Szym 866 Napisano 2 Września 2020 @Peka89 i co bez przypału ziomek ma? duże miał krzaki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 2 Września 2020 (edytowane) @Szym@Szym Niestety pod koniec Września ma rozprawę. Nie było to jego pierwsze wykroczenie w Uk. Mial przy sobie również nóż kuchenny, którym ścinał krzaki z outdoor i przez to paradoksalnie może mieć największe problemy. W domu miał 10 krzaków w 6 tyg kwitnienia, teoretycznje o jednego za dużo. Plus to miał kolejnych 10 malutkich sadzonek, których nie policzyli. Został złapany z jeszcze jednym ziomkiem, który w ogródku miał 7 krzaków. Tam też wjechali i po krótkiej wizycie na komisariacie, ten drugi dostał tylko "po palcach". Dlatego, póki sprawa ciepła, osobiście nie zdecyduje się na więcej roślin i zostaje przy 9. Mam wrażenie, że będzie ciężko zapełnić ten namiot dziewięcioma roślinami w kolejnych uprawach ... A może się mylę? Edytowane 2 Września 2020 przez Peka89 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,400 Napisano 2 Września 2020 3 godziny temu, Peka89 napisał: Mam wrażenie, że będzie ciężko zapełnić ten namiot dziewięcioma roślinami w kolejnych uprawach ... A może się mylę? dasz wega dłuższego i zapełnisz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 23 Września 2020 (edytowane) Siema. Roślinki mają 5 tygodni. Przez 4,5 tygodnia od czasu do czasu pojawiały się żółte liście, które eliminowałem po czym przedwczoraj zauważyłem, że w całym namiocie zrobiło się fhuuuj żółto!! Ja wiem, że jesień itp, ale kur... nie chcę tego w namiocie! Podlewane są co 3dni na zmianę. Raz leje odżywki bio bizz zgodnie z tabelką (2,5-3l) na roślinkę, a raz sama woda przefiltrowana (2l)na roślinę. Przyznam, że przed tym jak zobaczyłem, że mam "jesień" w namiocie nie były one podlewane przez 4 dni, gdyż byłem po za domem i jak wróciłem to oprócz tych kolorów, ziemia były kompletnie wysuszona. Moje pytanie brzmi czym to jest spowodowane? Czy taki efekt może wywołać : PRZESUSZENIE? PRZENAWOŻENIE? A może światło było za nisko? (trzymałem niżej, a niżeli producent zalecał). Trochę podniosłem wczoraj. Załączam kilka zdjęć. Co ciekawe Żółte I uschnięte liście były w 7/9 roślin i co ciekawsze dwie zewnętrzne roślinki, najbardziej wysunięte na prawo i lewo nie miały prawie w ogóle żółtych listków... Dziękuję z góry za diagnozy. W chwili obecnej 35 dzień flo. Tutaj Grapefruit Tutaj Gelato A tutaj Bruce Banner, jakiś taki cienki,chudy... Taka odmiana czy taka lipa?!?! Xd Edytowane 23 Września 2020 przez Peka89 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 23 Września 2020 @Peka89 pH gleby sprawdzasz? Wyglądają, jakby nie mogły przyswajać azotu Mam namiot tej samej wielkości i polec ci na przyszłość hydro-o wiele łatwiej jest kontrolować taka ilość, a i plon większy. Masz filmik z kanału forum: 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 23 Września 2020 @doominik nie sprawdziłem ph od 3 tygodni. Jutro to zrobię napewno. Bardzo się zastanawiam nad hydro. Troche się boję, że sobie nie poradzę... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 23 Września 2020 1 minute ago, Peka89 said: @doominik nie sprawdziłem ph od 3 tygodni. Jutro to zrobię napewno. Bardzo się zastanawiam nad hydro. Troche się boję, że sobie nie poradzę... Pierwsze sprawdź pH-u mnie w wodzie od połowy flo ma tendencję do spadania i może u ciebie też tak jest-podobno to jakaś reakcja zachodzi na korzeniach podczas przyswajania potasy czy fosforu-nie wdawałem się w szczegóły, ale tak jest jak się nie żałuje nawozów pk, a pewnie takie używasz. Co do hydro, to nie taki wilk straszny, Najważniejsze mierniki i poznać jakie nawozy grają z wodą jaką masz dostępną. Nie wiem gdzie w UK mieszkasz, ale pewnie masz twardą jak u mnie i są do tego dedykowane nawozy, no albo filtrowanie RO, ale to sporo zachodu jest. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 23 Września 2020 @doominik. https://ukryteterapie.pl/strukturyzator-wody-pitnej-visanto Taka wodę używam I używałbym ewentualnie przy hodro. Ale z hydro to musiałbym krok po kroku jakiś kurs zaliczyc. Skąd czerpałeś wiedzę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 23 Września 2020 @Peka89 Z forów, youtube itp. Niestety nie da się uniknąć błędów i to na nich się nauczyłem najwięcej. Po roku Czuje się już z tym na luzie i na pewno mam mniej pracy, niż Ty z podlewaniem swoich roślin. Filtr wydaje się dobry, znaczy miałbyś wodę miękką. U mnie w tym boxie z filmiku zużywam średnio 120l/tydzień, ale pewnie z drugiej połowie flo będzie ubywać więcej. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 24 Września 2020 @Peka89 drogi kolego, ja właśnie zakończyłem pierwszy swoj grow hydro zarazem pierwszy jakikolwiek, używając wilmy właśnie. Popełniłem mase błędów, a rośliny i tak hojnie obdarowały ? wiadomo bez pracy nie ma kołaczy :)) - jak się dobrze przygotujesz to czysta przyjemność - jak się gorzej przygotujesz to może być mokra przyjemność .... ? korzystając z okazji jeszcze raz wielkie dzięki @doominik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 24 Września 2020 @Cieniu Rozumiem, że @doominik pełnił rolę "mentora" w tym projekcie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 24 Września 2020 @Peka89 można tak powiedzieć, służył mi radą kiedy potrzebowałem - więc tak mozemy tak uznać ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 25 Września 2020 Sprawdziłem ph w ziemi. 7.0 Zakupiłem Biobizz ph Down i Calmag. Czy ktoś używał i wie jakich proporcji użyć w przypadku obu tych "wspomagaczy"? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Września 2020 @Peka89 zależy czasem standardowe dawke się daje czasem podwójną itp., będziesz obniżał ph? bo według mnie 7 by przeszło jeszcze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 25 Września 2020 No właśnie nie wiem. Mogę nie obniżać a tylko dodać Calmag? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 25 Września 2020 @Peka89 Biobizz Cal-Mag - zapobiega niedoborom wapnia i magnezu a ty raczej nie masz niedoborów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 25 Września 2020 @Szym to skąd te żółte liście o których pisałem wcześniej? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 26 Września 2020 @Peka89 jak już są na kwitnieniu to tak jest jak za szybko żółkną to można podać nawóz z azotem, azofoska dobrze się sprawuje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 9 Października 2020 10 dni do końca. Czerwony - Bruce Banner Niebieski - Gelato Szary - Grapefruit I puchar Świata dla kogoś kto mi wytłumaczy co oznaczają te białe końcówki na niektórych topach Grapefruitów? Bobki wyglądają na zdrowe, dorodne SZYSZKI, ale nie które z nich mają MLECZBO BIAŁE czubki! Nie wiem czy będzie to widać dobrze, ale wygląda to co najmniej dziwnie.... Dzięki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 10 Października 2020 @Peka89 jakaś mutacja, jak by lepsze fotki były to może by coś więcej można było powiedzieć o tym białym czymś @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach