Jump to content

Dominika3

Members
  • Content Count

    469
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    8

Dominika3 last won the day on November 22

Dominika3 had the most liked content!

Community Reputation

77 Dobra

2 Followers

About Dominika3

  • Rank
    Średnio zaawansowany

Recent Profile Visitors

359 profile views
  1. @Tester @CheMsKuN Ok. Pleśni nie ma, poniżej fotka jednego z tych mniejszych szczytów Słoik otwieram (można by powiedzieć) książkowo 2 razy dziennie na godzinę, przed pracą i w godzinach wieczornych by tylko ustrzec się przed pleśnią 😉 Myślę że może poczekam jeszcze tydzień i jak do tego czasu smak się jeszcze bardziej nie poprawi to zrobię wodny 😉 I od razu zapytam... 1. Zalać cały ten słoik wodą czy zrobić to na pół i dać do dwóch słoików? 2. Trzeba na topy coś wsadzić by były one całkowicie w wodzie? 3. Wodę użyć odstałą czy można lać kranówę?
  2. @CheMsKuN Hejka 🙂 Co do wodnego curringu to pomidorki nie stracą na mocy smaku i zapachu? Obecnie curring trwa już 13 dzień i smak ciutkę się poprawił bo nie ma już posmaku siana jak i zapach jest już inny bo jak otwieram słoiczek to pachnie kadzidlami z nutą jakby leśnego mchu - może się ktoś śmiać z tego ale nie wiem tak jakoś mi to przypomina 😛 Co do samego curringu to po jakim czasie mogę przestać codziennie otwierać słoik?
  3. @CheMsKuN przez ostatnie 9 dni przed kosą lałam samą wodę - chyba że nie dokładnie wypłukało medium i stąd taki posmak 🙂
  4. @Tester No jeśli chodzi o kopanie to fakt klepie naprawdę spoko 🙂 Tylko ten smak trochę mnie irytuje 😁
  5. @Tester a takie dziwny zapach itp występuje zawsze? Nawet przy w pełni zakończonej uprawie, czy tylko po wcześniejszej kosie? 🙂 Bo z tego co przez ten cały czas wyczytywałam w różnych źródłach nie spotkałam się jeszcze z informacją od kogoś kto uprawiał prawidłowo do ostatniego gwizdka że jego zbiór posiada nie do końca zapach czy smak jaki powinien 🙂 No chyba że jest sporo takich przypadków fizycznie ale nikt ich nie opisywał. Miał ktoś z Was podobną sytuację, a mimo to po curringu wszystko się normowało, czy raczej nie mieliście takich przypadków? 🙂
  6. @CheMsKuN @Tester @doominik Hejka 🙂 Trochę mnie nie było 😉 A więc tak... Zrobiłam kosę koleżance 15 listopada, "ogoliłam" 😁 i suszyłam 4 dni z czego 2 dni wisiały całe łodygi a potem pościnałam topy i suszyły się kolejne dwa - na siatce zrobioną z siatki na komary. Po tych dwóch dniach topy były dość suche w dotyku więc wrzuciłam do słoika i zaczęłam curring który trwa już trzeci dzień. Słoik oczywiście jest w całkowitej ciemni i otwierany 2 razy dziennie na około godzinę 😉 Bardzo żałuję że nie mogłam potrzymać jej na spokojnie jeszcze te dobre 2-3 tygodnie by dobrze spuchła bo plonu dałaby na pewno trochę więcej. Choć i tak nie jest tak źle jak myślałam, a wręcz przeciwnie bo trochę zaszokowana bo dzisiaj jak wrzuciłam na wagę było 36g 😉 Ps. Było 36,5 ale wczoraj wzięłam sampelka dla testu i powiem Wam tak... Jeśli chodzi o moc to zdaje egzamin 😁 Myślałem że naprawdę będzie o wiele słabsze przez to wcześniejsze ścięcie. Martwi mnie za to trochę smak i zapach bo w smaku jest troszkę dziwne i nie czuć tej wyrazistości, a co do zapachu jak jest w słoiku to gdy go otwieram czuć trochę zapach ale jak postoi otwarty z 20-30 min to zapach jest jakby dodatkowo troszkę sianowaty nie wiem dlaczego 😒
  7. @CheMsKuN @Tester @wielkitopek @doominik Ok zobaczę co to będzie za tydzień, dzisiaj podlałam ją 2 litrami wody z dodatkiem bio blooma 2ml na 1l wody + 2ml top maxa na 1l wody. W tym czasie postaram się jeszcze coś wymyśleć.
  8. Właśnie w piwnicy jest bardzo duża wilgoć i bez wentylacji na pewno by się to dobrze nie zakończyło, a wentylacji nie mogę tam odpalić bo będzie to słychać no i ktoś się może doczepić i narobić bigosu 😕
  9. @wielkitopek Ja bym suszyła w boxie (oczywiście bez lampy) ale czy coś to da jak przetrzymała bym ją jeszcze powiedzmy 7 dni? No bo chyba minimum 7 dni musiałabym liczyć na suszenie 🙂
  10. @doominik No właśnie nie mam nikogo kto by się zgodził na to abym mogła je u niego suszyć, po za tym nie chce aby ktoś ze znajomych o tym wiedział bo z czasem różnie to może być 😕
  11. @CheMsKuN @wielkitopekOgólnie mogłabym jeszcze przetrzymać ją około 5 dni bo na suszenie pewnie około 10 dni będzie potrzebne, ale czy te 5 dni coś da?
×
×
  • Create New...