Gość Napisano 17 Lutego 2024 @vego1989 mączka bazaltowa głównie po to miała być abym nie musiała się przejmować niedoborami wapnia i magnezu. Szkodniki tez likwiduje itd itp. Nie wiem czy jest sens teraz jakoś dosypywać... 🤔 Tzn sens pewnie jest... Tylko ile i jak? Wymieszać z wierzchnią wartstwą ziemi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 17 Lutego 2024 1 godzinę temu, Lady Green napisał: Wymieszać z wierzchnią wartstwą ziemi? Zawszę. Jeżeli dodajesz coś sypkiego. 50 gram na 10 litrów ziemi średnio..? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Lutego 2024 Czy to ciąg dalszy nadmiarów z biotabsa? Czy może jakieś niedobory? Tej mączki jeszcze im nie dałam, calmaga tez nie. Lampa wisi jakieś 70 cm nad nimi... więc chyba ok. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 3153 Napisano 18 Lutego 2024 @Lady Green daj im calmag 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Lutego 2024 @Lady Green z biotabsa raczej nie, calmag spróbuj zapodać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Lutego 2024 Dostaną przy najbliższym podlaniu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 642 Napisano 18 Lutego 2024 @Lady Green a mi się wydaje, że powinnaś azot przeanalizować Czy za dużo go nie poszło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Lutego 2024 @Glut78 azotu mają tyle co z biotabsa. No i właśnie nadal nie mam pewności co jest przyczyną... a może to i to jednocześnie... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecam 420 191 Napisano 18 Lutego 2024 może potrzebować więcej calmag ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 642 Napisano 19 Lutego 2024 @Lady Green a tego biotabsa pierwszy raz całego dałaś? Bo to może być reakcja na dużo papu😅. Jak swoim pierwszy raz dałem pełną dawkę nawozu to też końcówki liści takie się zrobiły. Podlej wodą i obserwuj. Popatrz w necie, za wskazówkami producenta co do chodowli tej odmiany, barney farm podaję wskazówki co do swoich pestek ( gorilla cookies FF np. Nie lubi dużo nawozów zalecają zaczynać od 1/8 dawki, a jak zacznie kwitnąć trzeba bardzo uważać na azot) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 518 Napisano 19 Lutego 2024 (edytowane) @Lady Green to wygląda jakby blokowało jakieś pierwiastki niż sam nadmiar azotu albo nadmiar czego innego to jest albo niedobór przez nieprzyswajanie czegoś z gleby . Albo za mało tego calmaga skoro mówisz że był podawany ostatnio Edytowane 19 Lutego 2024 przez Growerseed @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Lutego 2024 @Glut78 całego, zawsze tak robiłam i też zawsze coś się tam działo... Jedyne wskazówki jakie znalazłam odnośnie nawożenia to aby podchodzić do nich indywidualnie. 47 minut temu, Growerseed napisał: Albo za mało tego calmaga skoro mówisz że był podawany ostatnio Calmag nie był podawany ani razu. Tzn dzis dostały go pierwszy raz, tą mączkę też, było z nią troche zabawy... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 642 Napisano 19 Lutego 2024 @Lady Green z calmagiem nie przesadź jak zaczną kwitnąć żeby nie zablokować fosforu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 20 Lutego 2024 No właśnie... Ile i jak często powinnam im podawać ten calmag jeśli dostały po 50g tej mączki bazaltowej na doniczke? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 642 Napisano 20 Lutego 2024 @Lady Green nie stosowałem nigdy mączki, na wegu leję 1ml/1l calmag agent od canna, a na flo 1ml/1 l calmag od biobiz, jak często to zależy jaką masz twardą wodę. U mnie z kranu leci 250-320 EC to daje co 2-3 podlewania. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 518 Napisano 20 Lutego 2024 @Lady Green @Udyr jest specem od różnych proszków:D pewnie nie trzeba lać jak się tego dosypie wystarczająco ale huj wie ile to jest. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 20 Lutego 2024 @Lady Green co to za maczka? Jakiej firmy? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2546 Napisano 20 Lutego 2024 to jest mączka bazaltowa z ogrodniczego... grzechoczącygrzechotnik to nam tu sprzedał. Ja w sumie zapomniałem wsypać teraz tego więc walnę to pod borówki 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 20 Lutego 2024 2 godziny temu, Boczelli napisał: @Lady Green co to za maczka? Jakiej firmy? Z dr Forest o ile sie nie mylę. W sensie ja taką mam, ale może być jakakolwiek. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 20 Lutego 2024 W dniu 18/02/2024 o 12:56, Lady Green napisał: Czy to ciąg dalszy nadmiarów z biotabsa? Czy może jakieś niedobory? Tej mączki jeszcze im nie dałam, calmaga tez nie. Lampa wisi jakieś 70 cm nad nimi... więc chyba ok. czytam czytam czytam i nie wierze 😄 😄 co glos to inna rada jak nie cal mag jedni , inni to blokada , inni lej co sie da hehehehe 😄 😄 z jakich wy porad to czytacie ??!! kazdy niedobor mozna obczaic na zdjeciu bez problemu !! a ten jest tak prosty , ze nie wiem czy jest jasno czy ciemno ? albo nadmiar azotu albo brak ? liscie sa ciemne czy jasne ? bo wydaja sie na maksa zielone ? jak tak to za duzo azotu ELO @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach