Piotr111111 192 Napisano 9 Lipca 2022 @Heavy Lung i tak samo mogę o tobię napisać i inni pomocni z tego forum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 9 Lipca 2022 @Piotr111111 No pewnie, piona wariacie. 👊 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 10 Lipca 2022 Dziewczyny podniosly sie jeszcze tego samego dnia po podlaniu. Wysuszylem je troche bo za malo wody im lalem. Jak podlewam strasznie duzo wody mi wylatuje bokami i zawsze myslalem ze juz sa po prostu pelne. Teraz trzymam je na podstawkach takze jak troche wody uleci to wchlonie z powrotem. Zamowilem seaweed wiec jeszcze wieczorem wrzucimy zeby gleba wrocila tez do zywych. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr111111 192 Napisano 10 Lipca 2022 @Dumel89 no i git ziomku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Lipca 2022 @Dumel89 lej powoli, po prostu ziemia "odpycha" wodę jak jest sucha. Podlej każdą odrobinę i później miarowo. Wsiąknie w końcu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 10 Lipca 2022 @Dumel89 tak jak udyr napisal. Ziemia jak jest sucha to nie chlonie wody. Woda tworzy kanaliki ktorymi splywa na dno i ucieka. Jezeli wlewasz 1.5 litra a 0.5 litra albo i lepiej wycieka dolem to jest zle podlane. Materialowe doniczki bardziej wysuszaja brzegi ziemi. Lejesz na wierzch a strumyczki wody leca do krawedzi doniczki i uciekaja bokami na dno i sie wylewa. Zwilz ziemie. Nie lej wody strumieniem jak z butelki tylko konewka z sitkiem na koncu zeby bylo jak pod prysznicem. Podlej najpierw troche zeby ziemia z wierzchu zrobila sie mokra. Odczekaj i powoli dolewaj reszte. Im mniej wody wycieka tym wiecej zostaje dla rosliny. @Szwagrom jak by byla przelana to by wiedly wszystkie liscie. Nie te pod siatka. Roslina jak ma sucho to pobiera wode z dolnycj lisci zeby dostarczyc je do lodyg gdzie buduja sie topy. Te dolne liscie i tak niedlugo skoncza zywot. Plant sam je wyssie bo przestana byc potrzebne. Wszystko umrze samo pod siatka z czasem. @Dumel89 po przelaczeniu planta bedzie on mial wieksze zapotrzebowanie na wode niz przed. Zaczynaja sie budowac kwiatostany i do tego trzeba wody. Temperatura 26 to jic strasznego dopoki ma wode. Inaczej liscie beda opadac bo plant wysych. Ja leje 2 litry co 2 max 3 dni i maja sucho. Duzo pija skurczybyki 🙂 jezeli wsadzisz palca wskazujacego calego do gleby i caly wierzch jest suchy a koncowka planta wyczuwasz lekka wilgoc to powinienes podlewac. Jezeli palcem czujesz ze jest jeszxze w miare mokro to poczekaj dzien i sorawdz jeszcze raz ale nie w ta sama dziure bo ona rez wyschnie. Bedziesz widzial roznice i wyczujesz to na jednym dniu czy podlac czy sa rade do jutra. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Lipca 2022 @Mr.Green Spoko mordzia. 😄 @Mr.Green Tylko wiesz że ja nigdzie nie napisałem że jest przelana 😄 ale ok. Podałem mu kilka przydatnych wskazówek dlaczego czasami się tak dzieje że liście opadają, to tak na prawdę z poradnika Testera. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 10 Lipca 2022 @Szwagrom luz ziom. Ja nie twierdze ze tak napisales tylko staram sie wyjasnic ze jak co to to nie jest efekt przelania 🙂 na spokojnie 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Lipca 2022 @Mr.Green Wiem spoko, ja tylko też się wytłumaczyłem. 👊 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 12 Lipca 2022 Dzien 47/ 12 kwitnienia Temperatura 27 stopni 55-60% wilgotnosci. Straszne upaly ostatnio ale teraz pare dni ulgi. Wczoraj panny zostaly podlane seaweed po przesuszeniu. Dzisiaj z racji ze wyjezdzam wycialem praktycznie wszystko co jest pod siatka. Zostaly tylko liscie ktore lapia swiatlo. Niech sobie teraz odpoczywaja. Zostaly ponownie podlane na czas wyjazdu z dodatkiem 0.5ml calmag, 1ml top heaven, 1ml bio grow. Zdjecia z gory juz po wycince. Zauwazylem jeszcze ze po wylaczonym swietle liscie jakby oklaply. Jak jest wlaczona lampa to panny stoja na bacznosc. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Lipca 2022 @Dumel89 To jest normalne ziomku, w nocy liście opadają, to naturalne zjawisko. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Lipca 2022 @Dumel89 Zajebiście się rozwijają niczym sie nie przejmuj. 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 12 Lipca 2022 Czekalem na pojazd przez zle wyciecie. Ale widac nie jest zle 😀 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 13 Lipca 2022 @Dumel89 Dobrze jest 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 20 Lipca 2022 Dzien 55/20 Przetrwalismy fale upalow. Musialem je podlewac codziennie i to po 2 litry na jedna. Dostaja po 0.5ml/l calmag i po 1ml/l BioGrow, BioHeaven, BioBloom, TopMax. Dzisiaj dostaly ponownie 4ml/l Seaweed. Temperatura w ostatnich dniach 28 stopni i 45%-55% wilgotnosci, lampa ustawiona na 75%. Niektore liscie maja dziwne przebarwienia ale mialy tak od poczatku. Czy te wywiniete brzegi lisci to normalne? 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Lipca 2022 @Dumel89 Ogólnie jest ok, może od temperatury lekkie łódki wyszły. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 29 Lipca 2022 Witam panowie. Czy to oznaki braku wapnia? Dostaja co podlanie Calmag 0.5ml/l. Znalazlem tylko w sumie na 3 lisciach na dwoch roznych roslinach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 29 Lipca 2022 Zamowilem plyn do mierzenia pH gleby chociaz podlewam 6.2-6.5 zawsze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cali_Bastard 685 Napisano 29 Lipca 2022 Godzinę temu, Dumel89 napisał: Witam panowie. Czy to oznaki braku wapnia? Dostaja co podlanie Calmag 0.5ml/l. Znalazlem tylko w sumie na 3 lisciach na dwoch roznych roslinach. Wg mnie zaczyna brakować potasu. Jak kiedyś używałem bio bizz to musiałem uzupełniać potas bo się robiły plamy i liści potem żółkły. Zaczynało się to tak jak na twoim zdjęciu i na początku uzupełnialem Top maxem ale dużo lepiej sprawdził się sam potas w makro tylko musisz w miarę szybko uzupełnić zanim roślinka mocniej oberwie bo odbije się to na luźnym plonie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dumel89 97 Napisano 29 Lipca 2022 @Cali_Bastard a to nie Bio Grow ma potas? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach