Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 16 Listopada 2023 Z doświadczenia wiem że jak masz kabel grzewczy /mate na spodzie to będą szybko boki doniczek przesychac i spod szczególnie. Pomyśl albo zainteresuj się podlewaniem do podstawek. Podstawą jest na pewno lanie tylko po brzegu/rancie donicy. No i fajnie puchną 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 Aha... jeszcze jedno @Zielone krainy Bloom i Bioheaven się kończy, będzie trzeba raczej kupić? Może Blooma 0,5 zamiast 250ml, Heaven za drogi więc tylko 250 🙂 Teraz, grolsch3 napisał: Z doświadczenia wiem że jak masz kabel grzewczy /mate na spodzie to będą szybko boki doniczek przesychac i spod szczególnie. Pomyśl albo zainteresuj się podlewaniem do podstawek. Podstawą jest na pewno lanie tylko po brzegu/rancie donicy. No i fajnie puchną 😉 Tak, grzejnik na pewno suszy trochę. Ale on chodzi mniej więcej w sumie 5 godzin w ciągu 12 godzin ciemni... od 16-20 stopni się włącza/wyłącza. A ostatnio leję trochę na odpierdol.... taką 1,5l butlę na 3-4 razy. Leję przy łodydze żeby się rozpłynęło po całej powierzchni donicy i pauza, za kilka minut kolejny wlew. Nie mam dostępu żeby inaczej lać a wyciągać mi się ich do podlewania nie chce. Takie prawidłowe podlewanie mają od święta robione. A podstawek nie mam... wczoraj nawet patrzyłem czy bym jakieś tam zmieścił. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Listopada 2023 @WBB Jak się kończy to tak, bloom na pewno, bo to podstawka na kwitnienie, a stymulator to już drugorzędna sprawa, jaka nie jest konieczna , teoretycznie wystarczyłoby pk 13/14, jakie jest tańsze, ale jak chcesz większego efektu to stymulator się przydaje, ja sam stosuje stymulatory od Plagron royal sugar i green sensation. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 Teraz, Zielone krainy napisał: @WBB Jak się kończy to tak, bloom na pewno, bo to podstawka na kwitnienie, a stymulator to już drugorzędna sprawa, jaka nie jest konieczna , teoretycznie wystarczyłoby pk 13/14, jakie jest tańsze, ale jak chcesz większego efektu to stymulator się przydaje, ja sam stosuje stymulatory od Plagron royal sugar i green sensation. No i muszę dopytać... stymulator to TopMax (tego mam całą butlę)? BioHeaven to też stymulator? A czym się różni stymulator od enzymów? Bo myślałem, że ten heaven do enzym 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Listopada 2023 @WBB Jak topMax tak i BioHeaven to stymulatory kwitnienia, ale każdy daje coś innego roślinie, topmax powoduje szybszy podział komórek w fazie kwitnienia i wzmaga produkcje cukrów, a także chroni kwiatostan przed pleśnią, a bioHeaven zwiększa przyswajalność substancji odżywczych i pomaga usunąć roślinie toksyny. Enzymy jak np. Cannanyzm od Canny, wspomagają rozkład celulozy i stymulują rozwój mikroorganizmów, co zapobiega problemom związanym z gniciem i pleśnią, a tym samym wpływają korzystnie na układ korzeniowy rośliny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 @Zielone krainy w takim razie nie mam żadnego enzymu ani boostera jak to niektórzy mówią? BioBizz nie ma w swojej palecie żadnego PK... czy TopMax to taki ich PK? Przyglądałem się składowi kiedyś i takie wnioski chyba wyciągnąłem... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Listopada 2023 @WBB Biobizz ma owszem trochę inne produkty, nie widziałem tam pk 13/14 ani odpowiednika enzymów, jak u Plagron czy u Cannny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 @Zielone krainy co byś dorzucił na moim miejscu? Może przez te enzymy mam mniejsze pały niż Twoje... 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Listopada 2023 @WBB To nie jest tak, że jeden produkt na czymś w 100% zaważa, ale ich połączenie w odpowiednich proporcjach dla każdego etapu rozwoju rośliny robi końcową robotę. Zależy ile chcesz wydać monet ze skarbonki, jak chcesz tanio to kup pk 13/14 od Plagron i enzymy od Canny, a jak chcesz drożej to kup od Plagron stymulator Green sensation, ona ma w sobie i pk i enzymy i stymulanty połączone ze sobą na fazę kwitnienia, a to on u mnie na kwitnieniu robi dużą robotę, owszem nie sam w sobie, ale duży procent rozmiaru kwiatostanów to jego wpływ, bo skutecznie uzupełnia podstawki, co mocno wpływa na puchnięcie topów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 (edytowane) @Zielone krainy te PK niby mam... tego bloombastica. A ten Green sensation mógłby być zamiast BioHeavena? Cena taka sama tylko, że 100ml tylko. Wystarczy to na 4 a nawet 7 roślin? Czy lepiej jakby był BioHeaven i Green Sensation razem? A i nie mam miernika.... nie wiem czy to ważne. Edytowane 16 Listopada 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 16 Listopada 2023 2 godziny temu, WBB napisał: Leję przy łodydze żeby się rozpłynęło po całej powierzchni donicy i pauza, za kilka minut kolejny wlew. To tak nie działa :) jakbyś właśnie wlewał przy rancie to rozchodziło by się po donicy. Co do biobizz enzymy masz w algamic, aloevera,w bioheaven też spotkasz. Tylko my tu mówimy o innych stężeniach. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 @grolsch3 no właśnie nie mam nic z tych wymienionych. Raz kiedyś miałem ActiVera. A czemu to tak nie działa to podlewanie? Powinno dążyć do wyrównania wilgotności mniej więcej w całej objętości donicy....? Staram się żeby dołem nie wyleciało za dużo. Jak troszkę wyleci to czekam i po chwili wciągnie spowrotem. Tak sobie to wymyśliłem, ale może faktycznie nie do końca jest jak sobie myślę 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 16 Listopada 2023 @WBB ja i tak bardziej polecam algamic, to jedyne co stosuje w postaci płynnej oprócz fermentów. Nie wiem kto ma rację, ale wiem że każda roślina która posiada liście i korzeń to rozrasta go na szerokość korony, ciut więcej a tak to w dół ile wlezie. Więc podlewasz pod łodygę czyli dostaje wody, przeżyje, ma co pić. W plastiku dodatkowo może brzegi tak szybko nie wysychają, ale przy kablu w ich obecności nie byłby tego pewien już. Myślę że stan liści z dołu to właśnie efekt suszy na bokach donic 😁 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 @grolsch3 kurde no. To będę musiał podlewać jednak inaczej i może mniej a częściej. Muszę sobie zrobić psikawkę 🙂 Już niedawno obczajałem butelkę taką z dziubkiem jak gówniarze piją ale za małe pojemności 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 16 Listopada 2023 @WBB najlepiej opryskiwacz ciśnieniowy z lancą. 3l około 50pln na portalach. I możesz sobie zrobić prysznic a możesz wyregulować i zrobić bardzo mocny strumień😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 @grolsch3 racja... o opryskiwaczu nie pomyślałem 🙂 Mam ale taki 1l i bez lancy. Ciekawe czy lanca się nie zatka od nawozów... no i żebym nie musiał lać 2h wszystkich może następna uprawa... zobaczy się 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Listopada 2023 @WBB Zabraknie na 7 roślin, lepiej kup 250 ml butelkę za 155 zł. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 (edytowane) @Zielone krainy czyli te Green Sensation i BioBloom? Kurde muszę to przemyśleć.... TopMaxa mam całą 250ml butelkę Jeszcze się zastanawiam nad LeafCoat bo później będę płakał, że mogłem kupić jak plecha wejdzie. Edytowane 16 Listopada 2023 przez WBB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lady Green 2,138 Napisano 16 Listopada 2023 6 godzin temu, WBB napisał: @Lady Greentakie są moje liście.... ale wentyl nowy tym razem sprawny. @WBB widze ze dawales i dajesz swoim duzo więcej i większe dawki niz ja moim, wiec nic dziwnego ze u mnie w takim tempie to idzie... Bede musiala chyba juz zacząć rozrabiać odżywki dla każdej z osobna... Moj tez śmiga, niech nam służą jak najdłuzej. 👍 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 16 Listopada 2023 @Lady Green te ostatnie trzy podlania takie dawki.... a taki dawki po tym jak zobaczyłem ile mi tu Zielony raz napisał żeby dać 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach