Gość Napisano 17 Października 2023 @Boczelli mi się wydaje że brakuje jej calmagu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,405 Napisano 17 Października 2023 (edytowane) @Boczelli wyglada jak by miala susze. Normalnym widokiem jest "jesien" na krzaku a nie pousychane liscie🙂 Edytowane 17 Października 2023 przez moonkagliwicee 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 17 Października 2023 @Boczelli a jak ten orion?ilemjuz kwitnie?mam wlasnie pestki oriona insie zastanawiam...🤔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 17 Października 2023 @Kibic tak byla przesuszona, ale juz podlana i po paru godzinach juz widać poprawe. @Pierr1947 tez to zauwazylem dostala dawke przy podlaniu. @vego1989 Orion spoko sobie rosnie. Ma cos kolo 45dni i widac ze bedzie gotowy jako pierwszy, nawet wczesniej od tych starszych krzakow. Wiec z tymi 65dniami to moze byc prawda. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 17 Października 2023 @Boczelli na tym niedzielnym zdjęciu dobrze widac @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Października 2023 @Boczelli po co keramzyt na tej ziemi u góry :)? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 18 Października 2023 @Mr.Green pisalem wczesniej, ze bede kombinowal ze zbijaniem wilgotnosci. Tak myslalem ze wysypanie go w growbagach nic nie da, ale juz chuj tam nie chce mi sie tego zbierac spowrotem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 18 Października 2023 @Boczelli keramzyt ogólnie słabo chłonie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 18 Października 2023 @Mr.Green bardziej chodzilo o ograniczenie parowania, tylko to sie sprawdza w zwyklych donicach bo w growbagach paruje tez bokami. 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 18 Października 2023 @Boczelli dokładnie. A w jakim celu ograniczyć parowanie..? Z doniczki..? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 18 Października 2023 @Mr.Green no tak, organiczyc parowanie zeby wilgotnosc byla nizsza. Ale chuja to dalo wiec nie wazne, jak juz jest ten keramzyt to niech se bedzie do końca. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lasir 644 Napisano 19 Października 2023 21 godzin temu, Mr.Green napisał: @Boczelli keramzyt ogólnie słabo chłonie. Keramzyt wogóle nie chłonie zdaje się.Ja między growami go tylko przesypuje, bez mycia, wyparzania itd. Tak gdzieś czytałem. 19 godzin temu, Boczelli napisał: @Mr.Green no tak, organiczyc parowanie zeby wilgotnosc byla nizsza. Ale chuja to dalo wiec nie wazne, jak juz jest ten keramzyt to niech se bedzie do końca. Ja bym przyspieszał parowanie żeby zbić wilgotbość.Teraz podlałem i wietrzę cały dom/mieszkanie 🙂 Keramzytem zamykasz proces i prosisz się o pleśń. W dniu 17/10/2023 o 13:07, Boczelli napisał: Po lekkim fryzjerze. Duzo lisci usycha w calosci, ale to chyba normalne na tym etapie? Żadnej roślinie na żadnym etapie nieusychają liście.Nawet drzewa zrzucają przebarwione ale mokre liście.Chyba, że gałązka się nie złamie dokońca to doschnie na drzewie i spadnie ale to inna sytuacja. Wiem bo właśnie podlewałem ostro przesuszone planty 🙂 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 19 Października 2023 @Lasir fakt byly przesuszone. Teraz podlewane czesciej wygladaja lepiej. Kolejne grow juz w normalnych donicach robie, jebac te growbagi. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 20 Października 2023 @Boczelli a co Ty chcesz od growbegow. Dobre są 🙂 tylko trzeba mieć poprawkę że szybciej parują. Zaletą są dobrze napowietrzone korzenie i trudniej przelać i utopić planta 😛 Coś za coś.. jak zawsze 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 20 Października 2023 @Mr.Green moze na kolejnym projekcie sobirle zrobie 2szt w growbagach i 2 w zwyklych donicach 🧐 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 21 Października 2023 (edytowane) Dzień ~60 Nie wyglada to tak jakbym chcial. Widac spore niedobory. Dzis dostaly 1ml/l Top Max 1ml/l Bio Bloom 1ml/l Bio Grow 1ml/l CalMag Hulkberry #2 tylko wode. Ktos jest w stanie doradzic co im podawac, zeby je troche odratowac? Na zdjeciach Notherm Light Calosc Hulkberry #2 Orion #1 Hulkberry #1 Edytowane 21 Października 2023 przez Boczelli 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 21 Października 2023 @Boczelli następnym razem odpuść ten keramzyt bo on tylko utrudnia oddychanie korzeniom i tworzy jakaś bezsensowną warstwę na górze.. 😕 dawki które podałeś są bardzo małe jak na bio nawozy dlatego rośliny wyglądają na głodne. Do tego strasznie oklapłe są.. albo za mało wody albo się duszą.. Ciężko będzie teraz je uratować bo cała magia w organicznej uprawie polega by pokarmu był dostatek i by nie dopuścić do braków.. bo te gdy się już pojawią to ich nie cofniesz i z pewnością się pogłębia zanim zobaczysz poprawę.. Zabrakło NPK na kwitnieniu czego w konsekwencji rośliny wyglądają jak wyglądają. Już tego nie nadrobisz.. tym bardziej że to automaty Przy automatach ciężko się naprawia braki bo już czas minął i roślina poleciała dalej z tym co miała. Co do organicznej uprawy.. to lepiej jak jest pod korek niż jak brakuje. Taka święta zasada.. I teraz główne pytanie.. Czy przygotowales jakoś ten keramzyt przed uprawa..? Czy po prostu go wysypales na wierzch..? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 21 Października 2023 @Mr.Green plukalem go. Niby dawalem nawozy w polowie dawki jak zaleca producent. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 21 Października 2023 (edytowane) 5 minut temu, Boczelli napisał: @Mr.Green plukalem go. Niby dawalem nawozy w polowie dawki jak zaleca producent. A czy mierzyłes jego pH..? O ile sam w sobie keramzyt jest obojętny tak nie do końca wypłukany np... bywa zanieczyszczony i potrafi zakłócać pH Nie żebym się czepiał czy cuuuś.. 😉 po prostu dla mnie wyglądają jak lekko zaburzone złym pH a wtedy cokolwiek byś nie dał to roślina tego nie "widzi" lub widzi po trochu.. Edytowane 21 Października 2023 przez Mr.Green @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,326 Napisano 21 Października 2023 @Mr.Green przynajmniej wiem na przyszlosc co zjebalem i czego nie robic xD 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach