zielonyjamajczyk 628 Napisano 15 Listopada 2020 @Gooner daj ten nawilżacz w taki sposób żeby nie walił bezpośrednio w tą kępę liści po lewej stronie. Zakiszą się tam. Podnieś na wysokość doniczki i daj mu swobodne wypuszczanie tej pary. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 16 Listopada 2020 Zdjęcia z dzisiaj. Wczoraj wieczorem podlałem ją 700 ml wody. Jest poprawa w ogóle? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 16 Listopada 2020 20 godzin temu, Gooner napisał: Możliwe, że to był nadmiar pierwiastków, bo tak jak wspomniałem. Zrobiłem błąd, że w 2-3 tygodniu jak zaczynałem lać to pełne dawki i bez przerwy na wodę. A niby biohumus ciężko przedawkować. chociaż po płukaniu sytuacja wyraźnie się poprawiła na kilka dni i znowu wróciło do tego co jest. Czyli może powinienem przepłukać raz jeszcze? mówisz, że jeśli są liście ładne to nawozów się nie leje ? Moje akurat chyba nie są za piękne ? jak wcześniej miałeś ładnie zielone to się nie leje, czyli sprawa jest prosta masz nadmiar nawozów i możliwe że ph skopane, podlej wodą z dolomitem rozrobioną robiłeś to? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 16 Listopada 2020 Tak, czekamy na efekty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 16 Listopada 2020 @Gooner a kiedy podlałeś ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) Wczoraj podlałem, dałem garść dolomitu i 700 ml wody Edytowane 16 Listopada 2020 przez Gooner @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 16 Listopada 2020 Myślę, że wszystko jasne. Mam małego boxa 45x45x90 i zostałem wprowadzony w błąd, że wystarczy mi tylko wentylator wtłaczający a wyciągający może być wyłączony przy tak małym boxie i tym samym myślę, że przyczyna marnienia rośliny tkwi właśnie w tym, że wentylator wytłaczający był wyłączony. Włączyłem go już i oczekuję co dalej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 16 Listopada 2020 @Gooner to wyciągający trzeba a wtłaczający może być pasywny 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 16 Listopada 2020 Heh ..... Stawiasz mi flaszkę. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 16 Listopada 2020 Okey czyli robię tak, wyciąg zostawiam na gorze, a ten wentyl komputerowy na dole wyłączam lub ustawiam jako mieszak bardziej na górze? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 16 Listopada 2020 @Gooner no mieszak by się przydał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) Okey ? aktualizacja boxa wyglada tak: po lewej na dole kratka z wlotem pasywnym, po lewej wyżej mieszak komputerowy i wyciąg na górze lazienkowy wentyl. mam nadzieję, że teraz jest okey i roślinka odżyje. Jednak to nie chodziło chyba o przenawozenie Edytowane 16 Listopada 2020 przez Gooner 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 17 Listopada 2020 Dzięki za rady wszystkim. Mam nadzieję, że po zmianie roślinka odżyje. Wentylacja poprawiona plus zalana dolomitem. oczywiście bez problemów się nie obejdzie i padł mi nawilżacz (drugi), który przestał wytwarzać mgiełkę. Generalnie to być może jest to kamień ale robiłem zgodnie z zaleceniami jednak to nic nie pomogło wiec spróbuję jeszcze go przeczyścić ale jeśli nie da rady nic z tym zrobić to zacznę stosować inne metody typu wilgotna szmatka. Aktualnie mam 48% wilgotności. kupiłem programator, dlatego jeśli swiecilem 24/0 to przy zmianie 18/6 roślinka się nie shermi? Jest 48 dniu. Automat. Nie wiem czy teraz zmiana oświetlenie nie przeszkodzi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 17 Listopada 2020 @Gooner A ty dalej swoje ? A tą mokrą szmatę to wiesz gdzie możesz położyć ? !! :D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) ??? Wymęczyła mnie ta pierwsza uprawa i ciągłe problemy. Ale walczymy dalej. hehe, wiem do chcesz powiedzieć. Ale No biednemu zawsze wiatr w oczy. Wszystko super to padł kolejny nawilżacz ? Wysylam zdjęcia z dzisiaj: Edytowane 17 Listopada 2020 przez Gooner @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 17 Listopada 2020 @Gooner Za dużo tej wody na nich. Lekko nawilżaj, żeby nie lało się z tych liści. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 17 Listopada 2020 Jasne, dzięki. Myślę, że poszła trochę w górę po poprawieniu wentylacji i zalaniu dolomitem. Na zdjęciach chyba też jakby taka żywsza 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 18 Listopada 2020 Aktualizacja: widac poprawę ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 18 Listopada 2020 @Gooner liście chyba tylko bardziej się wyprostowały jeśli chodzi bardziej o dół rośliny ile podlałeś ją ml ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 18 Listopada 2020 Prawie litr z dolomitem. czekamy czy jakiś kolejny krok ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach