Gość Napisano 9 Czerwca 2020 Obserwuję temat i w waszych oczach Panowie to wydaje się proste, ale w moich oczach to ciągle czarna magia. Jeśli kiedyś spróbuję hydro to będę wiedziała przynajmniej, że na forum jest wsparcie. Czytam i z radością się uczę. ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 9 Czerwca 2020 Powiedzcie, co to może być? Ta mała.plamka? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Czerwca 2020 @Cieniu która?, krzak trochę jak by żółty myślę że zupę musisz wyregulować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Ph w przedziale 5.2-6.3 I staram się balansowac co godzinę lub dwie. Chodzi mi o ta plamke na liściu // edithttps://www.growweedeasy.com/cannabis-plant-problems/calcium-deficiency Nastepnym razem bedę lepiej przygotowany i cal mag bedzie na 100% Edytowane 9 Czerwca 2020 przez Cieniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 11 Czerwca 2020 Hejka! Mini update. Day 11 Zupę wymieniłem na trochę lżejsza, dolnice przed tym przelałem czysta woda z ph5.5. Aktualnie w garnku ph 6.0 , eć 0.8 Widac niedobory cal I mag . Jeśli wszystko pójdzie sprawnie jutro będzie kurier i zaczniemy reperowac, mam nadzieję że to o to chodzi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 16 Czerwca 2020 mini update, dzeń 16 - chyba. Potrzebuje diagnozy panowie i panie - zanim coś się stanie! ? sami zobaczcie. Oto moje spostrzeżenia: na pierwszy rzut oka widać ze nr1 i nr4 są większe niż 2 i 3, przy czym nr4 ma bardzo ładny kolor to nr1 jest bynajmniej niepełny ale wydaje się ze rośnie. czy ktoś może mi proszę doradzić co zrobić z nr 2 i 3 ? nr. 3 wygląda jakby niedorozwinięta w stosunku do koleżanek i ewidentnie żółta, prawie cała. nr. 2 jest po przejsciach jak widać, uszkodzone liście, wykręcone. w zupie aktualnie jest 30% zalecanej canna aqua i kilka kropel cal mag i kilka kropel siliconu( przy podbijaniu ph czasami uzywam go) EC 1.1, pH 5.4-6.4 temperatura zupy w dzien 22 w nocy około 21-20 (nie wiem spie :):P ) lampa na 100% mocy zawieszona okolo 55cm nad bobaskami z wentylacji to puki co chodzi wiatrak mieszający 24/h wlot powietrza jest pół pasywny, rura pociagnieta z dolnego otworu namiotu obok okna i przeciąg robi robote - chyba. wilgotność udaje mi się utrzymywać ponad 50% - o ile moj licznik nie przekłamuje, chinszczyzna. Ostatnio dodałem też bardzo delikatne opryski z cal mag i siliconu raz lub dwa dziennie. potrzebuje pomocy ! @doominik na Ciebie bracie liczę najbardziej! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 16 Czerwca 2020 (edytowane) EC 1,1 to już po dodaniu silikonu? Jakie masz EC czystej wody? 2 i3 wyglądają jakby im brakowało azotu i ja stawiam na za niskie ec z nawozu Edytowane 16 Czerwca 2020 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 17 Czerwca 2020 Eć wyjściowe to 0.4-0.5 Ostatnio jak zmieniłem zupę to dałem tylko a i B oraz kilka kropel cal mag(wysłali mi cal mag Soft- gdzie moja woda z kranu to on 7.0 Chce dzisiaj zrobić nową wodę trochę mocniejsza... Siliconu tylko kilka kropel dawałem jak regulowalem PH. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 17 Czerwca 2020 @Cieniu Twoje krzaki sa glodne, daj im jesc. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 17 Czerwca 2020 Dzięki @doominik i @CheMsKuN Właśnie zmieniłem zupę na 80% zalecanej dawki i nie dodawałem nic więcej. Zobaczę jaką będzie reakcja. Dodatkowo pytanie do Ciebie @doominik gdyż korzystamy z podobnego osprzętu chyba. Jak wysoko masz zawieszona lampe? Czy wentylator wyciagajacy ma być już włączony? Czy wentylator mieszajacy ma być już skierowany na panny czy raczej na ściany boxa? I pytanie ogólne czy jeszcze za wcześnie na trening? One takie biedaczki są.. że nie wyobrażam sobie już je wycinać... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 17 Czerwca 2020 @Cieniu Przed silikonem daj im ec 1,3-1,4 (przy wodzie ro miałbyś 1,0 przy tej samej ilości nawozu). Obserwuj tylko i jak by miały jakieś oznaki przypalenia, to dolewaj wody. Ja na veg mam teraz osobny namiot i tam mam marsy ts600 i wiszą jakieś 45 cm nad krzakami. Wentylator włączaj już, możesz nawet dać go na timer, lub jak u mnie na sterownik, który włącza go po osiągnięciu zadanej temperatury. Tak czy siak krzaki potrzebują świeże powietrze. Mieszający niech dmucha nad krzakami-polecam na przyszłość oscylujące. Z topowaniem ich poczekaj chwilkę jak już będą miały z 5 rzędów liści przynajmniej i będziesz pewny, że szybko się pozbierają @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) sorry @doominik źle się wyraziłem. ten mieszający jak go nazwałem obraca się, jest oscylujący mam drugi na klamrę ale nie za bardzo mam gdzie go wsadzić. no i w sumie tak by wyszło że z samego A i B mam 1.4. kolejna sprawa która rodzi moją ciekawośc - jak to bedzie z łodyga tuż przy kostce - już teraz wiem że od poczatku sama kostka powinna być prawie na dnie koszyczka, a ja wsadzilem na sama góre i wydaję mi się że może mało stabilna być?! może z plastra makaronu basenowego zrobie support? edit// takie na szybko Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Cieniu dodaje zdjecie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 17 Czerwca 2020 @Cieniu Ja tak samo mam krzaki w jak ty i jak nie są to klony tylko roślinki z nasionka, to w dół im będzie rósł korzeń główny i nie ma za bardzo znaczenia jak głęboko ten krzak zaczął. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 17 Czerwca 2020 5 godzin temu, doominik napisał: @Cieniu Ja tak samo mam krzaki w jak ty i jak nie są to klony tylko roślinki z nasionka, to w dół im będzie rósł korzeń główny i nie ma za bardzo znaczenia jak głęboko ten krzak zaczął. Racja. Dzisiaj wyciągnąłem każdą z osobna gdyż wiercilem dziurki w dolnicach do LST i.....i zauważyłem że z nr.1 od spodu przez dziurkę wystaje taka biała nitka;)) mega się ucieszyłem. Czytałem że jak zrobisz toping, to główny korzeń przestaje rosnąć w dół, a w zamian tego rozrasta się na boki bardziej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 17 Czerwca 2020 @doominik Opisuj wszystko skrupulatnie, wiedza ktora moze mi sie przyda w kolejnym grow ? 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 17 Czerwca 2020 2 godziny temu, Cieniu napisał: Czytałem że jak zrobisz toping, to główny korzeń przestaje rosnąć w dół, a w zamian tego rozrasta się na boki bardziej. korzeń? to bajki jakieś normalnie rośnie korzeń @Cieniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) @Andi Chef Derek Butt z tego co sie doczytałem to ten dziadzia był kozakiem, a wczoraj w jednym z filmow które oglądałem o tym wlasnie mowil. edit// na kilku innych forach też można znaleźć potwierdzenie tej tezy. konkluzja jest taka, ze po topingu rośnie wieksza masa korzeniowa - a ta nie wytwarza się z taproota, czyli korzenia głównego tylko z masywnych odrostów bocznych korzenia. tak to zrozumiałem. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Cieniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 17 Czerwca 2020 @CheMsKuN planujesz Hydro? Też czytam relacje hydro chłopaków @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 18 Czerwca 2020 Planuje hydro juz od jakiegos czasu, ale jakos sie za to zabrac nie moge. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 18 Czerwca 2020 @Cieniu @Andi tak jest. Szerokie drzewa rozwijają szerokie korzenie aby się nie wywracać. Główny korzeń dalej rośnie tylko że zwalnia. Np bonsai mają płaskie doniczki o większej powierzchni za to palmy świetnie rosną w wysokich wąskich donicach bo są wysokie i jednopienne. Jeśli posadziloby się drzewko w wąskiej donicy i robiło toping a potem wsadziło do gleby to najpewniej by krzak upadł a korzeń wyszedł z ziemi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach