hubert2020 119 Napisano 26 Kwietnia 2023 @dziurawy ale roślina nie potrzebuje tyle nie przerabia i dlatego pokazuje ze ma dosyć lej sama woda w growmix jest większe Stężenie nawozów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia 2023 @Bob drzewny lampa byla na 30 cm na poczatku , roslinku mocno urosly wiec na bank nie sa na 30 cm od lampy pewnie blizej , swiatlo ja nadal jade 20/4 ?? ja tez bede obstawial na lampe bo to wszystko jest tylko na gornych szczytach moze czas na zmiane na 18/6 ?? moze wiatraczek dorzucic do srodka ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 26 Kwietnia 2023 @dziurawy niektórzy światło trzymają 24h przez pierwszy miesiąc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia 2023 @hubert2020 czemu tylko na gornych szczytach ? ja mysle ze to przez lampe ze za nisko jest a roslinki mocno urosly @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) @dziurawy mieszający w środku musi być ciagle od samego początku @dziurawy brak azotu tez się pojawia od góry nie od dołu Podnieś lampe na 40 cm od roślin i 50 % mocy i lej sama woda jak narazie dwa podlania bez nawozów i sobie zobaczysz filtrujesz wodę ? i jak lejesz ukorzeniacz to najpierw ukorzeniacz pozniej znikasz pH ? Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia 2023 @hubert2020 lej sama wode mowisz ? ale w w w tej kartce z canny to juz mam 3 preparaty do lania moze dlatego? a moze to wlasnie lampa powoduje a myslalem , ze sam ukorzeniacz mozna za kazdym razem dawac a nie co 2 razy ? ale chwila ? jak dawalem zawsze ukorzeniacz od samego poczatku i dopiero teraz wyskoczyly te jasne boki lisci? moze to jednak bedzie ta lampa bo 30 cm to ja mialem ale 4 dni temu jak przesadzalem roslinki od tamtej pory pare cm przybylo bankowo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) @dziurawy ale to jest tabela na truskawkach robiona może na pewno nie na konopiach tak samo tabela jest stworzona na jałowej ziemi czyli bez nawozów jakby lampa ja atakowała to by się sałata zrobiła i roślina by się sama chciała schować jak liście się modlą czyli są tak zwana V to im brakuje światła jesli roślina jest poziomo to jest okej światła jesli roślina się zwija to jest za mocno sluchaj ja chce Ci jakoś pomoc dlatego Ci pisze co ja bym zrobił ja podchodzę do tej tabeli z ostrożnością i na pewno bym nie lał tyle ile jest tam napisane a jeszcze jakbym dał ziemie z 3 tyg dawka nawozów chyba po to ja dałeś żeby się nie stresować niedoborami tak ? Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia 2023 @hubert2020 ok jutro podleje sama woda i dam dzis wyzej lampe 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 26 Kwietnia 2023 @dziurawy dlatego mówię podnieść ja na 40 cm od rośliny i lej sama woda przez dwa podlania @dziurawy a filtrujesz wodę ? @dziurawy bo zadaje Ci istotne pytania to mi nie odpowiadasz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 26 Kwietnia 2023 Nie wiem w sumie jakie macie tabelki, przykładowo w biobizzie jest tabelka dla light mix, czyli z małą ilością nawozów i jest też oddzielna dla allmix, czyli z dużym stężeniem nawozów. Wiadomo że jak mamy jałową ziemię, to musimy jej dorzucić o wiele więcej nawozów niż do nasyconej nawozami ziemi. Co do dawek nawozów pisz zawsze np 3ml/L, żeby nie okazało się że wody było 300ml, a nawozu 3ml, co by przekroczyło dawkę o 333%. A co do spalenia światłem rośliny (nie temperaturą), to objawami są: -szorstkie liście w dotyku(tego nie sprawdzisz, bo nie wiesz jakie powinny być w dotyku, do tego potrzeba doświadczenia, którego sam nie mam) -żółknięcie górnych szczytów zaczynając od krawędzi i końcówek, które przechodzi na blaszki liścia (te obszary między żyłkami), żyłki zostają zielone -liscie blisko szczytów kierują się ku górze, w skrajnych przypadkach są praktycznie pionowe -liscie blisko szczytów są bardzo sztywne, jeżeli spróbujesz je odgiąć w dół palcem, to będziesz czuł opór, tak jakby nie chciały żeby cokolwiek je ściągało w dół. Można to przyrównać do pewnej części ciała w dobrej kondycji Objawy wydają się bardzo podobne do braków właśnie azotu, ale można to rozróżnić, jeżeli obliczysz DLI (dzienne przyjęte światło przez roślinę) i porównasz je z widełkami, które są odpowiednie dla etapu życia rośliny. No i dodatkowo sztywność liści wskazuje na spalenie światłem, bo liście bez azotu powinny opadać, nie sięgać ku górze. No i co ważne, jeżeli liść ma za dużo światła przez krótki czas, to będzie on uciekał w dół od źródła światła. Ale jeżeli to światło ma zbyt wysoką wartość ale na długiej przestrzeni czasu(np 3 dni), to liście będą wbrew intuicji sięgać właśnie w stronę światła. DLI mogę Ci policzyć jeżeli podasz dokładnie ile cm jest od szczytów do lampy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujny87 16 Napisano 26 Kwietnia 2023 @Bob drzewny @hubert2020 ja to bym mu nic nie pomagał on i tak was nie rozumiem bo nie potrafi czytać ze zrozumieniem a pewnie poleciał na 100 innych for bo mu się delikatnie żółta robi roślina 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 26 Kwietnia 2023 @Czujny87 nie pierdolisz się w komantarze heh @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia 2023 @Czujny87 wez mi powiedz matka ci czesto mowi , zaluje ze cie nie wyskrobala w czas ? spytaj sie i daj cynka @Czujny87 aaa i co do czytania ze zrozumieniem 5 stron temu pisalem ci zebys wypierdal i nie wracal , czytac ze zrozumieniem nie umiesz parowo? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Kwietnia 2023 3 tydzien: 30 cm lampa od roslinek moc 60% wilg 60-70 temp 25/21 wczoraj otrzymaly rizotonic 2 ml/1l cannanyzm 2ml 1l terra vega 2 ml /1l na dwoch ost zdjeciach pokazany jest topping wyszedl super , po dwoch dniach pojawily sie nowe szczyty ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 29 Kwietnia 2023 @dziurawy i co będziesz dalej robił Topping czy już to pierdolisz i robisz LST ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 Kwietnia 2023 @hubert2020 siemaa siemaa nie wiem nie wiem poki co pakii rosnaaa , czekam na kolejne przesadzenie potem lst i moze znowu topping ? nie wiem jak to wyjdzie , roslina sama pokaze co chce 🙂 😄 🏝️ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 29 Kwietnia 2023 (edytowane) @dziurawy może na razie nie przesadzaj i po 7 dniach od pierwszego Toppingu zrób kolejny usuwając 4 górne szczyty da Ci to 8 nowych i zamiast LST zrobici SCROG zakupując siatkę do Boxa okaze się w praniu jak to się mówi Edytowane 29 Kwietnia 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 Kwietnia 2023 @hubert2020 siatka lezyy , a przesadzic mialem zamiar od poczatku 3 x czekamy 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 30 Kwietnia 2023 parametry bez zmian : widac na 3 dziewczynkach , ze toping zaczal dzialac super , jedynie ostatnia powoli sie zbiera ale widac , ze chca rosnac nowe lodygii @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 2 Maja 2023 Siemandero ELO ELo male zmiany : wyjechal nawilzacz heheheheheeh 😄 😄 Bob mial racje, roslinki pierdza jak szalone walcze z nadmierna wilgocia wjechal filtr weglowy do srodka co do toppingu super chyba wyszedl?? 3 roslinki maja juz ogromne nowe szczyty , jedna jest na koncu sa juz dwa male szczyty ale wolno sie zbiera dzis roslinki dostaly po 450 ml wody czystej ph 6.3 reszta bez zmian : wilg 60-70 temp 25-21 swiatlo 20/4 moc 60% @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach