OlaLola 65 Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Chyba jako tako wyszlo 😛 Criticale maja jakies 120 cm zapasu od najwyzszego szczytu do samej gory i jakies 135cm pineapple, @doominik w jakiej odleglosci trzymasz migro na flo ? Nie spieszy mi sie, to chyba zostawie jeszcze kilka tygodni na weg z takim balastem w cm. Co mysliscie ? filmik za duzy to wrzucilam tutaj : https://streamable.com/qony3y Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez OlaLola @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 8 Kwietnia 2021 @OlaLola no potrzymaj jeszcze na wegu trochę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 8 Kwietnia 2021 @OlaLola ja bym trzymal dopuki zapełniła by sie cała powiechrznia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Kwietnia 2021 @OlaLola Wyszło pięknie. Na weg przytrzymaj, aż zarówna cała światłe. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 9 Kwietnia 2021 Zastanawiam sie co to moze byc, nadmiar lub niedobor wapna/magnezu ? Jest sporo takich, na najwyzszych szczytach nie ma, ale ponizej oststniego pietra zaczynaja sie prawie wazystkie tak psuc 😞 Calmag lalam 20ml na zbiornik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Kwietnia 2021 ph dobre? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 10 Kwietnia 2021 Ph dobre 5.5-6.3 caly czas trzymam w tych granicach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 10 Kwietnia 2021 Znalazlam zdjecia zanim zaczelam uzywac cal mag, czyli wychodzilo by na to, ze to nie jest niedobor a nadmiar wapnia ? Mieszkam w okolicy gdzie kranowka ma w sumie sporo wapnia to moze rzeczywiscie jest tu nadmiar ? Nie wiem jak to ugryzc 😕 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 10 Kwietnia 2021 @OlaLola Ile dni mają roślinki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 10 Kwietnia 2021 @Aron juz maja jakis miesiac i 3 tygodnie od pestki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) @OlaLola Bardziej niedobór, ale to na starych liściach może wychodzą stare niedobory. Podobnie może też wyglądać nadmiar potasu, ale u Ciebie nie za bardzo mam z czego się tam wziąć nadmiar K. Jakie teraz EC trzymasz? Ja takie cyrki miałem za pierwszym razem, z nowymi groszkami. Potem już szło gładko. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 10 Kwietnia 2021 W jednym trzymam 1.35, a pineapple maja 1.0 bo dolalam im wczoraj wody bo pol zbiornika wypily, a w niedziele wymieniam im wode to niech maja troche czystej 😜 Okej, niby ksiazkowy ten niedobor @doominikile zazwyczaj dajesz ml cal magu i ile w mojej sytuacji sugerujesz wlac 😜 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Kwietnia 2021 @OlaLola ja używam cal mag od plant magic i tam jest 0.5-1ml/l. Ja daje 0.5ml/l. Zwróć uwagę, bo podobne plamki też pojawiają się jak za krzakach zadomowią się spider mites-przędziorki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 13 Kwietnia 2021 @doominik zaczely sie cos psuc liscie pineapple chunk i u jednego criticala, wymienilam wode i dodalam baza 40ml rhizotonic 20ml cal mag 25 ml silikon 50ml PH standardowo 5.5-6.3 EC 1.4 podlalo raz, ale zmniejszylam do 1.3 niestety wymiana nic nie pomogla bo liscie wygladaja co raz gorzej i kompletnie jestem bezradna, wszystko jest niby okej, a tu takie rzeczy sie dzieja 😞 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) @OlaLola nigdy nie mailem tyle problemów na veg. Nie mam pomysłu czemu u Ciebie jakie jaja wychodzą może spróbuj z wyższym EC skoro na niskim masz takie dziwne problemy. ten root booster to możesz im już odstawić-ja teraz używam tylko do 6 tygodni i nie widzę różnicy ten silikon dalej Ci się tak ścina? właśnie byłem u kolegi on miał taki problem, że właśnie szlam mu się zbierał ja dnie i wyszło, że dawał pH- na koniec, a nie zanim dodał jakiekolwiek nawozy Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 13 Kwietnia 2021 @doominik Nie, ale troszke sie scina cal mag jak dodam go do bazy, ale nie tak mocno jak wtedy silikon od vitalink. Reasumujac, kolega najpierw dodal baze i np. root booster, a na koniec ph - ? A powinien najpierw wyregulowac ph czystej, a pozniej dodac baze i reszte nawozow ? ja robie tak : Dodaje baze A po 5 minutach dodaje B, mieszam po 5 minutach dodaje rhizotonic, mieszam, dodaje cal mag, mieszam i silikon, odczekuje 10 minut i leje ph- odczekuje godzinke i jeszcze raz reguluje bo zazwyczaj idzie szybko do gory @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 13 Kwietnia 2021 @OlaLola Widzisz mnie to nigdy nie interesowało, bo z wodą RO praktycznie nie używam pH-, ale wychodzi na to, że Powinno się robić tak, że do wody najpierw dodajemy pH- i ustalamy pH, potem silikon (nie pytaj czemu, ale tak np na UK420 mi też pisali), potem baza itd. Najlepiej wszystko wcześniej rozcieńczyć w wodzie, chociażby w 1l przede dodaniem do zbiornika. Ja czasem dodaję to do baniek z wodą zanim naleje do zbiornika, albo po prostu leje od razu i nie miałem żadnych problemów. Podobno to duże stężenie tych pH- jest problemem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 13 Kwietnia 2021 @doominik Super, sprobuje tak zrobic, bo moze rzeczywiscie cos sie dzieje niedobrego po dodaniu tylu ml na koniec. Mam wielka nadzieje, ze w tym tkwi problem, bo wydaje sie, ze wszystko robie dobrze, ogladajac tabele z niedoborami czy nadmiarami odnosze wrazenie, ze to nie ma sensu bo mam liscie, ktore pasuja do nadmiaru i niedoboru i wez tu badz madry 😕 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 13 Kwietnia 2021 @doominik niestety, silikony mam jakies trefne albo nie nadaja sie do mojej wody i nawozow canna, nalalam silikon do butelki, a potem baze a i momentalnie scielo jak na zdjeciu, na odwrot to samo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 14 Kwietnia 2021 @OlaLola ten silikon jest pewnie też alkaizujacy (podnosi pH). Ten z plant magic tak ma i używając takich musisz łac jeszcze więcej pH-. Ja teraz używam tylko tych na bazie kwasów-obecnie stress od monkey lub solar power od buddhas tree. Zero problemów nie zależnie od tego jak je podaje. szkoda, że żaden z nich nie jest u Ciebie dostępny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach