Bimbrownik 702 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz ja właśnie wymieniłem miernik pH wody, też nowy i elektroniczny bo się okazało, że miał walniętą elektrodę i wziąłem lepszy. To że nowe, nie znaczy że działa, zwłaszcza jak tanie. Dobrze, że porównywałem z kroplami. Jak on pokazywał 8 to odczyn poniżej 4. Jak to się mówi, oszczędny płaci 2 razy. Dobrze, że podziemie handlowe działa i większość prywatnych sklepów przyjmuje od zaplecza ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 24 Listopada 2020 Ewidentnie korzenie dostały już po dupie. Jedynie flush może coś dać i dolomit. Kurde szkoda, bo fajnie szła. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz to kup sobie kwasomierz z kroplami helliga bo się nigdy nie dowiesz jakie masz ph..... nadmiar nawozów też może być @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mieszko1 88 Napisano 24 Listopada 2020 Twoje bardzo mi przypominają moje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Aż się płakać chce ? @Mikosz jak sytuacja ? Edytowane 24 Listopada 2020 przez zielonyjamajczyk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 @zielonyjamajczyk @Groovebusters @Szym Kupiłem płytkę ceramiczną z płynem helliga, o 22 zapala się światło to będę mierzył. W instrukcji napisali żeby próbka gleby była sucha, (mokra może zmienić odczyt) a wczoraj flushowałem rośliny i mają mokro. Zastanawia mnie czy mogę mierzyć takie mokre czy jakoś wysuszyć próbkę, np. suszarką do włosów albo piekarnikiem? Póki co sprawdziłem z ciekawości All-Mixa z worka i pokazuje pH ok. 8... Szok. Jeśli pH gleby będzie wymagało korekty jestem przygotowany, mam na stanie zarówno nawóz zakwaszający jak i dolomit. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz to weź glebę z doniczki jak otworzysz na chwilę boksa to nic się nie stanie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 @Szym Nie wiem czy to, że mierzę mokrą robi znaczną różnicę ale nawet zgadza się to pH 7,5. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz trzeba dalej lać kwaśną wodę, najstabilniej będzie jak kupisz ph-down, ale ocet/cytryna też się nada tylko błagam, nie używaj już tego nawozu zakwaszającego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 @Groovebusters Mam i używam pH down z BioBizzu. Czyli mam lać narazie samą wodę kwaśną, tak? Na ile pH regulować? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz 6-6,5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bds 36 Napisano 24 Listopada 2020 @mirecki nie lepiej na 5.5? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 24 Listopada 2020 @Bds Lepiej nie celować w dolną granice ph, bo można zbyt mocno zakwasić ziemię , co spowoduje , że roślina zostanie zablokowana , bo nie będzie w stanie czerpać substancji odżywczych z gleby. Według mnie najlepiej celować w 6 ph, czyli po środku. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 Sprawdziłem pH we wszystkich doniczkach, wszędzie równo 7,5. Skropliłem bezpośrednio ziemię we wszystkich doniczkach sokiem z 3 cytryn. Sprawdziłem wszystkie doniczki w kilku miejscach ponownie, pH wszędzie takie jak na zdjęciu, czyli ok. 6. W tle popalona roślina. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz nie wiem czy skropienie ziemi cytryną coś da bo pod spodem może być lipna ziemia było podlać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) @Szym Nie chciałem już jej dowalać i podlewać jak ma po flushu tak mokro. Jak ziemia podeschnie to przy następnym podlewaniu dam im kwaśną wodę. edit: Znalazłem jeszcze jedną cytrynę w lodówce więc wycisnąłem z niej sok do 4 litrów wody (pH 5,2) i rozlałem to po równo do wszystkich doniczek. Edytowane 24 Listopada 2020 przez mikosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz Zjebałeś i to mocno. Zaraz gleba ci się zakwasi bardzo mocno, jak walnąłeś sok z 3 cytryn. Wystarczy nie wielka ilość soku z cytryny , by zakwasić do 4,5 ph wodę, jaka miała na wstępie 8 ph . Ja się bawię z miernikiem zakwaszając wodę właśnie sokiem z cytryny i wiem, jak parę kropel więcej potrafi sprowadzić ph do wartości, jakie uniemożliwią roślinie czerpanie substancji odżywczych z gleby . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 24 Listopada 2020 @mikosz fajnie by było gdybyś zainwestował w normalny miernik do ph gleby ja mam elektroniczny za jakieś 8 dyszek mierzy ph gleby niby ale zauważyłem że ph wody tez pomogło by ci to bardzo . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) @Przemol8521 Mam elektroniczny też jakoś za tyle ale chyba przyszedł mi jakiś zjebany bo ciągle pokazuje 7.5 bez względu do czego bym go nie włożył. Mam dokładnie ten sam miernik, może mój jest uszkodzony po prostu. Edytowane 24 Listopada 2020 przez mikosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 24 Listopada 2020 Kup takie cos x4 life niby się to nazywa dalem za to 20 euro w nl jakos w pl masz po 8 dych moze nie jest profesjonalny bo chińskie gowno ale ph wody i ziemi mierzy dobrze dodatkowo mierzy temp ziemi wilgotnosc ziemi mi się sprawdza.@mikosz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach