Sensei 43 Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Cześć wszystkim. Na wstępie zaznaczę , że jest to moja pierwsza hodowla w domu. Myślę , że na pewno przyda się pomoc doświadczonych growerów/growerek ale mam nadzieję , że coś z tego wyrośnie 😄 Box: Marshydro 60x60x140 Lampa: Marshydro ts 1000 , Wentylator: docelowo axial-quiet 125duo (aktualnie na 2tyg będzie axial-flo 100 bez filtra , ponieważ tamten się spalił po odpaleniu) , FIltr węglowy: Mastercarbo 400m3/h 125mm. Wentylator mieszający: Ram 16w Nasionka: 3x somango xl( RQS) , 1x blue gelato 41( barneys farm, dostałem w gratisie :) ) Doniczki docelowe : 4x9l , aktualnie będą w 1.5l Ziemia: Plagron lightmix Nawozy: na weg: Plagron power roots, alga grow i biohumus na początek do tego dam mikoryzę. na flo: alga bloom , pk13-14 i cal-mag z biobizz. Mam też paski ph-metr i czekam na płyn heliga. Aktualnie kończę składanie boxa a nasionka dałem do wody ok 3h temu i wstawiłem do szafki. Myślałem nad lst oraz później dać siatkę (kupiłem specjalną 60x60). To na tyle. Jak złoże wrzucę zdjęcia jak to wygląda i jutro nasionek jak dam do ziemi. Ziemie spryskam wodą i nałożę woreczek foliowy.(taką dostałem radę od kolegi z forum po fachu) Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Sensei 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Stycznia 2022 @Sensei Czyli właściwie się przygotowaleś, teraz tylko czekać na efekty 🙂 Powodzenia 🐺 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sensei 43 Napisano 9 Stycznia 2022 @Udyr Dzięki bardzo. Zobaczymy co z tego będzie. Pozdro ! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 9 Stycznia 2022 @Udyr zgadza się, lubię jak ktoś się dobrze przygotuje do projektu tak że brawo ty @Sensei Sporo osób pierwsze co robi to kupuje pestki wrzuca do ziemi i liczy na cuda No i oczywiście życzę powodzenia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sensei 43 Napisano 9 Stycznia 2022 @onyx Dzięki bardzo za cenne rady. Zaraz wrzucę jak to wygląda. Narazie mam prowizorkę i już wiem ,że muszę coś pomyśleć z wyciszeniem wentylacji. bo slychać aż w sypialni. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 9 Stycznia 2022 @Sensei dlatego warto kupować wentylatory z serii silent bo potrafią być głośne a tak to najgłośniejsza rzecz w boxie u mnie to mieszajacy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Stycznia 2022 @Sensei U mnie sprawę załatwiła wymiana przewodów went na te wyciszone. Bardziej niż wenta było słychać koniec przewodu i samo powietrze 🙂 @onyx u mnie mieszak po wyłączeniu dzisiaj kilka razy zapiszczał i zdechł 😄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sensei 43 Napisano 9 Stycznia 2022 @Udyr Mówisz o izolowanym? właśnie mam taki do drugiego went , który wczoraj się spalił.. @onyx Właśnie ten co się spalił to axial-quiet duo, 197m3/h. Niby jest silent. Zobaczymy jak mi wymienią 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 9 Stycznia 2022 @Sensei jak silent to powinien być optymalnie cichy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Stycznia 2022 @Sensei Tak izolowany, trochę te wibracje powietrza wyłapuje i nie usuwa całkiem hałasu ale napewno w większym stopniu go ogranicza. @onyx i tak się cieszę że za 2.50£ działał 3 miechy 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sensei 43 Napisano 9 Stycznia 2022 Tak to wygląda z początku. Mam nadzieje , że sznurek podoła w lst. nie chciałem dawać prętów , żeby nie pocięły łodygi. Mocowanie lampy też chcę zmienić. dać haczyki i na nie lampę. Właśnie strasznie głośno chodzi ta wentylacja. Ten co mam aktualnie jest głośniejszy (mierzony z 3m) o 10db od tego , który będzie docelowo. A narazie chcę to jakoś wygłuszyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) @Sensei jest jeszcze opcja regulacji obrotów. Albo tłumik na koniec wylotu. Ale samego buczenia wenta raczej nie da się usunąć całkiem. Jak masz sam kanałowy poza boxem to może podłóż coś gumowatego żeby nie przenosił drgań. Nie mam innych pomysłów już 😄 Zawsze coś będzie bzyczec. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Udyr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sensei 43 Napisano 9 Stycznia 2022 @Udyr Właśnie mam go w boxie. narazie bez filtr bo mam inny went. ten drugi jest cichszy do tego dam przewód izolowany. Myślę , że wyjmę z tego 125mm co mam i dam tą watę do tego. zobaczę co z tego będzie. dzięki za pomoc! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 9 Stycznia 2022 Jest opcja taka żebyś zbudował bądź ogarnął jakąś małą szafkę do której wejdzie Ci ten went. Zrobić otwory na wyprowadzenie przewodów, i sicnaki wewnątrz wyłożyć pianką eva i będzie dużo ciszej. Ja mam silwnta w skrzyni wygluszonej to went praktycznie jest nieslyszalny. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sensei 43 Napisano 10 Stycznia 2022 @Brazil Munster Dobry pomysł. Właśnie myślę , żeby zrobić przewód do góry i postawić taki karton na boxie. Ciekawe jakby się to sprawdziło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 10 Stycznia 2022 Karton za wiele nic nie da. Chyba że dasz grubą piankę. Taka np 2-3cm to napenwo coś wyciszy. Polecam nakryć to kołdra puchowa 😄 wyglusza kozak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 10 Stycznia 2022 @Brazil Munster Albo kawałki peszli piankowych też dają radę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 10 Stycznia 2022 Na tą chwilę jedyne co słyszę to wylot powietrza aniżeli wentylator. I szczerze 5W mieszak robi więcej hałasu niż 35W wyciąg. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sensei 43 Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Spróbuję coś wykombinować. na pewno jak zmienię wentylator na silent w przyszłym tygodniu to będzie mniejszy hałas. właśnie ja nie mam miejsca obok boxa jedynie mogę coś postawić na niego. Może gdybym dał tam 3/4cm pianki wewnątrz i zewnątrz z każdej strony byłoby okej. jak zamknę drzwi od sypialni to go nie słychać. myślę , że sąsiedzi z dołu nie mają żadnych wibracji. Bo słyszę takie trochę buczenie. Nie sam hałaś wentylatora a właśnie buczenie jest drażnące 😄 A tak to wyglądało wczoraj wieczorem. Spryskałem ziemię wodą i nałożyłem takie woreczki. o 24 ustawiłem programator i o 18 zaczynają noc 6h. went chodzi cały czas. Lampa ok 40% mocy 50cm nad roślinkami. po 24h w wodzie były 3 kiełki somango xl a blue gelato nie wykiełkował ale nasionko było trochę większe niż tamte( jakby starszy brat). Po godzinie 24 zdjąć woreczek i zobaczyć jak u nich? Aktualnie woreczki wydają się już być suche ale ziemia była zmoczona tak . że lekko poleciała woda z doniczek. BO teraz od 18-24 mają noc. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Sensei 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 11 Stycznia 2022 @Sensei woreczki spryskuj jak wyschną i póki co jest wszystko git @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach