzja. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 17 Marca 2023 To jak ja wczoraj sobie mierzyłem i wynik mam jak na screenie to co to znaczy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) @WBB z tego jak ja to kminie to jest to ilość światła padająca na metr kwadratowy oświetlanej powierzchni. W zależności od tego jaką masz lampę (budowa,barwa i zakres) jest konwersja ilości na jednostki ppfd czyli strumień PAR(fotosyntetycznie czynne). I to się zmienia z wysokością czy zadaną mocą lampy. Dlatego tak naprawdę ustawienie lampy na 30 czy 40 cm jest czysto orientacyjne i nie można go odnosić do kogoś kto ma inną lampę niż osoba robiąca pomiar. Z kolei DLI oznacza ilość światła jakie nasza roślina otrzymuje w ciągu dnia zgodnie z podaną sekwencją oświetlenia (ilość h/24h). Z tego co czytałem to DLI powyżej 40 mocno już ogranicza naturalny rozwój rośliny. W przypadku indoor warto robić mapę światła, nie mówię że na takiej powierzchni jak u mnie 🤣 mnie w ogóle temat bardzo zainteresował uprawy i oświetlenia i na pewno będę go zgłębiał. I ja np taki pomiar u siebie zrobiłem bo zainteresowałeś mnie Twoim pomiarem. To wynik u mnie przy zbliżonej ilości luksów tzn tak ustawiłem lampę nad rośliną żeby tyle dawała luksów, czas 20/4 I wczoraj doszedłem do tego że być może zbyt nisko opuszczona lampa szczególnie na początku zatrzymała mi częściowo wzrost. Bo najpierw się wyciągała a później jej dojebałem za mocno, za nisko No i mapa światła może mieć duże znaczenie przy lst bo wtedy wiemy gdzie prowadzić łodygi nie? 🦉 Z kolei badania holenderskich Łbów podobno pokazały że najbardziej produktywne PPFD dla konopii jest 1500-2000 i przy zwiększonej ilości co2 w powietrzu 🤣 ale to chyba w okresie kwitnienia jak mogą chłonąć Luxy całymi sobą. No i oczywiście jest jeszcze kwestia czujnika jakim dokonujemy pomiaru ale z tego co się orientowałem to raczej telefony i tablety normalnych firm a nie tych gdzieś z garażu to są zaopatrywane w te same lub bardzo podobne specyfikacją dosyć czułe i fajne czujniki światła. W sam raz do domowej lub półprzemysłowej uprawy 👌 pozdro Edytowane 17 Marca 2023 przez sopel @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,115 Napisano 17 Marca 2023 Ja w sumie widzę, że LUXy podałem. Jakies 70cm od lampy. Sprawdzałem co się dzieje jak zmieniam z 400W na 250W. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 17 Marca 2023 @WBB no i jak? Ja od poprzedniego zdjęcia które dzisiaj wstawiałem zanotowałem jakiś 1 cm wzrostu po tych paru godzinach. Nie wiem czy jest to związane ze zmianą światła czy po prostu roślina tak intensywnie rośnie w tym okresie. Ale przez ostatni tydzień kiedy lampę miałem poza zakresem to tak się nie zbierała 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 Ruszy teraz 😉 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 17 Marca 2023 @Mr.Green kurde ale Ci to fajnie idzie. Marzę o miejscu na takiego boxa🧎zazdro i pozdro 👌 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 @sopel co mi idzie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 17 Marca 2023 @Mr.Green no o Twoje fotki mi chodziło 👌 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Marca 2023 @sopel to akurat było najsłabsze grow 😄 bez kitu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 17 Marca 2023 @Mr.Green połapałem te liście jak umiałem. Wlałem pół litra wody na korzenie i po donicy tyle ile stykneło ale trochę wypłynęło do podstawki. Jutro ją zostawiam na 2 dni🌞 pozdro 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Staraj się lać równomiernie, bo jak w jednym miejscu dużo pójdzie wody to szybko Ci przeleci przez doniczkę, mimo że większość objętości ziemi będzie po prostu sucha Edytowane 17 Marca 2023 przez Bob drzewny 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 17 Marca 2023 @sopel póki co sam calmag. Na kwitnieniu można zacząć dawać małe dawki blooma, top maxa i heavena na początek i zwiększać stopniowo obserwując. Bo to organika nie ma jakby czasu czekać na niedobory bo potem są problemy. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sopel 88 Napisano 18 Marca 2023 Siema🤝🌲🪴🌴🌿. Miałem właśnie o coś zapytać ale mnie tak gała przybiła do fotela na balkonie a głów do ściany że zapomniał 👌🫵🦦🤯 pięknego dzionka moi mili . Spotkałem pogodę ale tą dobrą i powiedziała że już niedługo na stałe u nas zagości 🌞🌞💫🌟⭐ 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach