Cieniu 173 Napisano 18 Czerwca 2020 W dniu 17/06/2020 o 10:09, doominik napisał: @CieniuWentylator włączaj już, możesz nawet dać go na timer, lub jak u mnie na sterownik, który włącza go po osiągnięciu zadanej temperatury. Tak czy siak krzaki potrzebują świeże powietrze. wczoraj testowałem i w dzien jak chodzi went. wyciagajacy i went. oscylujący to temperatura jest około 20-21*c - w nocy spadała do 15* ------------- czy to nie za niskie temperatury jak na takie 2.5tyg. bobasy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 18 Czerwca 2020 22 minutes ago, Cieniu said: wczoraj testowałem i w dzien jak chodzi went. wyciagajacy i went. oscylujący to temperatura jest około 20-21*c - w nocy spadała do 15* ------------- czy to nie za niskie temperatury jak na takie 2.5tyg. bobasy? to gdzie ty masz ten namiot, że tak chłodno? Dobrze by było,jakby była bliżej 25' w dzień. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 18 Czerwca 2020 @doominik stoi w domu na piętrze, rura z dolnej dziury w boxie jest pociągnieta obok otwartego okna i podciśnienie zassysa świeże powietrze. Lampy od jakiegoś czasu mam na 20/4 i domyślam się że w te 4 godziny jak nie było światła to temp spadła. bez wyciągającego bylo by 25*c w dzien i z 20 w nocy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 18 Czerwca 2020 @doominik @Cieniu Panowie bo o tym się nie mówi... Jaka temperatura zupy powinna być i jak ewentualnie chłodzić. Przy LED nie powinno grzać ale w lecie może być różnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 18 Czerwca 2020 Zakres mojej wiedzy na ten temat panie @Bimbrownik mówi że w hydro dwc optymalnie to 18-19. W recyrkulacyjnych systemach jak wilma może być do 22 A nawet 23 jeśli napowietrzasz wodę. Tydzień temu było B.goraco i temp chwilowo nawet do 25*c -stosowalem wkłady z zamrożonej wody w plastikowych butelkach i elegancko dały rady. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 19 Czerwca 2020 @Cieniu @Bimbrownik @doominik Doszedlem do wniosku ze nie bede sie jednak bral za hydro. Po pierwsze mam za niski namiot bo tylko 120cm, a sam system Willma ktory pasowal by gabarytami do mojego namiotu ma 40cm wysokosci. Po drugie, za Chiny nie bede w stanie utrzymac zupy w temp. ponizej 30°C, boxa mam na poddaszu, a co za tym idzie maxymalnie wysokie temp. przynajmniej w lato. I teraz ja zlikwiduje swoja uprawe w ziemi, zainwestuje w hydro i na koniec znajac moje szczescie dupa z tego wyjdzie. Nie zaryzykuje. Poza tym myslalem ze hydro jest o wiele bardziej samowystarczajacym sposobem uprawy, a tu sie okazuje ze przy tym jest sporo biegania. Zostaje przy ziemi. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 19 Czerwca 2020 7 godzin temu, CheMsKuN napisał: @Cieniu @Bimbrownik @doominik Doszedlem do wniosku ze nie bede sie jednak bral za hydro. Po pierwsze mam za niski namiot bo tylko 120cm, a sam system Willma ktory pasowal by gabarytami do mojego namiotu ma 40cm wysokosci. Po drugie, za Chiny nie bede w stanie utrzymac zupy w temp. ponizej 30°C, boxa mam na poddaszu, a co za tym idzie maxymalnie wysokie temp. przynajmniej w lato. I teraz ja zlikwiduje swoja uprawe w ziemi, zainwestuje w hydro i na koniec znajac moje szczescie dupa z tego wyjdzie. Nie zaryzykuje. Poza tym myslalem ze hydro jest o wiele bardziej samowystarczajacym sposobem uprawy, a tu sie okazuje ze przy tym jest sporo biegania. Zostaje przy ziemi. Może być samowystarczajacy i bez biegania ale trzeba kupę hajsu zainwestować na automatykę, sensory, dozownik etc. I wszystko się zrobi "samo". Przykład: chłodzenie wody - może być urządzonko za 350euro co Ci zupę studzi albo butelki z woda co sobie sam podrzucisz i kontrolujesz. Jak masz hajs to możesz mieć wszystko. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 19 Czerwca 2020 @Bimbrownik U mnie nieraz woda przekraczała 25'C i było ok, są też środki zapobiegające gniciu. Większość osób dożuca trochę lodu codziennie, a i jak jest tak gorąco, to trzeba wody dolewać-wtedy zimnej sporo i jest ok. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 19 Czerwca 2020 Na wszystko jest sposob, tylko ze generalnie grow ma sprawiac przyjemnosc a nie byc walka o przetrwanie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 20 Czerwca 2020 17 hours ago, CheMsKuN said: Na wszystko jest sposob, tylko ze generalnie grow ma sprawiac przyjemnosc a nie byc walka o przetrwanie ? Pewnie, że tak. Ja mieszkam w UK i tu takich sytuacji to za dużo nie ma, raczej jest walka z wilgocią-ostatnio po 80% nawet w dzień i niemal 100% w cony mieliśmy za zewnątrz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 20 Czerwca 2020 mini update dzień ~20 Wygląda na to że tylko bestia urosła i rośnie jak należy. pozostałe kuleją, wydaje mi się że we wczesnej fazie z głodu podupadły i pozbierały się tylko częściowo. nauczka dla mnie 3. ewidentnie karzeł Sugestie, krytyka i lincz wskazane! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 24 Czerwca 2020 @doominikmyslisz że z tych blueberry coś jeszcze będzie? Zapomniałem dodać ze aktualnie ec1.4 i on 5.8-6.0 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 24 Czerwca 2020 @Cieniu Nie znam sie na hydro, ale od lat uprawiam w ziemi, i na moje oko chujowo ida. Tam napewno brakuje magnezu i azotu, jest to bardzo widoczne na lisciach. Gdyby byly w ziemi poradzil byc Ci podanie calmaga i czegos z azotem (nawet jakiegos biohumusa), ale na mieszaniu zupy sie nie znam. Poczekaj na @doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 24 Czerwca 2020 25 minut temu, CheMsKuN napisał: @Cieniu Nie znam sie na hydro, ale od lat uprawiam w ziemi, i na moje oko chujowo ida. Tam napewno brakuje magnezu i azotu, jest to bardzo widoczne na lisciach. Gdyby byly w ziemi poradzil byc Ci podanie calmaga i czegos z azotem (nawet jakiegos biohumusa), ale na mieszaniu zupy sie nie znam. Poczekaj na @doominik Musiałem je zablokować jakoś w pierwszym tygodniu, bo później zupa już była chyba cacy. Azot jest w A i B i w calmag też jest dodatkowo bo to calmag Soft. Kolejna sprawa że na początku eksperymentowalem z dripperami próbując samemu zrobić ringi okragle i być może nie dokładnie były podlewane bo dopiero za 3 razem wyszly takie jak mialy byc. Dzięki za odpowiedź. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 25 Czerwca 2020 19 hours ago, Cieniu said: @doominikmyslisz że z tych blueberry coś jeszcze będzie? Do puki całkiem nie zdechły to może wieszcze coś być. Moje pierwsze krzaki spaliłem tak, że z 10ciu 6 zdechło całkiem, ale pozostałe Odbiły i dały jeszcze dobry plon. problemem w hydro jest brak barteru wspomagających rozwój korzeni i z mojego doświadczenia bardzo pomaga dodanie root boostera. Ja teraz po namoczeniu pestek wsadzam je do kostek root riot. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 25 Czerwca 2020 @doominik no na pewno nastepnym razem zaczekam z wsadzaniem ich do systemu, teraz sie pospieszylem. pytanie 1. - tak sobie myslę że jesli nawet te 3 beda slabsze i mniejsze a bestia sie rozrosnie - to na scrogu moglbym ja ponaginać i zająć cześć miejsca tych 3 mniejszych? pytanie 2 - czy to juz czas na toping ? jest 5 pięter - załącznik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Czerwca 2020 Godzinę temu, Cieniu napisał: pytanie 1. - tak sobie myslę że jesli nawet te 3 beda slabsze i mniejsze a bestia sie rozrosnie - to na scrogu moglbym ja ponaginać i zająć cześć miejsca tych 3 mniejszych? tak Godzinę temu, Cieniu napisał: pytanie 2 - czy to juz czas na toping ? jest 5 pięter - załącznik tak @Cieniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 25 Czerwca 2020 Teraz, Tester napisał: tak @Cieniu dziękuje za odpowiedź - nawet jeśli to automat? ? @doominik Ty swoje Auto też topowałes? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 25 Czerwca 2020 6 minut temu, Cieniu napisał: dziękuje za odpowiedź - nawet jeśli to automat? ? a to auto? to bym nie topował w twoim przypadku tylko naginka, można topować auto jeśli dobrze się rozwija, niektórzy growerzy topują automaty @Cieniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 25 Czerwca 2020 @Tester Bestia rozwija się chyba dobrze, tamtych 3 mniejszych nawet bym nie smiał ? - Zostawie jeszcze zobaczymy co bedzie za pare dni. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach