Mały Jaracz 14 Napisano 9 Czerwca 2022 @Udyr No rozumiem Po prostu takie 200 zł wolałbym przeznaczyć na lepszą lampę albo dodatkowy wiatrak, lepsze donice, miernik pH lub nawozy czy dobrą ziemię. Szczególnie że podejrzewam iż takie mocowania/paski mogę zrobić sam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 9 Czerwca 2022 @Mały Jaracz no to jasne że tańszy jest lepszą opcją w takim razie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) z tańszych polecam bardzo Royal Room, sam postawiłem na HomeBox (nie znam tego co wybrałeś ale też wygląda OK) Edytowane 9 Czerwca 2022 przez bingobum @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) A jest jakaś znacząca różnica między Royalem a Hydro? Bo cena bardzo zbliżona... Edytowane 9 Czerwca 2022 przez Mały Jaracz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 9 Czerwca 2022 Zestaw dla początkującego i 1m2 😆 Kurde to chyba inne czasy, kiedyś początkujący zaczynali od 30x30 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) @konopny_janusz to prawda czasy się zmieniają Szczególnie jeśli mamy dostęp do tak wielu informacji na temat upraw i możemy na bieżąco korzystać z rad oraz uwag doświadczonych growerów. Natomiast dzięki właśnie doświadczeniu kolegów padła decyzja na złożenie zestawu 0,36 m2. Jeśli jesteś zainteresowany proszę dorzucić swoje trzy grosze 😉 Edytowane 9 Czerwca 2022 przez Mały Jaracz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 9 Czerwca 2022 @Mały Jaracz pisałem, że nie znam tego Hydro... ale popatrz sobie jak masz rozwiązane w jednym i drugim dostęp do miejsca w boxie, ergonomia użytkowania jest bardzo ważna @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) @bingobum wiem mordo To było pytanie do wszystkich. No tak ale na zdjęciach to Gówno widać tak szczerze... Edytowane 9 Czerwca 2022 przez Mały Jaracz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 9 Czerwca 2022 @Mały Jaracz ja w trakcie uprawy kompletowałem boxa, najważniejsze oświetlenie, dobre odbicie światła od ścianek boxa, wentylacja. Widziałem fotorelki z namiotami gdzie ludzie mniej g. zbierali niż w przypadku amatorsko przerobionych szafek także tu nie ma reguły, nie sprzęt a technika 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 9 Czerwca 2022 Ale komfort użytkowania jest inny jak włożysz dwie rośliny to wszędzie dookoła masz miejsce wszystko mieścisz na luzie, nie masz problemu, ze ci wyciąg nie wejdzie albo że nie masz gdzie lampy podnieść. Jakbym miał więcej miejsca do przeznaczeni to bym 2m2 stawiał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) Ale więcej światła wtedy musisz mieć. Można by dać i 10m2 na 2 rośliny ale po co, 0,36m2 jest git na własne potrzeby Edytowane 9 Czerwca 2022 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 9 Czerwca 2022 Zgadzam się z tobą,, wystarczy, ale jednak uważam, że ten m2 jest wygodniejszy 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Czerwca 2022 ja bym namawiał od razu na 2m2 - wtedy dodatkowo można się czasami poopalać (albo pochędożyć) pomiędzy krzakami 😉 🏖️ 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 10 Czerwca 2022 No Dobra panowie zakładając że wezmę tego HS 60 (60x60x160), co dalej na tą powierzchnię? @Zielone krainy @bingobum @Udyr @konopny_janusz @Bubble @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 86 Napisano 10 Czerwca 2022 @Mały Jaracz Lampa, wyciąg, ew. filtr węglowy, mieszak, nawilżacz, stacja pogodowa, doniczki, nawozy, nasiona jest trochę tego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 10 Czerwca 2022 @Mały Jaracz Lumatek Atis 200, wentylator ok. 175 l/min z regulacją obrotów (jak jesteś gadżeciarz masz kasę poszukaj na Amazonie AC Infinity), filtr węglowy na 250l/min (byle jaki markowy jak dla mnie), mieszacz, nawilżacz ze zbiornikiem 5l, jakiś przyzwoity pHmetr zresztą co ja się tu produkuje- wykonaj pracę domową i wybierz wstępnie sprzęt i wrzuć tutajlistę to zweryfikujemy 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Czerwca 2022 @Mały Jaracz Jaki masz budżet na pozostałe komponenty ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 10 Czerwca 2022 @Zielone krainy zapłacę tyle ile jest to konieczne ale chciałbym żeby było to po najmniejszej linii oporu co nie znaczy dla mnie że mają to być rzeczy budżetowe – wolę zapłacić więcej za coś co znacznie uwydajni/ polepszy/ułatwi uprawę. Innymi słowy Chciałbym zapłacić jak najmniej ale niekoniecznie kupując najtańsze rzeczy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 10 Czerwca 2022 @Mały Jaracz Lampa w pełni nadająca się na powierzchnie 0,36 m2 to Mars Hydro ts 1000 , pooglądaj sobie uprawy pod ta lampą, Lumetek 200W to fajna lampa , ale sporo droższa. Pozostaje filtr węglowy, wentylator wyprowadzający i ja sam dałbym też wprowadzający, mieszak, stacja pogodowa, doniczki, nawozy, miernik ph, ewentualnie też miernik ec, dedykowana ziemia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mały Jaracz 14 Napisano 10 Czerwca 2022 Czy miernik pH i EC w jednym to dobre rozwiązanie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach