KlausKörner 880 Napisano 20 Maja 2021 Halo, siemanko witam serdecznie wszystkich zainteresowanych. Jest to moja pierwsza przygoda, praktyki brakuje, a z teorią jak to z teorią. Życzcie mi powodzenia. Box od GrowPro 80x80x180 white ambient PAR+. Oświetlenie Led Greenception GCx4 seria X 120 W, wyciąg Taifun 137m3/h z filtrem primaklima, 2x mieszające, jeden RAM, I jeden GardenPro, nawilżacz powietrza. Automaty od RQS, 2 x Dosidos i 1 x Green Gelato. Donice materiałowe 10-11l, ziemia plagron batmix, z odżywek mam tylko starter pack od biobizz 3x250ml czyli biogrow, biobloom, i topmax. Panie kiełkują w Starterkit z Rqs. Mam nadzieję zrobić LST. Na dzień dzisiejszy jeszcze czekam na pierwsze oznaki życia, dlatego nie wrzucam fotek. Z ciekawostek, trochę obok tematu to wsadziłem na okno Igrowcan od RQS z greengelato w środku i chce trzymać ją w takich warunkach do końca. Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za każdą pomoc i komentarz. 3 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 20 Maja 2021 @KlausKörner powodzenia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 20 Maja 2021 @KlausKörner Z farcikiem 👍 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 20 Maja 2021 Tak wygląda roślina z puszki trzymana na oknie. W sobotę wyszła na powierzchnię. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Maja 2021 no zobaczymy jak debiut wyjdzie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 23 Maja 2021 Dzień dobry, witam i pozdrawiam wszystkich. Panienki trafiły do swoich donic, i zamieszkały w namiocie. Ze względu na sprzeczne informacje jakie posiadam, nie jestem pewien czy nie za wcześnie, tak czy inaczej jest już po fakcie. Gelato wyrosło na ok 1cm, Dosidos na powiedzmy 3 mm, drugi Dosidos równy z ziemią. Ten równy z ziemią miał za to korzonek 8mm, podczas gdy reszta ok 3mm. Światło ustawione na ok 40 procent mocy vege. Też nie wiem czy dobrze. Roślina z puszki też wylądowała w namiocie bo ostatnie dni były bez słońca i szkoda jej trochę było, po za tym zmieniłem jej medium(oryginalnie była w kokosie) na ziemię, bo uprawa w kokosie wydała mi się skomplikowana. Wiedzę teoretyczną zbierałem raczej o uprawie w glebie i nijak ma się ona do kokosa. A teraz obrazki: I dalej 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 23 Maja 2021 A teraz pytanie. Jak powinna być ustawiona lampa? Na jaką odległość od dziewczyn i na jaką moc? Dwa potencjometry jeden vege drugi flo, czy korzystać z jednego czy z obu i na jakich ustawieniach? Instrukcja instrukcją, obietnice producenta obietnicami, w teorii patrz w zalecenia, ale w praktyce jak widzę to growerzy mają odmienne zdanie. Z góry dziękuję @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Maja 2021 Jeśli chodzi o lampe, to ci nie pomoge, musisz szukać pomocy u bardziej doswiadczonych forumowiczów, ale to co mi sie rzuca w oczy, to: 1. Termometry powinny być w rogu, mozesz przymocować do rurek od stelaża, bo trzymając je na ziemi bedziesz miec przekłamane pomiary, 2. wentylator wyciągowy chyba masz za słaby na ta powierzchnię, powinien byc ok. 280 m3/h 3. Ziemie masz jedna z lepszych, nawozów prawdopodobnie długo nie będziesz uzywał, lej sama wode o dobrym ph 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 23 Maja 2021 Za termometry już się biorę, wyciąg będzie musiał jeszcze parę tygodni zostać, chociaż że 2-3. A taki miał być fajny, wystarczający... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 23 Maja 2021 @KlausKörner nie jestem ekspertem ale myślę że bezpieczną odległość to 50-60cm od szczytów na wegu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Maja 2021 @KlausKörner filtrow nie montuj na razie do went. wyciag. Otworz te klapki na dole boxa, went. mieszajace daj nad tymi klapkami i niech dmuchaja na roslinki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 23 Maja 2021 Dziękuję za pomoc. Dantes205 piątka dla Ciebie. A więc tak to teraz wygląda. 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Maja 2021 Ladnie i schludnie to wyglada. Nawilzacz dalbym pod wlot pasywny ( ta klapka z siatka) w poblizu wentylatora, zeby powietrze, ktore jest zaciagane do boxa bylo wilgotne, a wentylator je rozrzucal po boxie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 23 Maja 2021 @KlausKörner też chwilę temu wystartowałem z swoim pierwszym projektem, nie rób mojego błędu i trzymaj faktycznie panel te 50-60cm od szczytów bo ja niestety trzymałem niżej i mi tak zsałaciło krzaka że szok xD 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 23 Maja 2021 Odsunąłem na 45cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 23 Maja 2021 @KlausKörner w tej puszce, w ktorej jest jedna z roslinek masz otwory na spodzie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 23 Maja 2021 Tak, ona jest przystosowana. To z RSQ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 24 Maja 2021 Dzień dobry. Odwaliłem numer i wydaje mi się że Panienki nie żyją, ewentualnie nie mają już szans na żywot. Domyślam się czemu ale lepiej jak ktoś podpowie od siebie nie opierając się o moją sugestie. Obrazki: 1.dosidos 2.dosidos 3.greengelato @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 24 Maja 2021 @KlausKörner Listki im obciales? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 24 Maja 2021 Zaprzeczam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach