onyx 881 Napisano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Dzień 81/ dzień 76 Wczoraj wymieniłem wentylator wyciągający z 105m3/h na 197m3/h i nie wiem czy robię coś nie tak ale niestety różnica w temperaturze się nie zmieniła i nadal jest ponad 30° w boxie oczywiście wymieniłem wentylator i filtr na większe. Aktualnie roślina po prawej ma już na tyle ciężkie kwiatostany że łodygi nie sayw stanie ich utrzymać i wczoraj przy wymianie wentylatora łodygi niemalże glebily się od ciężkości topów Edytowane 18 Stycznia 2022 przez onyx 4 3 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 19 Stycznia 2022 Mam problem Wymieniłem ostatnio wentylator z filtrem na mocniejszy ale zaczął przepuszczać zapach i zastanawiam się czy mam coś nie szczelnego czy faktycznie wentylator jest za silny w stosunku do filtra? Wentylator kanałowy 197m3/h a filtr węglowy 160-240m3/h Pytanie czy jeżeli kupię regulator mocy i zmniejsze sile wyciągu to załagodzi to sytuację? @Zielone krainy @Dobry_Człowiek! @konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 19 Stycznia 2022 @onyx może masz jakies nieszczelne połączenie miedzy filtrem a wentylatorem 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 19 Stycznia 2022 @Dobry_Człowiek! czyli moc wentylatora i filtra jest prawidłowa? Przykładam dłoń do filtra i mocno ciągnie powietrze więc raczej jest szczelne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 19 Stycznia 2022 @onyx ja preferuje z 1.5x większy filtr od wentylatora u ciebie jest ciut większy od wentylatora i moze nie dawać rady filtr. Sprawdź wszystkie połączenia. Mozesz wrzucić jaki kupiłeś zestaw? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 19 Stycznia 2022 @Dobry_Człowiek! chodzi ci o moc czy marki jakie kupiłem? I jeżeli bym zmniejszył moc wentylatora wyciągającego do powiedzmy 100+M3/h to czy wtedy np filtr nie będzie zbyt mocny? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 19 Stycznia 2022 Jak by went był 100m3 A filtr 250 to było by elegancko bo było by te 1.5x większy niż wentylator. Mi z kolei filtr też puszczal zapach A miałem odpalony na 340m3 A filtr 420 i przechodzilo zapachem. Później dałem nowy i po 10 dniach znowu mi zaczelo jebac. To dałem jeden w boxie A drugi A wylocie poza boxem i zapach odpuscil @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 19 Stycznia 2022 @onyx Ja mam taką samą moc wyciągu 197 m3/h, a filtr węglowy 250 m3/h prima klima i u mnie nic nie było czuć, więc jak masz dobrej jakości filtr węglowy, to raczej nie on powinien być problemem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 19 Stycznia 2022 @onyx chciabym zobaczyc jaki masz wentylator bo czasami gdzies i tam moze zasysac nie przefiltrowane powietrze i można cos ulepszyć zakleić taśma itp. Ja np mam wyciągający wiatrak ktory moge szybko wyjąć i wyczyść. Na łączeniach kleje porzadnie taśmą bo wczesniej tam zasysalo lewe powietrze i zapach leciał po za box. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Stycznia 2022 @onyx Ty masz tam filtr>spiro>went>spiro czy prosto filtr do wenta jest zamocowany ? Mi ciągnęło na spiro między filtrem a wentem jak się coś rozszczelniło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 19 Stycznia 2022 @Dobry_Człowiek! @Udyr https://www.growtent.pl/product-pol-1826-Wentylator-kanalowy-Vents-Quietline-125-mm-197-m3-h.html @Udyr no ja niestety jako połączenie między filtrem a wentylatorem użyłem przewodu wentylacyjnego bo nie widziałem czego użyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Stycznia 2022 @onyx Jw napisał @Dobry_Człowiek! sprawdź łączenia, owal srebrna taśma albo ducktape i zerknij na rury czy się nie rozszczelniły. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 19 Stycznia 2022 @Udyr ale myślicie że to raczej przez nieszczelność? Bo wstępnie zakładam że za duża moc wentylatora względem filtra ale jednak będę musiał sprawdzić szczelność @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 19 Stycznia 2022 @onyx sprawdzać musisz od najmniej inwazyjnych poprawek moim zdaniem, bo jeśli to nie wina filtra to lepiej oszczędzić kilka blach 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) @Dobry_Człowiek! @Udyr Znalazłem winowajcę Przyszedł mi też wentylator i o dziwo jest dwukrotnie większy od poprzedniego dwukrotnie silniejszy od poprzedniego i dwukrotnie cichszy od poprzedniego Edytowane 20 Stycznia 2022 przez onyx 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Stycznia 2022 @onyx amelinowy problem, odtluscic palcem i silikonu na grubo. Musi trzymać panie majster 😄 A tak serio, to było do przewidzenia że te spiro są delikatne. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 20 Stycznia 2022 @Udyr dziś to olepilem taśmą na szybko ale jutro zakleje to tak że ło cię panie xd 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 20 Stycznia 2022 @onyx Wystarczyla by dobra łatka z taśmy aluminiowej. Mocny ma klej na sobie skubana. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brazil Munster 709 Napisano 20 Stycznia 2022 Ja teraz kupiłem spiro alu ale jeszcze ma ba sobie warstwę takiej czarnej w chuj mocnej folii. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Git 509 Napisano 20 Stycznia 2022 Jakie topy ogromne haha, zje sie cala i bedzie napewno mega dobra po curringu, ale trzeba bedzie te suche liscie dokładnie wyjebac 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach