Gość Zielone krainy Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga Możliwe, ph wody może podskoczyć, bo wiele zależy od składu wody i procesów, jakie w niej zachodzą, a skok z 7.5 na 7.8 to i tak mały skok. Sprawdź, jakie ma ph ta woda z rzeki, jak dobre to możesz lać, skoro wiesz, że nie ma w sobie dodatku ścieku. Edytowane 1 Września 2022 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 1 Września 2022 @ZielonyTabaluga Dobrze żebyś zrobił coś z doniczkami które masz. Są zbyt szerokie i za płytkie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 1 Września 2022 @ZielonyTabaluga tak woda zwiększa swoje ph pod wpływem wymiany gazowej z powietrzem. W akwarium jak wstawisz "brzęczyk" napowietrzanie to ph będzie się zwiększać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 1 Września 2022 Dlaczego te rosliny nie chca pic naszej wody z wyzszym pH 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 2 Września 2022 #Dzień4 Banany przesadzone według zaleceń, fakt faktem, w tamtych "doniczkach" korzenie już szły na boki, przy przesadzaniu niby żadnego nie uszkodziłem, poszło mi to w miarę sprawnie - nie wiedziałem, że tak umiem. Aktualnie zostały w skrzyni tylko trzy, pozostałe dwie, na rzecz tych większych, poszły na spacer na parapet. Donice aktualne : 1.1l, zasypane świeżą ziemią (z odrobiną starej która została), podlane w końcu 6.1ph, producent ziemi aktualnej zaleca 5.7-6.5ph. Wody poszło mi jakieś 450-500ml, do końca nie przelałem, ale jak wbiłem palucha, to prawie do końca jest wilgotno. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 2 Września 2022 Po przesadzeniu i podniesieniu może 3-5cm wyżej kwiatów, liście się wyprostowały nie są już "lekko zwisające" obniżyć, czy zostawić i obserwować czy nie będą się piąć w górę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 463 Napisano 2 Września 2022 @ZielonyTabaluga Narazie zostaw i obserwuj. Raczej nie powinny się wyciągać, a po listkach widać, że chcą już iść w szerz. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 2 Września 2022 Coś im brakuje? Coś mi dać, coś zabrać? Może fryzjer albo jakieś duszonko?😂 Właśnie wybija im 4 dzień wyjścia zza światów. Są ok? Strasznie się nimi przejmuje... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 2 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga Wyglądają bardzo dobrze jak na 4 dzień są perfekcyjne. Edytowane 2 Września 2022 przez AmberYbarra 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guma1993 73 Napisano 2 Września 2022 @ZielonyTabaluga daj im żyć, jest wszystko dobrze 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 2 Września 2022 12 godzin temu, ZielonyTabaluga napisał: #Dzień4 Banany przesadzone według zaleceń, fakt faktem, w tamtych "doniczkach" korzenie już szły na boki, przy przesadzaniu niby żadnego nie uszkodziłem, poszło mi to w miarę sprawnie - nie wiedziałem, że tak umiem. Aktualnie zostały w skrzyni tylko trzy, pozostałe dwie, na rzecz tych większych, poszły na spacer na parapet. Donice aktualne : 1.1l, zasypane świeżą ziemią (z odrobiną starej która została), podlane w końcu 6.1ph, producent ziemi aktualnej zaleca 5.7-6.5ph. Wody poszło mi jakieś 450-500ml, do końca nie przelałem, ale jak wbiłem palucha, to prawie do końca jest wilgotno. To jest nierealne.Ty serio 3 rośliny w komputerze chcesz poprowadzić?czy czegoś nie doczytałem? Wszystkie zdrowe.Będzie ich szkoda. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 2 Września 2022 @Lasir Hejo, pisałem wcześniej, że pc box jest tylko inkubatorem, dzisiaj zacząłem robić szafę trochę większą dla nich. Ja się na tym nie znam, robię to drugi raz, wszystko co do tej pory jest to zasługa kolegów z forum. Kierują mnie od pierwszego dnia i mam nadzieję, że razem z nimi to zapale. Szkoda, nie szkoda, przypadek jakich tysiąc. Uczę się, zdaje sobie sprawę, że gówno z tego wiem i jest to dopiero początek. Chciałbym poprowadzić relacje z każdego dnia, może akurat ktoś nauczy się na mnie i na moich błędach i pytaniach. To jest kolejne wyzwanie w moim życiu, jeśli się nie uda - trudno, może innym razem gdy będę już mądrzejszy. Każda rada, nawet głupia jest dla mnie ważna, traktuje tą roślinę jako nie swój wychów, ale wszystkich którzy mi pomagają. 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shagyalonzo 30 Napisano 3 Września 2022 @Mr.Green W dniu 02/09/2022 o 00:01, Mr.Green napisał: Dlaczego te rosliny nie chca pic naszej wody z wyzszym pH 🙂 Piją przecież przy biotabsach 😊 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 3 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga A dlaczego ma się nie udać ?. Jeszcze jedna uwaga odnośnie światła, światło nie może być zbyt mocne i za nisko bo zacznie się robić "sałata". Światło ma być ODPOWIEDNIE. Edytowane 3 Września 2022 przez AmberYbarra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 3 Września 2022 #Dzień 5. Magda, Zosia i Judyta sporo urosły przez ostatnią dobę. Dzisiaj mają post i dopiero jutro dostaną pić. Komentarze i opinie bardzo porządne. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guma1993 73 Napisano 3 Września 2022 @ZielonyTabaluga jest spoko , widać że im dobrze jest 😉 Oby tak dalej 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TROUBLEMAKER 66 Napisano 3 Września 2022 Ja ci powiem ze nic z tego nie będzie , i nie jest to kwestia tego że sadzisz w obudowie po PC .. Jesteś zbyt nachalny , nadopiekuńczy, chcesz za dobrze , to mega zły nawyk .. Rośliny potrzebują czasu , spokoju, nie ciągłego dogladania .. cierpliowsci 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 3 Września 2022 Nie spal im liści tymi ledami. Bo u takich małych sadzonek, to będzie kaplica. A ledy poprzez skupienie potrafią wypalić chlorofil. O wiele lepsze byłyby małe CFL'ki typu Philips Tornado. Tym bardziej, że będziesz je przenosił do większego boxa. AK47 to dobry szczep. Ale z sativ, to LSD XL ją miażdży pod względem psychodeli. Wiadomo, co kto lubi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 4 Września 2022 @TROUBLEMAKER Chłopak się stara i chce dobrze.... @Aron Takimi ledami na tej wysokości raczej nie spali... za mało mocy. @ZielonyTabaluga Oddal czubki sadzonek od ledów są nieco za blisko światła tak żeby było 20 cm pomiędzy IMO.... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 4 Września 2022 (edytowane) #Dzień 6. Magda, Zosia i Judyta mają już 6 dni, z dnia na dzień są coraz większe. Ich kolor jest wyraziście zielony, podlewane były przedwczoraj w południe, dzisiaj na spanko zostaną podlane ponownie. Zaglądam w sumie do nich 2 razy dziennie, rano i wieczorem, aby je zmoczyć, tak samo jak i ścianki boxa. Ich odległość to ok 15cm od ledow, zostawiłem je wcześniej na ok 25cm - 8h i zauważyłem, że dość mocno szły w górę. Jutro obniżę ich o 1.5cm. Pytanie zasadnicze. @Udyr@Udyr. @Tester@Tester dać im delikatną dawkę plankton k? Inni również mogą się wypowiadać, jestem otwarty na pełną krytykę. Edytowane 4 Września 2022 przez ZielonyTabaluga @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach