hitopoktam 43 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Cześć. Zamieszczam mój pierwszy raz z uprawą. Było wiele nerwów, dużo mojej nadgorliwości i jeszcze więcej niecierpliwości. Na samym początku już były problemy z kiełkowaniem nasion, długo nie były w stanie przebić się przez skorupkę. W końcu im pomogłem i się udało. Niestety z jedną sadzonką musiałem się pożegnać. Została przeze mnie przelana i zgniła. No cóż, nikt nie obiecywał, że początki będą kolorowe i pójdzie gładko. Pestki: - Afgan Kush Auto - White Russian Auto Box: 35x35x90 Oświetlenie: DIY COB Full Spectrum - 400W Wentylacja: OUT: 120 mm PC IN: 2x 120 mm PC Nawozy: Seria Biobizz Ziemia: Terra Professional Plus+ Zdjęcia: Jak na razie zdjęcia tylko Afgan Kush, White Russian jeszcze siedzi pod ziemią Dzień 1: Radości co niemiara, w końcu wyrosła pierwsza roślina. Niestety chwilę póżniej zobaczyłem jak wyglada no i już nie było tak kolorowo. Myślałem, że będzie po niej, ale dałem jej trochę czasu i chyba jest w porządku. Jeden liść po prostu nie wyrósł i został taki karłowaty. Dzień 5: Szału nie ma, wzrost tak słaby, że szkoda gadać. W tym momencie zmieniłem lampę, wcześniej był to 300W naświetlacz LED, który mi się gdzieś uchował. Potem stwierdziłem, że spróbuję zrobić coś samemu niedużym kosztem. Dzień 8: Zmiana lampy chyba wyszła jej na plus. Zdecydowanie widać większe tempo wzrostu. Tak „krzak” wygląda obecnie. Dajcie znać czy jest w porządku i kiedy mogę zacząć lać mu nawozy. Edytowane 19 Lutego 2021 przez hitopoktam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 19 Lutego 2021 @hitopoktam nawozów mu narazie nie lej. Ta lampa co piszesz to jakiś Chińczyk na bank, bo 400w, 300w na pewno nie mają, i tyle na takiego boxa nie potrzebujesz. Narazie będzie rosnąć ale jak będzie na flow to zobaczysz, raczej te chińczyki nie zdają egzaminu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) @Piccolo Lampę zrobiłem sam z diod COB 8x 50W. Sprawdzałem ich pobór i uchodzi coś w przedziale 55-58W na diodę. Edytowane 19 Lutego 2021 przez hitopoktam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) @hitopoktam jakie to tam masz diody dokładnie? na 230VAC czy masz do tego zasilacz? Ciekaw jestem ile cię razem wyszedł ten panel, te lepsze diody citizena są drogie, ja za 2 diody dałem 120 zł z wysyłką 😄 Edytowane 19 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 19 Lutego 2021 @konopny_janusz Nic nadzwyczajnego, jak na razie wydają się w porządku. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) @hitopoktam aa to masz gotowe diody pod 230 z gniazdka. Nie trzeba zasilacza to jest wielki +. Tylko że przy 50W jedna daje tylko 1200 lm? U mnie np. jedna pobiera 36W i daje 5580 lm Ale za to masz ich 8, więc jest git 😄 powodzenia mordo Edytowane 19 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 19 Lutego 2021 @hitopoktam narazie nie lej im odżywek. Czekaj aż bedziesz widział jakiś niedobór. Używam takiej samej ziemi przed ponad miesiąc nie daje odżywek a uprawiam sezony gdzie weg trwa u mnie około 4 tygodni. Dopiero w 2-3 tygodniu flo daje odzywki. Podlewaj wodą z ph 6.3 i bedzie dobrze szło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) @Dobry_Człowiek! a co myślisz o robieniu 2 tygodniowego wega? ja tak myślę zrobić jak ogarnę u siebie lepszy box, żeby nie czekać 100+ dni na sezonówkach Edytowane 19 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 19 Lutego 2021 @konopny_janusz niewiem co myśleć. Nie widziałem na własne oczy rosliny po 2 tygodniowym wege. Jak dla mnie 40 dni jest idealnie. Wtedy roslina jest dobrze przygotowana do flo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 19 Lutego 2021 @konopny_janusz taaak, miałem bawić się w mieszkanie diod 3W, ale nie mam na to niestety tyle czasu. Wrzuciłem te gotowe moduły, fakt, że pracują na 230V powoduje, że złożenie wszystkiego do kupy to była chwila. Dzięki, na pewno się przyda. 😀 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 19 Lutego 2021 @hitopoktam i plus taki ze na pewno nie waży to u ciebie ponad 8kg, ja nie wiem jak ten panel zamontuje żeby nie spadł ze ściany boxa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 19 Lutego 2021 @konopny_janusz radiator trochę waży, ale 8 kg to kosmos haha Co do ceny to całość wyszła mnie jakieś 450 zł. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) @hitopoktam mnie podobnie, tylko trochę bliżej 500, z tym radiatorem może przesadziłem, ale chciałem mieć zajebiste chłodzenie https://ledam.pl/product/panel-ledam-cia90-4x-citizen-clu048-90w miałbym za to gotowy panel 😄 Edytowane 19 Lutego 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 19 Lutego 2021 @konopny_janusz mój błąd. Miało być 250 zł 😜 Jak na pierwszy raz nie chciałem wydawać za dużo siana na sprzęt, może w przyszłości pomyślę o jakiejś lepszej lampie, ale to jeszcze zobaczymy co przy tej wyrośnie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 19 Lutego 2021 @hitopoktam może będzie dobrze, tak samo myślałem przy pierwszej uprawie i wybrałem żarówki, jeszcze po drodze naciąłem się na chińskiego leda za aż 170 zł którego już rozjebałem o ściane i zostały same śrubki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) @hitopoktam Już miałem pisać, że złotego interesu nie zrobiłeś na złożeniu tego panelu, bo w tej cenie ( 450 zł) to byś miał prawie dwa panele 60 W od Ledam, ale jak za 250 zł to spoko. Zobaczymy , jak się sprawdzi. A tak po za tym to mam nadzieje, że te diody nie mają realnego poboru 50 W, bo wtedy ten panel w stosunku do tego, co daje byłby mało opłacalny. Jakby patrzyć na Lumeny to 8 tych diod daje 9600 Im , a w zamian ciągnie 400 W?:D HPS 400 W daje około 60 000 Im, a nim można namiot 1m2 oświetlić. Edytowane 19 Lutego 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) @Zielone krainy Wrzuciłem screen na szybko z innej aukcji na Allegro. Te moje Brideluxy powinny mieć 5000 lm/dioda, ale czy tyle w rzeczywistości jest to chyba nikt nie wie. Edytowane 20 Lutego 2021 przez hitopoktam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 20 Lutego 2021 @hitopoktam No ok rozumiem. Uprawa pokaże, co jest wart twój panel. Oczywiście o ile nie popełnisz błędów, jakie zakończą uprawę fiaskiem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 21 Lutego 2021 Dzień 10: Co myślicie? Kiedy zacząć LST? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charyx 36 Napisano 21 Lutego 2021 @hitopoktam zobacz kiedy ja zrobilem lst, jak miala juz dlugie odrosty ze po wygieciu te odrosty sa wyzej jak roslina lewy dolny rog zdjecia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach