Kolbertus 255 Napisano 13 Lipca 2023 Zakładam już kolejną fotorelkę, ponieważ w weekend lub lekko po zwolni się namiocik. Plany odnośnie odmiany miałem inne, ale postanowiłem nie bawić się już z automatami. Wybrałem Amnezję, o której krążą już legendy. Nastawcie na się na długą fotorelację, ponieważ od nasiona do zbiorów przy idealnych warunkach producent deklaruje 120 dni. I od razu dwa pytanka - ile trzymać na wegu i kiedy topping. Pozdro. Odmiana - 4 x Amnesia Haze od RQS Doniczki - 20l materiałowe Boks - Secret Jardin Hydroshot 80x80x180cm Światło - MarsHydro TS1000 150W Nawilżacz - Webber HH1002 ( ewaporacyjny ) - kontrola przez apkę Wyciąg - Secret Jardin Extractor T 150/250/350m3/h + filtr węglowy Secret Jardin 350m3/h Wentyl mieszający - Secret Jardin Monkeyfan Ø 15cm 16W Czujniki - temperatury i wilgotności z podglądem zdalnym przez apkę Kontrolery - elektroniczne światła i wilgotności Jedzenie - nawozy mineralne z Plagrona ( Terra Grow, Terra Bloom, Pure Zym, Power Roots, Lemon Kick, Ph Plus, Ph Minus, Green Sensation, Sugar Royal ) Trening - Topping i SCROG ( o ile się uda, gdyż będzie to mój pierwszy raz ) Ziemia - Plagron GrowMix z perlitem I jeszcze jedno - przy 20 - litrowych doniczkach ile aplikować wody na raz? 1,5 l starczy? 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 463 Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) @Kolbertus Jeżeli chodzi o podlewanie, to proponuję Ci wpisać na YouTubie: "Lekcja 4 - Woda i podlewanie - Jak nie utopić konopi? Jak sprawdzić jakość wody?" kanał: Szkoła Zioła" w 6:10 fajnie to tłumaczy. Edytowane 13 Lipca 2023 przez MiraiiNikki 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 13 Lipca 2023 16 minut temu, Kolbertus napisał: I jeszcze jedno - przy 20 - litrowych doniczkach ile aplikować wody na raz? 1,5 l starczy? Ja teraz do 10L leję na flo po 1.75L 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzechoczący Grzechotnik 1,951 Napisano 13 Lipca 2023 39 minut temu, Kolbertus napisał: ile trzymać na wegu i kiedy topping To zależy jak szybko będą się rozwijały. W sensie budowały piętra i ryzosferę. 20l to ciut chyba za dużo nawet jak na sative, w sensie że po wegu nie dłuższym niż 35-40 dni wrzucisz na flo i korzenie mogą nie wypełnić w pełni growbagu. Ale to żaden błąd w sumie. Jak chcesz 20 l to będzie tyle 😁 topping robiłbym powyżej 3 piętra liści właściwych ale to też zależy od ich rozwoju. Można poczekać na 4 i więcej szczytów wyjdzie. Osobiście przy czyszczeniu dołów pierwsze odnogi ucinam wraz z wiatrakami i tak zawsze z nich miotły są 🖐️ 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 13 Lipca 2023 2 godziny temu, WBB napisał: Ja teraz do 10L leję na flo po 1.75L Kurcze, dużo... Ja przy swoich 11l lałem około 0,6 - 0,7l co drugi dzień. Liczyłem, że 1,5l będzie dobrze na raz. I małe sprostowanie. Ziemia bedzie Plagron Terra Lightmix, bo w hurtowni zabrakło Growmixa. Ale posiadam nawóz TerraGrow więc w zasadzie do kalkulatora dojdzie jeden składnik wody więcej. Dzięki @grolsch3 czyli wega zakładam na 5 tygodni, 11 tygodni kwitnienie. Podsyłam kalkulator i listę potrzebnych składników prze cały okres uprawy. Dawki na 6 litrów wody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 13 Lipca 2023 @Kolbertus ja mam 25 litrów growbegi i jak miałem flo w szczytowej fazie to piły 3.5-4 litrów co 2-2.5 dnia także ten 😛 Teraz lece w 8 litrowych growbegach. Są na indukcji i piją już 1 litr co drugi dzień praktycznie 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 13 Lipca 2023 Zaopatrzyłem się także w miernik EC Adwa AD31. Myślę jeszcze nad miernikiem CO2, ale zastanawaim się, czy warto. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 13 Lipca 2023 54 minuty temu, Mr.Green napisał: Teraz lece w 8 litrowych growbegach. Są na indukcji i piją już 1 litr co drugi dzień praktycznie Jak to k... sam lecisz?! Gdzie FR?! 🙂 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 13 Lipca 2023 @WBB po wakacjach zaczną relacje z nowym projektem 😉 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 14 Lipca 2023 Przyszedł sprzęt dzisiaj. 4 donice 20-litrowe i 75l ziemi Plagron Lightmix. Nasiona poszły już na husteczkę. Pozdro. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 15 Lipca 2023 Pesteczki już w doniczkach. 1 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Monako 790 Napisano 15 Lipca 2023 (edytowane) @Kolbertus wciąga uprawa jak narkotyk narkomana 😂😂 Edytowane 15 Lipca 2023 przez Monako 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 15 Lipca 2023 14 minut temu, Monako napisał: @Kolbertus wciąga uprawa jak narkotyk narkomana 😂😂 A żebys wiedział. 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Monako 790 Napisano 15 Lipca 2023 @Kolbertus wiem coś o tym 😂😂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 15 Lipca 2023 Ziemi dosyp za wczasu po brzeg. Nie popełniaj tego błędu 🙂 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 16 Lipca 2023 Pan Green dobrze mówi, taki luźny rant nie utrzyma żadnego druta czy sznurka do LST, a co dopiero jak będzie opadać ziemia z czasem 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 16 Lipca 2023 @Bob drzewny w połowie uprawy będzie bliżej połowy doniczki niż dalej z taka ilością ziemi. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 17 Lipca 2023 Update: dzień 1. No to lecimy. Dwie już pomalutku wychodzą więc start z naświetlaniem. Cykl 18/6, moc 25%, temp. 26st, rh 70%. Narazie roszę glebę spryskiwaczem z samą wodą. Jak rozwiną się prelistki zacznę nawozić od około połowy dawki. Na początek TerraGrow, Power Roots i Pure Zym wedle kalkulatora. W dniu 15/07/2023 o 22:40, Mr.Green napisał: Ziemi dosyp za wczasu po brzeg. Nie popełniaj tego błędu 🙂 A kurcze widzisz... Chyba się pospieszyłem, bo juz wychodzą. Może dosypię jak się troszkę wyciągną do światła. Co sądzisz? Bo i tak muszę zamówić, bo zeszły mi trzy całe worki i na tą chwilę nie mam żadnej ziemi. W dniu 16/07/2023 o 04:18, Bob drzewny napisał: Pan Green dobrze mówi, taki luźny rant nie utrzyma żadnego druta czy sznurka do LST, a co dopiero jak będzie opadać ziemia z czasem Nie planowałem LST. SCROG i topping wydaje mi się jakoś, ja wiem..? Bezpieczniejszy? 😅 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 17 Lipca 2023 @Kolbertus LST to chyba najbezpieczniejszy trening. Możesz dosypać jak podrosną ale jak nie będą szły w górę a będą się krzaczyc to może to być dość utrudnione. Na następny raz pamiętaj żeby ziemi sypać pod korek. Warto mieć worek ziemi w domu w zapasie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolbertus 255 Napisano 18 Lipca 2023 Update: dzień 2. Dziewczyny już wszystkie wyszły z ziemi. Są nieco powyciągane, ale ten efekt był przeze mnie zamierzony, ponieważ tak, jak radzicie podypię je nieco, aby doniczki były w miare zapełnione. Ziemia powinna przyjść jutro. Warunki bez zmian. 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach