Skocz do zawartości
sopel

1? x Royal Haze Automatic, LED Cree XTE 60W (od zera 😅 krok po kroku)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
W dniu 22/02/2023 o 21:14, sopel napisał:

Dzisiaj trochę zmieniłem koncepcje i tak już zostanie. Mam pytanie: gdzie najlepiej umieścić ten czujnik temperatury od wentylatora?? Widać go na zdjęciu na zakończeniu kabla. Bardziej przy podłodze czy na górze boxa? Czy mogę zostawić te 2 pasywne wloty (100 i 125)? Chyba nie będą w niczym przeszkadzać?

IMG_20230222_180836.thumb.jpg.56ebf7e054904b74774ddb59a6cf5a97.jpg

siema i gdzie umiescilem ten czujnik na gorze na dole ? w ktorym miejscu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dziurawy ja jednak nie korzystam z czujnika tego od wenta choć mam go  przypiętego gdzieś pośrodku wysokości boxa. Ale czujnik termo/higro to trzymam na donicy. Wcześniej miałem na lince zawieszony ale doszedłem do wniosku że wynik nie będzie wiarygodny przez słaby ale jednak stały ciąg powietrza w tym miejscu 🖐️

Edytowane przez sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Joł 🫵 dzień 29 tydzień 5. Przez ten tydzień prowadziłem ją drutem🙄. Główna łodyga ma ok 1 cm grubości. Widzę ma wierzchu kilkanaście zalążków kwiatów i tworzy się w miarę równomierny baldachim. Wiatraki upinam jak mogę ale te co są pod spodem. W czwartym tygodniu łącznie 1,5l wody + nawozy z tabelki z tygodnia 3. Nawilżacz wyjąłem już żeby było więcej miejsca. Warunki 26/40 światło stałe 20/4. Aha jutro zmieniam ten drut na 1,5 w izolacji bo łodyga jest chyba zbyt silna i zaczyna wpijać się w główną łodygę 😬 1 liść ma jakąś skazę 😉 pozdro 5

IMG_20230327_225506.jpg

IMG_20230327_225543.jpg

IMG_20230327_225524.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj poszło 2l mieszanki ale 0,5 oddane. Złamałem główna łodygę przez przypadek ale założyłem klips i przez noc się zrosła. Jebie z namiotu już na ostro więc niebawem zakładam filtr 🥳👍🖐️ pozdróweczki ziomeczki

IMG_20230330_161208.jpg

IMG_20230330_161217.jpg

IMG_20230330_161228.jpg

Na razie naliczyłem 22 zawiązane pąki większość już z włoskami 🥰 więc postanowiłem zrobić im więcej miejsca na światło. Było golone 😁

Jest 26 stopni 40-50% ogólnie roślina wygląda na szczęśliwą 💚

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha no i teraz cisnę po tabletce co2 dziennie jak pamiętam ale wiadomo "wiesz jak jest a nie wiesz jak będzie" 🤣🤣

Aha no i te odrosty juz kończę prowadzić ale krzywdy im nie zrobiłem tym druciczkiem @Mr.Green 😉 on może tylko tak wygląda. Ale na głównej wystarczyło żeby złamać całkiem pionowy wzrost. A i reszta się ładnie rozłożyła. ☯️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hubert2020 miałeś rację wcześniej👍. Nie wiem jak do tego doszło ale dzisiaj sprawdzałem ziemię bo moim zdaniem za mało wchłania odżywek i pH było 8. Innym miernikiem sprawdzałem też wodę którą podlewam i ma pH 7,3. Gdzieś zaniedbałem ten temat. Szybko pobiegłem po BioDown od Biobizz i wlałem jej litr wody z odżywkami i tym kwasem co kupiłem. Na wszelki wypadek zrobiłem roztwór pH 5. Później już mierzyłem ziemię i  było ok 6,5. Dużo czasu roślina straciła. Ciekawe co będzie dalej..czekamy 😁

Edytowane przez sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sopel ja dużo siedzę teraz na forach różnych filmy oglądam byłem totalnym amatorem dużo mi tutaj chłopaki wytłumaczyli co i jak a teraz akurat uczę się o niedoborach jak rozpoznać brak azotu fosforu wapnia magnezu itp ja jak tutaj wszedłem to sądziłem ze kupię sobie box nawozy i samo urośnie jak na parapecie zwykły kwiat a tu okazało się inaczej trzeba dużo czytać 

Podstawa Miernik PH i to dobry tak samo Miernik EC bo te dwa mierniki pokazują co i jak 

Edytowane przez hubert2020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem. Ja też dopiero zaczynam swoją przygodę uprawą. Jest tu kilku obcykanych osób 🙂 ale co uprawą i odmiana to u każdego może być inaczej. Damy radę tylko musimy nauczyć się czytać z nich czego im potrzeba. Mam nadzieję że jestem na dobrej drodze i chętnie wysłucham i sprawdzę każdą radę. Pozdro🖐️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ze się nie poblokowala 😁 monitoruj pH i będzie dobrze 🙂 ja nawet w biotabsach reguluje wodę między 6.0-6.5  co niby nie trzeba ale co to szkodzi wlać trochę pH down 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wam że ja raz zdusiłem mocno roślinę, bo przez nawilżacz ultradźwiękowy zapchał się filtr CO2 i miałem milion dziwnych niedoborów, tydzień roślina pohulała normalnie i trochę odżyła i dorzuciłem jej wczoraj matę CO2. Tak wyjebało wszystkie szczyty w górę z liśćmi, jak w Watykanie na placu :classic_biggrin:

Więc uważajcie też na to, żeby roślina nie dusiła się przez brak wymiany powietrza w boxie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bob drzewny you are right 👍😁

Właśnie byłem spryskać całą powierzchnię przygotowanym roztworem 6,0 jakieś 200ml i teraz będę to stałe monitorował. Rqs podaje że wystarczy 6,0-7,0 i jest dobrze też. A tabletki co2 teraz będę wrzucał prosto do nawilżacza 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi