Dom 146 Napisano 24 Lipca 2020 @Peka89 lej sama wodę jak masz ziemię all-mix , ona jest tak porządnie naładowana że starczy na pierwsze 4 tyg , ja przy tej samej glebie podlewalałem tylko wodą przez cały okres Vega, aż do wczesnego flo (ponad 40 dni) dopiero potem zaczalem podawać pierwsze nawozy ok 1/2 zalecanej dawki . Rośliny nigdy nie wykazały żadnych niedoborów. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 24 Lipca 2020 @Peka89 na początku sama woda wystarczy, tak siatkę na wegu się montuje 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 24 Lipca 2020 @Tester@Tester Siatka zrobiona, ale nie do końca jestem happy... Mam nadzieję, że nie będzie miało większego znaczenia to, że nie jest położona idealnie na tej samej wysokości/płaszczyźnie. Jakieś rozwiązania tej sytuacji? Siatka zła? Tutaj widać jaka lipa trochę wyszła... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 24 Lipca 2020 @Peka89 nie musi być idealna 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 29 Lipca 2020 Witam. Roślinki były podlane w Niedzielę. Tylko wodą przefiltrowana. 2,5l na sztukę. Do końca weg ok 2 - 2,5 tyg . Dziś zrobiłem ostatetczny top and fim. Ucialem po 4-5,szczytów na każdej z roślinek. Dla dwóch srodkowych (2x Bruce Banner) byłem bardziej wyrozumiały, gdyż mają opóźnienie ? Ciachnalem też każdej , DOSŁOWNIE po dwa ogromne liście wiatrakowe , które zasłaniały prawie całe doły.Roslinki tryskaly sokami gdy je kaleczylem nożyczkami i wyglądały mi na zdrowe choć nadal niektóre liście mają białe kropki. Znalazłem kilka baaardzo malutkich stworzonek ze skrzydełkami, ledwo je dostrzegłem moim zmęczonym wzrokiem i zastanawiam się jak mógłbym się ich pozbyć? I o to właśnie chciałbym was zapytać w pytaniu pierwszym .Jakies skuteczne sposoby? I pytanie drugie, ogólne. Co sądzicie na chwilę obecną? Co mogę poprawić lub zrobić lepiej? Temp w boxie waha się między 25-27°c Wilgotność ok 70% w zamkniętym namiocie. Ph ziemi 6,5 Z góry dziękuje. Pozdro 3x grapefruit i El Patrone lewy górny róg. 4x gelato i 2x Bruce Banner po prawej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 29 Lipca 2020 8 godzin temu, Peka89 napisał: Znalazłem kilka baaardzo malutkich stworzonek ze skrzydełkami, ledwo je dostrzegłem moim zmęczonym wzrokiem i zastanawiam się jak mógłbym się ich pozbyć? trzeba by je było zidentyfikować 8 godzin temu, Peka89 napisał: I pytanie drugie, ogólne. Co sądzicie na chwilę obecną? Co mogę poprawić lub zrobić lepiej? trzymać na wegu aż siatkę zapełnisz @Peka89 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 29 Lipca 2020 1 godzinę temu, Tester napisał: trzeba by je było zidentyfikować @Tester Spojrzałem na listę potencjalnych szkodników zawartą na tym forum i na moje oko to ziemiórki. Były w ziemi i miały malutkie skrzydełka. Jakiś sprawdzony, skuteczny sposób na pozbycie się tego dziadostwa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 29 Lipca 2020 @Peka89 mialam ziemorki, ale nie na konopii, na zwykłych kwiatach domowych. Podlewałam wywarem z czosnku, ale nie wiem czy konopie można tym traktować, ale też takie zolte lepki dawalam na wykałaczce i wbijałam a ziemie, łapały się na to. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 29 Lipca 2020 @Farmerka Jest to dobre rozwiązanie z tymi lepcami dla dorosłych owadów, gorzej będzie z larwami w ziemi ? Poczekam, może komuś tutaj udało się tego pozbyć na konopiach. Dziękuję anyway ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 29 Lipca 2020 @Peka89 Powszechnie polecanym sposobem na zwalczenie ziemiórek jest podlanie roślin środkami chemicznymi, jak np. Decis 2.5 EC. do tego te lepy też można zastosować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 29 Lipca 2020 Jak słyszę/czytam "środki chemiczne" to aż mnie się serce kraja, gdy pomyślę o roślinkach ? Rozumiem, że jest to konieczne i lepiej nie ryzykować z nie podejmowaniem się usunięcia tych szkodników? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 29 Lipca 2020 @Peka89 naturalnie można ponoć też ale nie jest to w 100% skuteczne chyba że się ziemie zmieni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 29 Lipca 2020 Ja zraszalem woda z octem 1:1 raz dziennie przez trzy dni i na miesiąc był spokój. Potem znowu. Ważne żeby spryskac ziemię ale tylko z wierzchu żeby pH gleby nie rozwaliło. Potem kupiłem takie coś w ogrodniczym. W składzie jest głównie czosnek i ocet 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 29 Lipca 2020 Ale jestes blady @EneDue ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 29 Lipca 2020 @Farmerka i gruby ? ostatnio jadę na dwie prace a że pracuje od 11 do 22 lub dłużej to nie widuje słońca @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 29 Lipca 2020 @EneDue to nie powinieneś być gruby jak ciągle się pocisz na kuchni ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 29 Lipca 2020 @Farmerka przez koronawirusa siedziałem 4 miesiace w domu. Teraz zrzucam powoli. A druga sprawa że lubię swój brzuszek @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peka89 8 Napisano 29 Lipca 2020 Godzinę temu, EneDue napisał: Potem kupiłem takie coś w ogrodniczym. W składzie jest głównie czosnek i ocet @EneDue I co pomogło? Lepsze rezultaty jak po wodzie z octem? I jak stosowałes? Pryskales tylko z wierzchu gleby czy roślinki również? Dzięki za rady! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 29 Lipca 2020 @Peka89 pryskalem roślinę i po glebie bo te chujki łażą po glebie. Rezultat spoko oprysk raz na 7-10 dni. Pomaga 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 29 Lipca 2020 @Peka89 ja mialem bardzo duzo ziemiorek. Przepłukałem ziemie wywarem z czosnku. I włożyłem żółte lepki na owady. Nie pozbyłem sie ich w 100% ale bylo o wiele mniej. Śmierdzi niesamowicie przez dobry tydzien w boxie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach