Gość Napisano 11 Stycznia 2021 Daj znać jak sprawdzisz bo sam jestem ciekaw @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) @Sebaduzo ma ta roślina przejsc xd Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Piccolo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Stycznia 2021 Zalałeś korzeń. Pierwsze dwa tygodnie są kluczowe w podlewaniu , roślina rozwija swój system korzeniowy i głównie czerpie wodę z powietrza , stąd właśnie potrzeba bardzo wysokiej wilgotności (przy klonach nawet 95%+) w granicach średniej dobowej 75% . Tu widać korzeń dostał trochę , a świadczy o tym połysk na liściach , zdrowy korzeń to „matowy” liść. Nie lej teraz żadnych nawozów , możesz dać oprysk z np. Z calmaga on powinien zawierać azot (przeważnie zawierają). A jak będziesz podlewał to nie lej dużo pod łodygę , bardziej się skup na podlewaniu po zewnętrznej. Niech korzeń szuka wody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 12 Stycznia 2021 @Vampidrut Szczerze, tu może leżeć problem gdyż właśnie najbardziej obficie lałem jej wodę pod korzeń . @Piccolo Czemu dużo przejść ? No racja to moja pierwsza uprawa lecz dopiero co sie problem pojawił pierwszy . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 12 Stycznia 2021 3 minuty temu, Hiro1801 napisał: Szczerze, tu może leżeć problem gdyż właśnie najbardziej obficie lałem jej wodę pod korzeń . Ja przy pierwszych dniach życia rośliny , podlewam ją atomizerem od oprysków. Dwa , trzy pryśnięcia pod łodygę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 12 Stycznia 2021 @Vampidrut Ostatnio kupiłem spryskiwacz i może poszalałem z nim za mocno, spryskiwalem wokoło podłoże ale pod korzeniem dawałem najwięcej 😕 . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piccolo 210 Napisano 12 Stycznia 2021 @Hiro1801 nvm, moj błąd, pomylilem totalnie relacje, zignoruj ten komentarz ;). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 Dzisiaj wybieram się po mam nadzieję ogarnięty miernik gleby, oraz zamiast kranówą podlałem zieloną muszynianką ( podejrzewam że kranówa okaże się twarda/ biorę pod uwagę że jak jeden kolega wspomniał mogłem zalać korzeń ) . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Wyrzuć do kosza rosline kup nowe nasionko bo to już zgniło pewnie Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Kalafior222 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 co ci zgniło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) @Kalafior222 Nic nie zgniło, rośnie dalej. Kupiłem właśnie miernik ph oraz zakwaszacz bo czuje ze sie przyda. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Hiro1801 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 @Hiro1801 ale korzenie gniją, powoli będą się robić szare, zaczną smierdziec. Po co lejesz tyle wody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 Z wodą przedobrzyłem to akurat racja, za duzo lałem pod korzeń, ale już to ograniczyłem, nawet jakby poszła do kosza to się nauczę czegoś, a tak to wolę ratować bo może się to udać . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) @Hiro1801 chłopie ale żeś dorobił, może da się jakoś cofnąć czas. Spróbuj wyciągnąć roślinę z doniczki i wysuszyć suszarka od spodu Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Kalafior222 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hiro1801 15 Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 Właśnie myślę że jak ph będzie złe, to czas na przeprowadzkę do większej doniczki , sprawdzę jaka jest wilgotnosc w glebie również . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) @Hiro1801 albo odetnij zgnite części korzeni bo to będzie dalej leciało. Zgnilizna jest jak rak, zzera od środka Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Kalafior222 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 ciekawe jak to zrobi jakiś prowokator czuje chyba ta agniesia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 @Szym nie, ja tylko radzę ja bym tak zrobił @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Stycznia 2021 @Kalafior222 jak byś korzenie zgniłe odciął? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalafior222 0 Napisano 13 Stycznia 2021 @Szym normalnie nożyczkami @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach