Mr.Green 4,309 Napisano 11 Sierpnia 2022 @Zielone krainy cos w tym moze byc ale z drugiej strony musi istniec jakia limit gdzie wiekszosc czasu nie przeklada sie na lepszy efekt.. bo tak by juz na pewno krazyly opowiesci ze ktos trzymal np. Tydzien w ciemni i dalo np. Podwojny lub potrojny efekt tego co w 24 lub 48 h Mysle ze pewne rzeczy dzialaja tylko do pewnego stopnia a potem ich efekt nie zwieksza sie wykladniczo.. a z tego co czytalem w tym artykule to gosc probowal roznych okien czasowych i najlepiej wychodzilo 36 h ciemni i kosa. Czyli od zgaszenia swiatla cala doba ktora nie swieci i jakby znowu zgasic swiatlo.na noc do rana i nad ranem kosa.. bede to badal . Bedzie to dosc pokrecone bo bedzie duza kombinacja roznych mozliwosci z wiec bede musial to zapisywac zeby sie to nie poplatalo wszystko a experyment ten powtorze na minimum dwoch podejsciach w SoG. W jednym bedzie monokultura a w drugim mieszane odmiany z czego wybiore same Indica o poodbnym wzroscie i czasie kwitnienia @Brazil Munster ciekawe ile schnie taki giga top 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 11 Sierpnia 2022 Schnięcie jak będzie zachowane około 20 stopni plus 55% RH to myśle ze 10 dni leciutko. mi Dosidos bardzo długo suszył się. Ale zapach przy otwarciu boxa jest obłędny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 11 Sierpnia 2022 @Mr.Green Mi się kosy nad ranem robić nie chce, wole poczekać 48 h , a z 72 h nie będę kombinował, bo niby nic nie powinno się złego stać, ale nie będę tutaj przecierał nowych ścieżek, choć różnica jednej doby nie jest wielka, nie chodzi o tydzień, ale o dodatkową dobę, może coś by to dało, ale ryzykować mi się nie chce, bo za wiele do stracenia .@Brazil Munster Nie mam szans ziomku na takie warunki suszenia. Ja to wiem, jakie powinny być warunki, ale nie jestem takich w stanie zapewnić w obecnych temperaturach, więc tutaj lekko polegnę, curingiem to na ile będę w stanie naprawię. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 12 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Mr.Green napisał: @Zielone krainy niestety nie. Jedyne co czytalem a nie potrafie tego wyczaic gdzie to czytalem to to co Ci juz kiedys pisalem jakoby ktos z USA to badal i niby 36h jest optymalnie i by scinac o poranku bo wtedy roslina ma inna chemie niby z samego rana i jakies zwiazki w niej zawarte odpowiedzialne za smak i aromat najbardziej sa aktywne po nocy gdy ma nadejsc dzien. Ciekawe jaka w tym prawda i jak wyczuwalna potrafi byc roznica. Sam jestem ciekaw i stad nastepne grow lece SoG 15x Shogun i bede prowadzil swego rodzaju badania. Podziele je na 5 grup po 3 sztuki z czego jedna trojka bedzie grupa zero i beda rosly poprostu.. a pozostale grupy bede poddawal roznym experymenta takim jak miod i ciemnie itp. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 Najlepiej na klonach sprawdzić...;) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 12 Sierpnia 2022 @Lasir wiem ale nie mam mozliwosci zeby wstawic drugi box 🙂 moze kiedys bede klonowal 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 12 Sierpnia 2022 Ja już klonuje.Ale tak bardziej z nudów, bez nadzieji na cokolwiek.Udało mi sie wcisnąć drugi boksik 🙂 Ja stawiam na obserwacje roślin jako takich, bez treningu.Nastepna uprawe robie w 25l doniczkach. Chce zobaczyć duże rośliny nie tylko dużo kwiatów 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 12 Sierpnia 2022 @Lasir ja lece w 25 litrowych i Ci powiem ze mozesz sie spodziewac ze metr wystrzela w gore jak nic, bynajmniej u mnie tak bylo. Duza doniczka to duzy korzen co przeklada sie na duza rosline. Cieszy oko 🙂 otwierasz boxa a tu takie ponad metrowe wariaty 😄 @Zielone krainy rozumiem ze nie jestes porannym ptaszkiem 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Sierpnia 2022 @Mr.Green No nie jestem, też zależy od powodu, jak trzeba wstać wcześnie to wstanę, ale jak nie muszę to wole pospać, nie chciałoby mi się w sobotę wstawać wczesnym rankiem , by kosę rośliną zrobić o świcie , wole się wyspać, a kosę zrobić wieczorem. ;) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 12 Sierpnia 2022 @Zielone krainy jak kto lubi 🙂 mysle ze i tak roznice w takich sprawach beda znikomo wyczuwalne 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Sierpnia 2022 @Mr.Green Tak sądzę, że szkoda zachodu , lepiej się wyspać niż budzić specjalnie na kosę.:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 12 Sierpnia 2022 Aż nie mogę się doczekać tego soczystego wyniku 😁. @Zielone krainya robisz trym na mokro czy tylko wiatraki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 12 Sierpnia 2022 5 godzin temu, Mr.Green napisał: @Lasir ja lece w 25 litrowych i Ci powiem ze mozesz sie spodziewac ze metr wystrzela w gore jak nic, bynajmniej u mnie tak bylo. Duza doniczka to duzy korzen co przeklada sie na duza rosline. Cieszy oko 🙂 otwierasz boxa a tu takie ponad metrowe wariaty 😄 @Zielone krainy rozumiem ze nie jestes porannym ptaszkiem 🙂 To mój cel.Minimum metr.mam potencjał na 140cm, co za niedługo 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Sierpnia 2022 @PrzeMIX Nie wiem jeszcze, zobaczę, ale chyba ze względu na temperatury, trymował będę po , a nie przed, by dłużej schły. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 12 Sierpnia 2022 @Mr.Green Tak mnie naszło, popatrz mówiłeś o ścinaniu roślin o poranku, bo wtedy walory smakowe mają być lepsze, ale powiedz skąd roślina odizolowana całkowicie od środowiska zewnętrznego w tym od słońca, księżyca, warunków zewnętrznych, utrzymywana w hermetycznym środowisku sztucznie oświetlonym , sztucznie nawietrzanym, , ma wiedzieć , że na zewnątrz panuje właśnie poranek, jak ona w szafce uprawnej ma całkowitą ciemnie, jaką odbiera, jako noc ? Poranek by miała wtedy, gdybym po ciemni włączyłbym jej z powrotem panele led w szafce. W przypadku outdoor to bym się zgodził, ale w indoor to my ustalamy kiedy jest dzień, a kiedy noc, poranek dla rośliny to pierwsza godzina światła, gdy zapala się panel. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 13 Sierpnia 2022 @Zielone krainy rozumiem twoje spostrzezenia ale gosciu to badal w uprawie indoor bo jak na outdoor zrobisz plantowi np. 36 h ciemni ? Tu nie chodzi o to czy roslina wie ktora jest godzina poza namiotem i jaka pora dnia a o jej cykl zycia w boxie. Jezeli miales swiatlo 12/12 i wlaczalo sie o 12 w poludnie to dla rosliny to jest poranek. Chodzi o ten poranek w boxie. Nawet jezeli swiatlo by swiecilo na noc. Roslina pamieta ze ma nadejsc poranek w boxie po calym cyklu zycia tak samo jak na wegu wie ile godzin jest swiatla a jak sie zmienia na 12/12 to tez to odczuwa chociaz w przyrodzie na outcie tak naglej zmiany nie ma Wiec reasumujac nie trzeba byc porannym ptaszkiem zeby robic scinke planta o poranku 😛 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzeMIX 207 Napisano 13 Sierpnia 2022 @Mr.Greenzaciekawiles mnie tą teorią i myślę że @Zielone krainy też się skusi ciąć o poranku jeśli tak 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barney's 271 Napisano 13 Sierpnia 2022 @Zielone krainy Susz z łodygami i liśćmi dużo lepszy smak będzie chyba że tak suszysz to git @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 13 Sierpnia 2022 @Barney's a czemu? Chodzi o to że z liśćmi dłużej się suszy i zachowuje więcej aromatu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 13 Sierpnia 2022 (edytowane) @Mr.Green Dałoby się zrobić ciemnie na outoor pod warunkiem, że rośliny byłyby w doniczkach, wtedy to nie problem wziąć je ze słońca i postawić do odpowiednio zaciemnionej piwnicy z zaklejonymi szczelnie oknami, by nie wpadało światło. Jednak rozumiem , co masz na myśli, jesli by przyjąć, że roślina pamięta godzinę , o której robiło się jasno, to owszem traktuje ją jako swój poranek a związku z tym w indoor kosa może wypadać o każdej godzinie dnia, w jakiej ktoś sobie ustawił, że wtedy odpala się u niego światło w szafce/namiocie. U mnie to była 10:00. @PrzeMIX Ja sobie odpuszczę akuratnie, ale jak ktoś chce to może próbować, sam robię 48 h ciemni, kosa poleci wieczorem. @Barney's Będę tak robił głównie ze względu na temperaturę, wolniej będą słchy, jakbym wytrymował przed suszeniem to szybciej topy byłyby suche. Edytowane 13 Sierpnia 2022 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 13 Sierpnia 2022 Ja ogólnie wycinam te duże liscie a mniejsze zostawiam na trum po suszeniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach