Zielarka 271 Napisano 7 Czerwca 2021 (edytowane) 43 minuty temu, Dzielnicowy napisał: automata nie przyspieszysz jeśli chodzi o kwitnienie przełączając na 12h bo są fotoobjetne, Nigdzie nie pisałam o czymś takim Edytowane 7 Czerwca 2021 przez Morenn 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 7 Czerwca 2021 @Morenn Nie ważne czy to auto czy sezon po zmianie na 12/12 jedno i drugie powinno zakwitnąć Tak zrozumiałem , jeżeli przełączysz automat na 12 to nie wywoła to kwitnienia 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 11 Czerwca 2021 (edytowane) Dzień 50 Postanowiłem przełączyć na 12/12 i mam 4 dzień indukcji, ja tam nadal zmian nie widzę bo nadal roślina robi kolejne piętra xD Mam wrażenie jak by tak roślina nie chciała nigdy zakwitnąć ale przecież to nie możliwe więc czekam i czekam i pewnie ten projekt spokojnie potrwa 100dni+ no ale cóż Wystąpiły pierwsze niedobory i zaraz poszukam na tabeli czego to mi brakuje ale podejrzewam że mg bo leje jej cały czas wodę i nic poza tym więc jak na 50 dni to i tak nieźle się trzyma bez papu. Od jakiegoś czasu zauważyłem że końcówki liści zawijają się trochę w dół, na początku myślałem że to przez temperaturę bo przez 2tyg miałem ponad 30° w boxie i do tego 30% wilgotności z myślą że skoro roślina już się określiła to znaczy że kwitnie, takie uroki początkujących Dolne liście są zjadane przez roślinę i pomalutku odpadają i ciekaw jestem czy podczas kwienienia roślina idzie jeszcze w górę bo jeśli tak to będę musiał jakoś dziko podnosić lampę, przeglądam inne fotorelacje i mnie dupa piecze że innym niż dawno kwitnie a ja nadal na wegu xD Oczywiście pozdrawiam i życzę smacznej kawusi Wychodzi na to że roślinie brakuje (k) czyli potasu Edytowane 11 Czerwca 2021 przez onyx 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UKTHC 504 Napisano 11 Czerwca 2021 Spokojnie zaraz zacznie ładnie kwitnąć 🙂 te liście z dołu bym pousuwał na Twoim miejscu. Będzie lepsza cyrkulacja powietrza a z tych żółtych liści i wysuszonych już roślina wyciągnęła co miała wyciągnąć i raczej teraz już jej się nie przydadzą 😉 powodzonka! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 11 Czerwca 2021 @UKTHC z jednej strony masz rację a z drugiej strony zazwyczaj czekał aż roślina sama odrzuci liście by wystarczyło lekko spotkać by odpadły ale ta cyrkulacja też jest istotna więc chyba tak zrobię @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 11 Czerwca 2021 @onyx jak długo laleś azot? Nie zapominaj ze nadmiar azotu spowalnia kwitnienie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 11 Czerwca 2021 @Majki wydaje mi się że mogło to być spowodowane tym że jak roślina pokazała płeć to myślałem że już zaczyna kwitnąć i dostała kilka razy top max jako stymulator kwitnienia i może z raz bio bloom połowę dawki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 11 Czerwca 2021 @onyx Zazwyczaj zmieniając światło na 12/12 i lejąc nawozy na flo wymusza się kwitnienie i roślina za chwilkę zacznie kwitnąć, zależy czy brakuje jej papu czy nie, widać po szczytach ze się zabiera do kwitnienia wiec za chwilkę ruszy. Kontroluj pH i poodcinaj te liście pousychane a będzie dobrze. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 11 Czerwca 2021 @Majki ph gleby sprawdzę często i jest w normy, woda z resztą też sprawdzana przy każdym podlewaniu, no nic czekam @Majki co myślisz o tym że jeżeli faktycznie ten automat ma takie opóźnienie w kwitnieniu to po zaczęciu wiązania kwiatów wrócę do fotoperiodu 18/16 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 11 Czerwca 2021 @onyx nie wiem jak to wyglada z automatem i czy to napewno automat bo się zbiera do kwitnienia jak sezonowka, ja tam bym zostawił 12/12 ale niech się jeszcze inni wypowiedzą. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 12 Czerwca 2021 @Majki wydaje mi się że opóźnienie w kwitnieniu jest spowodowany tym że popełniłem błąd lejąc stymulator kwitnienia i raz lejąc raz bio blooma połowę dawki przez co faktycznie roślina w świetle naturalnym mogła wydawać się mocno nabita azotem ale czy to by aż tak opóźniło kwitnienie, kto wie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 12 Czerwca 2021 Niedobór magnezu 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 12 Czerwca 2021 @fxxx1337 tak też myślę i poleje cal magu ale zastanawiam się czy połowa dawki czy pełna dawka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 12 Czerwca 2021 daj pełną dawkę, bo duża jest. Z jakiej firmy masz calmag ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 12 Czerwca 2021 @fxxx1337 z biobizza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 12 Czerwca 2021 Też mam biobizz, ja leję pod moje tak 1.5ml na 1.5l wody 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 12 Czerwca 2021 @fxxx1337 ok ja leje jej ostatnio po 2l co 4 dni więc dam jej 2ml i powinno być git @onyx dzięki za pomoc 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Dzień 55 Sprawa wygląda tak że przełączyłem na kilka dni w systemie 12/12 i zaczęła wypuszczać włoski świadczące o wejście w fazę kwietnia ale że chciałem się upewnić czy to na pewnie nie automat więc z powrotem przełączyłem na 18/6 i roślina zareagowała w sposób następujący wracając do fazy wegetacji ponownie budując nowe piętra, teraz już na 100% wiem że zrobili mnie w konia i zamiast automatu mam sezonówke xD no cóż 55 dni Wega i zobaczymy co z tego będzie i jak długo to potrwa xD finalnie od dziś już jest ponownie 12/12 i tak już zostanie aż do końca swojego żywota nie wiecznego amen, mam nadzieję że nie zhermi i szkoda że nie domyśliłem się tego wcześniej bo tak to bym zrobił scorga. Na zdjęciach roślina jest zdrowa więc póki co warunków nie opisuje bo skoro widzicie że zdrowa to wiecie że warunki są optymalne, dziękuję za uwagę i życzę smacznej kawusi 🙂 Edytowane 16 Czerwca 2021 przez onyx 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 16 Czerwca 2021 . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 22 Czerwca 2021 Dzień 61/6 dzień po przełączeniu 12/12 Po przełączeniu rośliny wyjebalo w kosmos do góry i dziś patrzę a mam odległość 15cm szczytów od Leda i wyżej już nie uciagnie więc postanowiłem podjąć poważne kroki i zastosować super cropping, finalnie i tak zdaje sobie sprawę że cały projekt potrwa około 120dni+ więc niech się dzieje wola nieba, ostatnio miałem problem z pH bo sprawdzałem i było ponad 7 więc już zamówiłem pH minus bo cały czas leciałem na cytrynie xD, roślina niby wypuszcza włoski ale od niechcenia i wlecze się okropnie, mam duże problemy z temperaturą bo ciągle ponad 31 stopni lub więcej, powycinałem trochę liści które zasłaniały środkowe odrosty w końcu będą miały jakiś dostęp do światła bo wcześniej główne szczyty je dominowały i rosły słabiutko. Pozdrawiam 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach