Patrick 22 Napisano 13 Lipca 2019 Żółte liście marihuany, co sygnalizują ? Żółte liście marihuany mogą sygnalizować różne problemy, ale nie zawsze. Żółte liście konopi często występują u zdrowo rosnącej rośliny. W tym poradniku dowiesz się wszystko na temat żółtych liści. Roślina wysysa składniki odżywcze ze starszych liści i pozbywa się ich, jest to normalny proces Żółte liście u zdrowej rośliny Liście koloru żółtego u zdrowej konopi to normalna sprawa. Część starszych liści podczas wzrostu rośliny po prostu samoczynnie usycha i odpada, jest to normalne zjawisko, ze starszych liści wysysane są składniki odżywcze i po czasie starsze liście pozbawione składników odżywczych nie są potrzebne konopi. Liście żółte często spotykane są podczas kwitnienia, o ile pojawiają się na początku kwitnienia należy reagować, natomiast gdy żółty kolor liści pojawia się na końcu etapu kwitnienia jest to normalne zjawisko. Kwiatostany wysysają składniki odżywcze z liści i jest to zjawisko normalne, można lekko nawozić azotem podczas kwitnienia jeśli żółknięcie liści będzie szybkie, ale bardziej na początku czy w połowie etapu kwitnienia, pod koniec nie ma to sensu. Normalne zjawisko żółknięcia liści pod koniec kwitnienia Kiedy należy interweniować w przypadku żółtych liści ? Kiedy u twojej rośliny pojawiają się żółte liście dziwnie wyglądające z różnymi plamami wtedy należy podjąć odpowiednią interwencje. Przyczyny żółtych liści marihuany które wynikają z jakiejś dolegliwości może być kilka np : - Roślina ma za sucho lub za mokro, mogą pojawić się żółte liście i oklapnięte, korzenie konopi nie lubią ciągle zbyt mokrego podłoża. - Brak jest jakiegoś pierwiastka w podłożu przeważnie dlatego, że grower nie stosuje żadnego nawozu - Złe pH gleby przez co roślina ma problemy z przyswojeniem odpowiednich pierwiastków. Jest to częsty błąd, początkujący growerzy nie dbają o prawidłowe pH podłoża co prowadzi często do objawów w postaci żółtych liści. - Uszkodzone korzenie przez szkodniki np. krety, nornice - Za mało azotu w roślinie, należy roślinę podlewać nawozem bogatym w azot szczególnie w fazie wzrostu - Przenawożenie pierwiastkami również może spowodować żółte liście, należy więc umiarkowanie stosować nawozy najlepiej według etykiety na opakowaniu. - Na roślinie mogą żerować jakieś szkodniki których trzeba się pozbyć odpowiednim preparatem w zależności od typu szkodnika. Cała roślina nie wygląda na zdrową, zbyt mało azotu w glebie Złe pH gleby, zablokowane wchłanianie pierwiastków Niedobór siarki W przypadku żółtych liści u konopi nie zawsze jest powód do paniki, często jest to naturalne zjawisko które nie powoduje żadnych strat. Jednak z obserwacji rolników szczególnie początkujących żółte liście konopi często pojawiają się w wyniku zbyt złego pH gleby, czy też zbyt mało azotu w glebie, należy o tym pamiętać i odpowiednio reagować. Każdemu zależy na tym aby rośliny rosły zdrowo bez żadnych chorób, dlatego kontroluj pH gleby, stosuj odpowiednie nawozy i dawki zalecane przez producentów. W uprawie indoor należy dbać o czystość aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się szkodników. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 13 Lipca 2019 o dobry poradnik, a się zastanawiałem dla czego mam żółte liście a roślina niby zdrowa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borówa 15 Napisano 13 Lipca 2019 ja miałem żółte liście i przyczyną było złe pH gleby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Golota 8 Napisano 13 Lipca 2019 moje roślinki nie wyglądają zbyt dobrze teraz podejrzewam że to przez brak azotu bo ich nie podlewałem niczym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 14 Lipca 2019 teraz już wiem że przy końcu kwitnienia nie ma się czym martwić że liście są żółte @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 15 Lipca 2019 @Wiesiu tak Wiesiu dużo osób się tym martwi nie potrzebnie, przy końcu kwitnienia żółte liście to normalka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 15 Lipca 2019 @Patrick mogą być nawet popalone, topy wysysają składniki odżywcze i tak jak piszesz to normalne zjawisko @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filip1825122@o2.pl 7 Napisano 11 Sierpnia 2019 Jak myślicie, jest jakaś szansa żeby ją odratować? Szukałem i czytałem na wielu forach o chorobach, o braku składników mineralnych, ale nie potrafię stwierdzić co jej jest, pomożecie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 11 Sierpnia 2019 wygląda mi to na typowy objaw przenawożenia azotu, lałeś mu nawóz z azotem ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 11 Sierpnia 2019 @filip1825122@o2.pl @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filip1825122@o2.pl 7 Napisano 11 Sierpnia 2019 Tak 80ml na 2 litry wody i to lałem dla 3 roślinek. Nawóz miał głównie azot, odrobinę fosforu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Triochomy 5 Napisano 13 Sierpnia 2019 @filip1825122@o2.pl przenawoziłeś pewnie znając życie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filip1825122@o2.pl 7 Napisano 13 Sierpnia 2019 Myślicie że rosliny owocowe typu truskawki, maliny czy np porzeczki mają wpływ na nasze roślinki albo to, że wśród tych owoców jest więcej much, pszczół albo bąków? Będą się rozwijać normalnie gdy będą w takim środowisku? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buk 8 Napisano 13 Sierpnia 2019 @filip1825122@o2.pl myślę że to nie ma znaczenia że w takim środowisku będzie rosła konopia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 28 Grudnia 2020 może mi ktoś poradzić co jest tego powodem?? roslinka ma mokro odpowiednie ph. odpowiednią wilgotność i temperature. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 28 Grudnia 2020 @LiitlebigWeed jakie odżywki stosujesz ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiksa26 5 Napisano 28 Grudnia 2020 @LiitlebigWeed azotu im brak podręcznikowo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LiitlebigWeed 132 Napisano 29 Grudnia 2020 (edytowane) w zeszły wtorek podlałem 4ml bio-grow i 4 ml algamix . nie dawałem potem więcej z obawy że przenawoziłem. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez LiitlebigWeed @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 29 Grudnia 2020 @LiitlebigWeed a pH czym mierzysz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cappi 21 Napisano 29 Grudnia 2020 Godzinę temu, LiitlebigWeed napisał: w zeszły wtorek podlałem 4ml bio-grow i 4 ml algamix . nie dawałem potem więcej z obawy że przenawoziłem. Za mało szczegółów aby Ci pomóc. Ile czasu ma roślina, odżywki z biobizz masz więc odstaw alge ona jest na start, wydaje mi się, że przełączyłeś na flo już, więc jeśli tak jest, daj jej biogrow 3ml i 6ml potasu, oraz 2ml fosforu.powinno pomóc. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach