CheMsKuN 683 Napisano 5 Września 2019 Toping jest prostrzy i wygodniejszy od lst, bo w zasadzie urywasz, ukrecasz, ucinasz wierzcholek planta i po wszystkim. Jednak jest juz to trening hst (mocno stresujacy dla rosliny), dlatego nie kazdy go stosuje. kiedy chcesz naginac kolezanke ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 5 Września 2019 (edytowane) @Tester Dobrze że wspomniałeś kwestię "strony" w którą zacząć giąć - bo tego także nie wiem, nie wiem na co zwracać uwagę i na co uważać? Edytowane 5 Września 2019 przez Dominika3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 5 Września 2019 @Dominika3 nagnij tak aby odsłonić dolne odrosty po prostu przegnij ją i przywiąż żeby nie uciekała z powrotem do góry @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 5 Września 2019 (edytowane) @CheMsKuN @Tester Coś z tego wiem, ale nie wiem czy dałabym radę wykonać to w odpowiedni sposób - jak z samym niby prostym LST mogę mieć problem Co do naginania koleżanki to sama jeszcze nie wiem bo gleba mokra nie jest - ale czuję że nadal jest nawilżona. Co w tej sytuacji radzicie? Giąć ją czy jeszcze poczekać? 10 minut temu, CheMsKuN napisał: Toping jest prostrzy i wygodniejszy od lst, bo w zasadzie urywasz, ukrecasz, ucinasz wierzcholek planta i po wszystkim. Jednak jest juz to trening hst (mocno stresujacy dla rosliny), dlatego nie kazdy go stosuje. kiedy chcesz naginac kolezanke ? Edytowane 5 Września 2019 przez Dominika3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 5 Września 2019 @Dominika3 topping nie zawsze się ponoć sprawdza przy automatach bo automaty mają krótką fazę wzrostu, zdania są podzielone jedni są za drudzy przeciw, na automaty samo LST wystarczy moim zdaniem, naginać można tylko z wyczuciem. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 5 Września 2019 Przy automatach toping to pomylka, to fakt. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 5 Września 2019 @Wiesiu @CheMsKuN Wolę skupić się tylko na LST Może kiedyś wypróbuję toping, ale nie chciałabym go stosować przy pierwszej uprawie Odpowiedzcie mi proszę co w tej sytuacji zrobić biorąc pod uwagę wilgotność gleby która nie jest co prawda mokra ale wkładając paluszki na +/- 2cm czuć że jest troszkę jeszcze nawilżona? Giąć Panienkę czy jeszcze poczekać np. do jutra? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 5 Września 2019 @Dominika3 ja bym giął 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 5 Września 2019 @Tester Dobrze ? w takim razie jutro zacznę "zabawę" z koleżanką ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 5 Września 2019 Dziękuję Wam za pomoc ? Ps. Powiedzcie mi tylko co do strony w którą mam ją giąć.... Mam giąć ja bardziej w stronę gdzie jest najmniej liści? Na co w tym zwracać uwagę oprócz tego żeby uważać aby jej nie złamać i robić to z wyczuciem? Bo wcześniej troszkę mało zrozumiałam ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 5 Września 2019 @Dominika3 wygnij jak Ci pasuje to nie ma jakiejś sztuki, aby odsłonić odrosty one i tak pójdą w stronę światła @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 5 Września 2019 coś takiego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 6 Września 2019 Zegnij ja tak jak na zdjeciu ktore wstawil Tester. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 6 Września 2019 @Tester Oki dziękuję. Po pracy będę gięła ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 6 Września 2019 @Tester @CheMsKuN @Wiesiu Możecie ocenić? ? Bo nie wiem czy jest ok. Ps. Zrobione przez chłopaka - także jak coś będzie źle to będzie na niego i chyba wtedy zabije go za to ☹️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 6 Września 2019 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 6 Września 2019 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 6 Września 2019 Zostaw ja tak, za okolo 5 dni i tak bedziesz ja doginala bo panna podrosnie. I co cykorze, nie dalas rady sama panny wygiac, wstyd ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 6 Września 2019 @CheMsKuN Chciałam to zrobić ☹️ ale chłopak stwierdził że za dużo się że wszystkim bawię i się namyślam no i postanowił że zrobi to sam. Czyli rozumiem że bić go nie muszę bo jest ok? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach