AmberYbarra 38 Napisano 1 Września 2022 @ZielonyTabaluga Człowiek uczy się całe życie... 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 1 Września 2022 #dzień 6. Ogólnie chodzi, że 6 dni temu były jeszcze nasionami... Czy póki co wszystko z nim w porządku? @AmberYbarra Uczy, ale później zajara i nic z tej nauki... 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 1 Września 2022 @ZielonyTabaluga Raczej ok z nimi. A kiedy wyszły z ziemi bo to jest istotne ?. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga te kubeczki mają chociaż jakieś dziurki na spodzie? Jak na moje mogłeś użyć różnych barw światła tych żarówek. Edytowane 1 Września 2022 przez Przedzior 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 1 Września 2022 @AmberYbarra 28.08 @Przedzior Mają, mają. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga @ZielonyTabaluga Roślinki są NIE WYCIĄGNIĘTE blisko gruntu a to oznacza ze światło jest odpowiednie. Edytowane 1 Września 2022 przez AmberYbarra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 1 Września 2022 @AmberYbarra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga @ZielonyTabaluga Wszystko OK. Tylko jedna uwaga, doniczki są zbyt szerokie i zbyt płytkie. Powinny być głębsze o mniejszej średnicy. Edytowane 1 Września 2022 przez AmberYbarra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 1 Września 2022 Ajj, sprawdziłem sobie właśnie ph wody, moja ma 7.5 😞 Czy jest jakaś "mineralna" którą mógłbym stosować zanim dojdzie mi środek od obniżania ph wody? Ewentualnie czy mogę im dawać deszczówkę? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 463 Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga Deszczówka powinna być lepsza, ewentualnie Twoja odstana 24h. Możesz też dać trochę cytryny do wody. Zbija ona Ph, ale ten sposoób nie jest ok do długotrwałego stosowania, ale na 2-3 podlania będzie ok. Z tego co czytałem tutaj na forum, to odradza się stosowania wód mineralnych-sklepowych. Edytowane 1 Września 2022 przez MiraiiNikki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 1 Września 2022 @ZielonyTabaluga wody mineralne będą mieć wysokie ph że względu na zawartość minerałów. Na teraz najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie wody destylowanej. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 1 Września 2022 @MiraiiNikki Odstana po 48h, ma 7.8... Jakby ph się zwiększało. @Przedzior dzięki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 1 Września 2022 No niestety woda potrafi robić takie cuda. W Polsce (jeżeli tam teraz się znajdujesz) woda pozostawia wiele do życzenia. W NL woda kranowit ma ph 7.1 gdy przelewam przez brite to spada delikatnie. Poza tym dzięki akwarystyce dużo człowiek się nauczył na temat wody 😛 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @MiraiiNikki Wody mineralne sklepowe odpadają są to wody "ciężkie" dużo różnych minerałów. @ZielonyTabaluga woda ma 7,5 PH, ale jakie ph ma ziemia ?. Może po dodaniu tej wody do gleby to się zbilansuje hę ???. Najlepiej jakbyś do podlewania stosował nasz nawóz o którym wczoraj rozmawialiśmy. Edytowane 1 Września 2022 przez AmberYbarra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 1 Września 2022 @Udyr @Tester chłopaki, a gdybym rozcienczył wodę moja o ph 7.5 dodając destylowana? Jest możliwy taki zabieg? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 1 Września 2022 Jak na teraz to możesz i octu użyć do obniżenia. Chociaż kwas fosforowy (ph-) byłby lepszy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @ZielonyTabaluga Tak jest możliwy, zrób twoja woda + woda destylowana 50% na 50%. Problem będzie rozwiązany. Albo zakup filtr do wody "Brita" lub coś podobnego. Edytowane 1 Września 2022 przez AmberYbarra 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przedzior 239 Napisano 1 Września 2022 @AmberYbarra brita nie obniży ph 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 1 Września 2022 I to jest to za co lubie BioTabs.. zero problemu z ph 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZielonyTabaluga 92 Napisano 1 Września 2022 Pytanie ogólnie, jest to możliwe, że świeża woda prosto z kranu ma ph 7.5, a po odstaniu 48h+, wzrosło jej do 7.8? Czy mi jakiś miernik zepsuty wysłali? Teraz kolejne pytanie z serii tych głupich. Znam miejsce w lesie, gdzie płynie rzeczka, a minimum 2km wcześniej nic do niej sciekowatego nie wpływa. Miałem użyć deszczówki, ale ojciec mi odradził ze względu "brudnych opadów" i dużej ilości siarki czy czegoś tam... Rzeka, deszczówka, wodociąg + destylowana, wodociąg + ocet/cytryna? Ph ziemi której użyłem 5.7-6.7 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach