onyx 881 Napisano 15 Lipca 2021 @Zielone krainy no to nie powiem jestem w cholerę do tył xd cóż trzeba czekać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
point.99 239 Napisano 15 Lipca 2021 (edytowane) @onyx dostałeś sporo cennych wskazówek od @Zielone krainy to dobrze i ja też dzięki temu coś zrozumiałem. @Zielone krainy dzięki, to była dobra nauka zarówno dla @onyx jak i dla mnie. Edytowane 15 Lipca 2021 przez point.99 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 15 Lipca 2021 Ja bym nie dawał nic na grow jak ona kwitnie od miesiąca. Po co? Kilka liści na dole pobiera sobie azot do dalszego rozwoju co nie znaczy, że od razu trzeba lać grow. Zawsze lepiej potrzymac w niedoborach niż lać nie wiadomo ile wszystkiego. Nie wiem jakie masz nawozy, ale ja bym jej wrzucił Terra Bloom pełną dawkę i stopniowo przechodził na Pk13/14 na przemian z czystą wodą, a jak by były za duże niedobory azotu rzucił minimalną dawkę terra bloom Ogólnie zasada jest taka, że jak roślina przestaje iść w górę (jakoś w 4-5 tyg flo) to przechodzi się na wyższe stężenia PK 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 15 Lipca 2021 @fxxx1337 @point.99 @Zielone krainy @KlausKörner dziewczyna połamana i życzymy jej szybkiego powrotu do zdrowia @fxxx1337 @Zielone krainy generalnie wasze opinie obie mają sens i teraz za bardzo nie wiem jak w końcu postąpić xd 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 15 Lipca 2021 Aczkolwiek dam jednak tego bio growa jak zalecał @Zielone krainy no może jednak to pomóc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Lipca 2021 @onyx Każdy może mieć swoją filozofię uprawy, ja idę za swoją, jaka w mojej ocenie jest optymalnie skuteczna, bo pozwala w krótkim czasie uzyskać zadawalający plon. W 64 dniu kwitnienia miałem mniej więcej 30 % bursztynu na topach. Twoje rośliny na moje oko są lekko niedożywione i wykazują także braki azotu, bo są w mojej ocenie za jasne, a wysysanie od dołu na tym etapie, gdzie w ogóle nie jest zawiązany jeszcze obraz topów jest, jak dla mnie za wczesne. Teraz bym jeszcze pilnował, by roślina była soczyście zielona, a nie jasna i by nie wyssała się zbytnio od dołu, a dopiero, jak kwiatostany tworzyłyby formy coraz bardziej złożone to bym schodził z azotu i pozwalił się roślinie stopniowo z niego wysysać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 15 Lipca 2021 @Zielone krainy właśnie ona dosyć szybko zjadała liście co mnie trochę martwiło i myślałem też że powodem może być wyższa temperatura przez co liście u dołu szybko żółkły ale nie wiem nawet czy to ma ze sobą cokolwiek wspólnego, finalnie dodam grow i niech się dzieje wola nieba @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Lipca 2021 (edytowane) @onyx Ona leci na "rezerwach", w ziemi jest stosunkowo mało azotu, ja bym na tym etapie , co jakiś czas regularnie lał nawóz na grow, jak tylko widać, że się rozjaśnia na liściach, co w swojej uprawie robiłem z dobrym skutkiem. Roślina mówi wszystko, wystarczy jej słuchać, by szła szybko przed siebie i doszła w miarę w krótkim czasie do celu uprawy, czyli do zbiorów. Edytowane 15 Lipca 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 15 Lipca 2021 @Zielone krainy czyli powiedzmy co 4 podlanie dawać grow? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 15 Lipca 2021 @onyx Obserwacja ziomku to podstawa, dodajesz grow, jak widzisz, że roślina czerpie azot z samej siebie, a nie z ziemi. Ja bym do momentu odpowiedniego zawiązania topów dawał jej tyle azotu, by liście były ładnie zielone, nie jasne i nie za ciemne, takie w punkt czyli ładnie soczyście ziolone. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 15 Lipca 2021 @Zielone krainy ok, tak będę obserwował roślinę i uczył się jej zapotrzebowań, dzięki wielkie :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 20 Lipca 2021 (edytowane) Dzień 140 jalapeno Roślina owocuje w dużej ilości, dziś dostała sporego fryzjera bo liści miała niesamowicie dużo, przez ostatnie tygodnie borykałem się z mszycami ale sytuacja została opanowana, ogólnie idzie bez problemu i dostaje jakieś 4l wody na zmianę z odżywkami raz na tydzień, oby tylko nie naszła jakaś szara pleśń lub inne dziadostwo. Mam jeszcze Caroliny reaper i dragon breath ale one o dziwo dopiero wypuściły kwiaty. Poniżej krótki przebieg rośliny Jeżeli kiedykolwiek będziesz myślał o torfowych doniczkach to od razu odradzam bo to totalny shit Edytowane 20 Lipca 2021 przez onyx 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 20 Lipca 2021 Jalapeno jak dla mnie za słabe. Od Habanero i Piri Piri w zwyż jest ok. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 21 Lipca 2021 @Aron jalapeno jest dla mnie ok ale jak będę potrzebował większych wrażeń to zawsze mam od tego Caroline reaper xd póki co chyba nadal najostrzejsza papryka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
point.99 239 Napisano 21 Lipca 2021 @onyx jak dla mnie jalapeno jest w sam raz, zawsze duża ilość😁 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 21 Lipca 2021 @onyx Carolina ma jedną poważną wadę jak każde super hoty. Ma chemiczny posmak kapsaicyny xD Z ostrych papryk niestety max Naga Jolokia, która jak dla mnie ma fajny śmietankowy posmak. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 21 Lipca 2021 @Aron w przyszłym sezonie startuje z kilkoma innymi gatunkami takimi jak habanero piri piri cayane i nawet fajna zabawa z paprykami ale okres wega meeeega długi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi 78 Napisano 21 Lipca 2021 @onyx Zajebista sprawa. Domowy warzywniak to coś, do czego też skromnie mówiąc dążę. Patrząc na to co teraz jest po sklepach, to czemu by nie wyhodować swojego towaru, skoro jakieś podłoże wiedzy się posiada 😄 powodzenia ! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 21 Lipca 2021 Przez chwile myslalem zeto jakis slang z tymi papryczkami xD a tu jednak serio El PaPriCo xD @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Dzień 93/38 od przełączenia na 12/12 Temperatura dzień 33°C/27°C noc Wilgotność 40-50%, lampa 20cm nad szczytami i więcej nie wycisnę pH w normie, nadmiarów brak i niedoborów też nie wykazuje Za długi weg za wysokie rośliny za duża temperatura, drugie łamanie zbyt drastyczne ogólnie pierwszy grow nie będzie należał do tych udanych ale to też kwestia gównianej pestki i myślę że drugi projekt będzie o niebo lepszy Ogólnie główne szczyty wyglądają tragicznie jak na 38 dzień flo i póki co mam już powoli dość tego projektu, widać drugie łamanie nie zbyt dobrze zrobiło rośliną bo widać że słabiej ciągną papu z ziemi w porównaniu do nie łamanych szczytów, myślę że z dycha palenia będzie i nie pociesza mnie fakt że jeszcze z dobry miesiąc przede mną Edytowane 24 Lipca 2021 przez onyx 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach