zielonyjamajczyk 628 Napisano 10 Listopada 2020 @Gooner Spokojnie. Jeszcze miliony będzie momentów, gdzie nie każdy liść będzie miał dostęp do światła. Cieszę się że widzisz jakie LST daje możliwości. Brawo dla Ciebie. Mi to ogromną frajdę na początku dawało. Teraz już tylko w fryzjera czasem się bawię - na etapie którym jestem. Wszystkich nie odsłonisz, ja LST co dwa dni mniej więcej poprawiałem. Potem będziesz miał kilka głównych i na nich się skupisz. Z czasem łatwiej jest odsłonić te najważniejsze. Muszą trochę się podbić do góry. Powodzenia Mordko. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 10 Listopada 2020 Dzięki wielkie ??? potem wrzucę zdjęcia do oceny ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 10 Listopada 2020 W dniu 21/09/2020 o 21:15, Gooner napisał: Jeszcze pytanie, boxa nie bede trzymał w domu, dlatego łatwiej będzie mi naświetlać mojego automata 24/0. Czy jeśli co pare dni zrobię kilka h przerwy i będzie ciemnia to coś się stanie ? Nie ma potrzeby 20/0. 18/6 jest optymalnie dla automatu przez cały okres życia krzaka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) 5 minut temu, Bimbrownik napisał: Nie ma potrzeby 20/0. 18/6 jest optymalnie dla automatu przez cały okres życia krzaka Wiem, czytalem, ale nie kupiłem programatora i przez to zacząłem świecić 24/0 i boje się ze jak zacznę świecić inaczej to roślinka się zhermi. Plus ten led zawsze trzyma mi te 2-4 stopnie wyższa temperaturę, która przy włączonym świetle ma około 23 wiec nie cuda i dlatego świece 24/0 nic złego przez to się nie powinno dziać jesli chodzi o automat Edytowane 10 Listopada 2020 przez Gooner @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 10 Listopada 2020 Nie, nic złego się nie stanie tylko testy wykazały, że więcej jak 18h nie daje większego efektu bo roślina potrzebuje odpoczynku, tylko strata prądu Ale automatom nie zaszkodzi ani nie pomoże więc spokojnie świeć 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 10 Listopada 2020 (edytowane) Tak to wyglada jeśli chodzi o pannę. Coś liście oklapły lekko. Jest Ok czy coś do poprawy ?? Edytowane 10 Listopada 2020 przez Gooner @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 10 Listopada 2020 @Gooner a suszy nie mają ? ph dobre? bo cos ona nie za bardzo wygląda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 11 Listopada 2020 Tak sprawdzałem. Być może miała za sucho bo płukanie robiłem 1,5 tygodnia temu w sobotę i nic nie ruszałem, nic nie podlewalem. Tak to wyglada dzisiaj po podlaniu. Może panna była za blisko światła, jakieś 20-30 cm ale to led 35w z ledam wiec nie powinno się nic chyba dziać? Jakieś sugestie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 11 Listopada 2020 Poczekać dwa dni od podlania. Ile dostała wody teraz ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 11 Listopada 2020 Teraz dałem jej mało, żeby nie przelać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 11 Listopada 2020 Mi sie wlasnie wydaje ze ona jest przelana. Nie dawal bym wiecej jak litr wody raz na 3 dni. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 11 Listopada 2020 Przelana chyba nie była bo 1,5 tygodnia temu przepłukałem ją a wczoraj jak sprawdziłem ziemie to była już sucha. podlalem trochę ale nie dużo - czekamy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 12 Listopada 2020 Tak to wyglada dzisiaj. @CheMsKuN dalej doginać najwyższe szczyty, żeby odkryć coś jeszcze ? Za blisko panelu ledowego chyba nie są, to 35w więc nie wytwarza za wiele ciepła i nawet jeśli panna jest jakieś 20 cm od Ledam to chyba nic jej nie będzie. wydaje mi się ze po posłaniu lekko odżyła @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 12 Listopada 2020 @Gooner Ciężko, stwierdzić po zdjęciu jak wygląda dół. Musisz zerknąć kolego na łodygi. Na nich widzisz co się dzieje. Czy pojawiają się nowe odrosty, czy jest szansa na kolejne szczyty. Jeśli tak, to wtedy dajesz im dostęp do światła. My nie mamy rentgena w oczach ? Ale cieszę się że odżyła ? wygląda lepiej. Te liście od dołu mocarną mają powierzchnie. Z fartem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 12 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk dzięki wielkie za super pomoc i dobre słowo ? tak tak, chciałem pokazać stan rośliny, a jesli chodzi o odrosty to są nowe tylko zakryte liśćmi i może warto jeszcze poodcinać trochę szczyty tylko się boję że to zepsuję ??? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 12 Listopada 2020 @Gooner Nic nie zepsujesz ? jak z kobietą, delikatnie. Ja mam metodę taką : Spinacz biurowy, albo agrafka. Łapie odrosty, do tego sznurek, kupiłem w tesco na dziale papierniczym do robienia jakiś chyba prezentów. Wbijam szpilki dookoła doniczki, tak zwane mieczyki (szpilka z tym takim wałkiem jakby) Do tego sznureczek ciach, łodyżka agrafką złapana i jest bajka. Potem jak ciągnie do góry, to znowu ją podwiązuje. Agrafka nie uszkadza łodygi, ma miejsce na swobodny rozrost. To moja metoda ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 13 Listopada 2020 Tak to wyglada dzisiaj. Ziemia lekko wilgotna, nie wiem czy zmierza to w dobrą stronę czy nie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 13 Listopada 2020 @Gooner Musi trochę czasu złapać, miała trochę przygód. Zerknij jeszcze na ten temat : Potem zdjęcie do weryfikacji poprosimy ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gooner 97 Napisano 13 Listopada 2020 Dzięki ? właśnie zepsułem z lst początkowo kilka rzeczy. Mogłem posadzić pestkę przy krawędzi, a ja posadziłem na środku, potem dodatkowo zepsułem położenie panny bo powinienem położyć ją pod kątem 90 stopni jak jest na rysunki, a ja ją położyłem na ziemie tak że liście dotykały jej. teraz nie wiele dam rady poprawić, ale wygrałem dwa najwyższe szczyty, przypiąlek spinacze biurowe do krawędzi i związałem sznurkiem grubym aby nie uszkodzić łodyg. Nie sam co prawdy już chyba za wiele zrobić ale kilka nowy szczytów powstało to może jeszcze coś z tego będzie ? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 13 Listopada 2020 Ja też mam pestki na środku, i widziałeś moje zdjęcia ? To pomaga, ale nie jest aż nie wiem jak istotne. Dużo możesz poprawić ? LST jest podatne na korygowanie. Nagniesz Pannę a ona, i tak znowu zaraz odbiję. Jesteś na wegu, więc masz jeszcze czas. Ona i tak jeszcze wypierdoli do góry. Jestem też początkującym w indoor. Ale zobaczysz każda kolejna pestka i będziesz lepszy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach