Gość Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Witam, jest to moja 1 uprawa 2 krzaczki w doniczkach 11l / po 10kg ziemi / Jedna odmiana White Russian AUTO BOX OSB 85x45x120 Lampa hps 150w z ODBŁYSNIKIEM Wetylacja wyciągająca z góry 95/ z filtrem węglowym 150 Lampa na wysokości +/- 25/30 cm Temperatura bardzo zróżnicowana ze względu na ogrzewanie, raczej przy szczytach około 25/27. Wilgotność Powyżej 60/70 % Ziemia (Dam wam dzisiaj znać) bo zapomniałem, ale na 90% była to Ziemia Uniwersalna z jakimiś tam dodatkami. z odpowiednim PH 5.5/6.5 Nawilzacz powietrza Wlot pasywny od dołu Brak mieszającego wentylatora, może to błąd, chętnie poznam wasze opinie Jestem początkujący jeśli cos robię zle chętnie wysłucham waszego zdania i zastosuje się do rad byle żeby zyskać doświadczenia, wiem tyle ile przeczytałem na ten moment, zero doświadczenia ! Na ten moment wiem również to, że technika stworzenia i zaplanowania wszystkiego u mnie leży, zaczynając od temperatury kończąc na wilgotności, nic tu nie jest stabilne Naświetlane 24/0, ponieważ boję się jak wyłącze ogrzewanie to drastycznie spadnie temperatura, ze względu na niestabilne ogrzewanie gazowe. Na ten moment cel to w ogóle doprowadzić to do końca Trening planuje LST ale ile z tego wyjdzie, planować to ja sobie mogę że będę królem Polski ? Podlewam wodą z kranu odstaną z obniżonym ph około 6/6.5/7, ciężko się manewruje tymi kroplami które wskazują PH, ale na pewno nie więcej niż 7 Ostatnio podlane 22.11 po 800ml na doniczkę i trzyma do dzisiaj wilgotność, myślę że pod wieczór podleje znowu po +/- 800ml zero nawozów, w domu mam dostęp tylko do Substral Vital Activ +Fe, ale nie używam bo nie wiem nawet kiedy i czy jest sens. Kiełkowane było 13.11. / 15.11 zostały wbite w ziemie odrazu w docelową 11l donice. 16.11 pojawiły się pierwsze główki na zewnątrz. Uważam że się słabo rozwijają i brak im stabilności czego już w tej uprawie nie dam rady poprawić, macie jeszcze jakieś rady? ? Dzień 9 Edytowane 24 Listopada 2020 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 24 Listopada 2020 Dobrze zaczynasz ? Będę obserwował. Co do mieszającego to można dać, jak będziesz miał. Minie trochę czasu i ogarniesz warunki stabilniej. To się człowiek szybko uczy. Co do światła - jeżeli obawiasz się temperatury to możesz trzymać i 24/0 Nie wpłynie to źle. Ale najczęściej jedzie się na 20/4 albo 18/6 Czytaj dużo ? to pomaga. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) 7 minutes ago, zielonyjamajczyk said: Dobrze zaczynasz ? Będę obserwował. Co do mieszającego to można dać, jak będziesz miał. Minie trochę czasu i ogarniesz warunki stabilniej. To się człowiek szybko uczy. Co do światła - jeżeli obawiasz się temperatury to możesz trzymać i 24/0 Nie wpłynie to źle. Ale najczęściej jedzie się na 20/4 albo 18/6 Czytaj dużo ? to pomaga. Oj tak czytam dużo jak i oglądam relacji żeby douczyć się danych reakcji (Dawno nie miałem satysfakcji z uczenia się, więc jest motywacja) ale wiadomo że jak się tego samego nie przeżyje, albo ktoś ci dobitnie tego nie powie to się nie nauczysz. Z tym mieszających to tak jak mówisz mam w planach wstawić taki Wiatraczek stary i mały z czasów PRL, czuje że te łodygi trochę rozrusza i potańczą sobie trochę ? No i będę miał zagwostkę z dopasowaniem w jakimś miejscu to wklecić czy mniej więcej po środku żeby w poziomie wiało na nie, czy z góry czy z dołu ? Edytowane 24 Listopada 2020 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 24 Listopada 2020 @RussianWhajt Mieszający dajesz między roślinami a hps. Żeby sobie tam delikatnie dmuchał na łodygi. Dzięki temu się wzmocnią i szybciej rosną. Ze swojego doświadczenia wiem że te co miały najbliżej do wiatraka o wiele ładniej szły od pozostałych. @RussianWhajt Pewnie, na pewnych rzeczach można zaoszczędzić. Jak wiatrak dmucha i się kreci to swoją rolę spełni. Ważne to zawsze oświetlenie i wymiana powietrza wentylacja. Przy HPS jest zawsze mocne grzanie, więc trzeba dobrze wymieniać powietrze. Wal jak coś. Jak będę mógł to zawsze pomogę. Pozdro Ps. Nikomu się nie chwal, taka rada na początek. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Urojenie Napisano 24 Listopada 2020 Chcesz doprowadzić do końca takie podejście lubię, będę zaglądał ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 24 Listopada 2020 Ziemia jakas słaba i tak słabo rosną. Wygladaja jak 3 dniowe. Szkoda, bo to auto. Ale trzymam kciuki, niech dojda do końca? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 24 Listopada 2020 @Farmerka 16 pojawiły się glowki+4 dni zanim wyszły liście... Przez to mnie lekko irytuje jak ktoś pisze, że dzień 1 kiedy pestki dopiero do wody wrzucił. Później zdziwko, że 2tyg, a ma 5cm. Ja zaczynam swoje liczyć jak są mniej więcej takie jak na tych zdjęciach. Ma pierwsze liście, (bo tych okrągłych nie liczę) fotosynteza przebiega poprawnie, odliczam 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Listopada 2020 @RussianWhajt świetnie, że dużo czytasz! takie podejście jak Twoje właśnie lubię mieszajacy wentyl jest po to, żeby wyrównać temperaturę w całym boxie, żeby nie było ognisk pleśni (to na flo), utrudnia życie szkodników latających, wzmacnia łodygi i ogólnie dobrze wpływa na rośliny zawsze służę pomocą, powodzenia! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 24 Listopada 2020 @Bimbrownik a skąd wiesz jak on liczy? Wątpię żeby liczył tak jak ty. Chociaż moze. Jak liczysz @RussianWhajt ? Poza tym ja nie licze dzien pierwszy odkad pestka w wodzie, ja juz licze jak zamawiam pestke jako dzien pierwszy?? Żarcik. ? Dzien pierwszy licze tak jak wstawiłam na mojej fotorelacji. Czyli jakis 3 dzien to bedzie gdybym liczyła od wyjscia główki ponad ziemie.? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 24 Listopada 2020 Dobra, czekaj @Bimbrownik zle zrozumialam. Zwracam honor, zignoruj pierwszy wers..? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonSz 20 Napisano 24 Listopada 2020 Ja kupiłem na Wega 150 w MH później na flo spowrotem poleci cieplejsza barwa Polecam ten nawilżacz duża pojemność i sam reguluje wilgotność włącza się i wyłącza sam max można dać 75 procent @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) 47 minutes ago, SzymonSz said: Ja kupiłem na Wega 150 w MH później na flo spowrotem poleci cieplejsza barwa Polecam ten nawilżacz duża pojemność i sam reguluje wilgotność włącza się i wyłącza sam max można dać 75 procent No też mam taki co reguluje samemu, ale jestem jełopem i na początku trzymałem go obok boxa, zamiast w środku, nie pytajcie czemu. ? @Bimbrownik @Farmerka No ja liczę dni odkąd wyjąłem z chusteczek i wrzuciłem do doniczki :P, czyli 15 listopada wrzuciłem do donic dzisiaj mamy 24 listopada = 9 dni ? Zaopatrywać się już w jakieś dodatki suplementy, chciałbym tylko te najpotrzebniejsze. w domu mam tylko ten Substral Vital activ + FE dawać go kiedyś czy olać go? Ziemia która została tutaj użyta to Edytowane 24 Listopada 2020 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Listopada 2020 @Farmerka totalnie nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi w Twoim drugim wersie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 24 Listopada 2020 @RussianWhajt ogarnij sobie jakiś nawóz na flo + pk 13-14 w buteleczce 250 ml. Na te krzaczki wystarczy a nawet zostanie. Przygotuj się że roślinke trzeba będzie karmić cal-magiem. Co do temperatury to możesz ogarnąć sobie grzejnik rurowy 45w + mieszający i święto @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 24 Listopada 2020 @Groovebusters to byl taki "żart" że ja licze dzień pierwszy rośliny od dnia kiedy zamowilam pestke ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 24 Listopada 2020 @Farmerka W sensie, że jak już zamówiłaś to uznajesz to za początek przygody? Bo wiadomo, że jak kupiłaś pestki to je posadzisz, a nie włożysz do klaserów, by je kolekcjonować , jak zalecają sklepy z pestkami w Polsce :D Co jest śmieszne, bo jaki typ kupiłby pestki za parę stów, by je włożyć do klaserów i na nie patrzyć :D @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemol8521 81 Napisano 24 Listopada 2020 Będę obserwował ! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 25 Listopada 2020 @Zielone krainy różne hobby ludzie mają? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonSz 20 Napisano 25 Listopada 2020 To tak jak z monetami jedni wydają a drudzy kolekcjonują ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Listopada 2020 Mini aktualizacja Dzień 13 Temperatura w miarę ogarnąłem Wilgotność Ogarnięta PH wody leje teraz około 6 / 6.5 i jest to pewne więc progres też jest Jak myślicie coś lać z nawozów już, czy czekać na kwitnięcie i dopiero wtedy coś lać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach