edek 4 Napisano 15 Marca 2023 @doominik Kurcze to sporo kasy i mocy? Nie za dużo? Myślałem, że na pole 1,2x1,2 wystarczy 600W, @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) W dniu 31/01/2023 o 14:54, kamilstopro napisał: @Udyr tak tanio ? To w takim razie ja przepłaciłem za lumateka? Skoro za 200 zł idzie już coś kupić sensownego ? Czy raczej jest spora różnica ? Nie wiem jak go skasować sorki, jak tu wyłączyć powiadomienia do posta Edytowane 15 Marca 2023 przez kamilstopro @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 15 Marca 2023 @edek pisałeś o 120/240. 120/120 to te 450W ogarnia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edek 4 Napisano 15 Marca 2023 @doominik Chyba trochę źlę napisałem. Chodziło mi o to, że 1,2 x 1,2 + 1,2 x 1,2 to pole 1,2 x 2,4. I to rozumiem, że ogarną mi 2 lampy 450W które podałeś czyli Lumatek ZEUS 465W. Problem jest to, że są trochę drogie. Te migro aray wychodzą taniej. Da się coś zrobić taniej? Jeszcze raz napiszę, że nie chcę mieć tego w namiocie tylko na stole w pokoju.@doominik No właśnie się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, że 1,2x1,2 + 1,2x1,2 to 1,2x2,4. I to rozumiem, że ogarną mi 2 lampy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 15 Marca 2023 @edek Pamiętaj, że w takim pokoju dużo światła będą Ci pochłaniać ściany, czy tam jakieś inne przedmioty, przez co koniec końców mniej światła pochłonie sobie roślina, więc zapotrzebowanie na moc będzie większe niż w przypadku growboxa przy takich wymiarach @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) @edek nie ma większego znaczenia. Licz światło na konkretną powierzchnię i polecam zrobić jakieś ekrany wokół roślin, bo jak napisał @Bob drzewny sporo światła ci się zmarnuje. Na pewno można zrobić coś taniej, napisz jaki masz budżet, będzie łatwiej. Takie ledy jak lumatek kupuje się jako inwestycję-zwraca się szybko, a one działają długo i są po prostu dobre. Jak zobisz taniej, to często zamiast kupować badziew lepiej zacząć od hps i potem jak wpadnie ci kasa to zrobić upgrade. Poszukaj może mars hydro czy spider farmer radzę tylko nie dawać wielkiej powerzchni z małą ilością światła, bo tylko się nachodzisz koło tego i na koniec zbierzesz popkorn. Lepiej jest zacząć z jednym dobrym panelem na tych 1,2/1,2 i po pierwszej ścince odpalić drugi. Przerabiałem temat osobiście i teraz właśnie tak bym to zrobił Edytowane 15 Marca 2023 przez doominik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edek 4 Napisano 16 Marca 2023 @Bob drzewny @doominik Dzięki za radę. Tak zrobię. Kupię dodatkowo Growboxa. Postanowione 🙂. Teraz czas na resztę sprzętu ale to już tutaj: 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 19 Marca 2023 @doominik w teorii zeusy sa chyba lepsze co ? A jak to ma sie w praktyce ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 19 Marca 2023 @OlaLola lumatek to generalnie lider, do tego 5 lat gwarancji. Niestety ma to odbicie w cenach. Widziała nowe modele migro? odświeżyli linię aray. Mają nowe sterowniki, nowe diory, konstrukcja jest sztywniejsza. Mam taki jeden teraz i polecam 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OlaLola 65 Napisano 19 Marca 2023 @doominik no widzialam, ja mam aray3 ale ten starszy, zamierzam kupic nowszy model ,ale juz sold out 😞 roznica 25%ceny miedzy array 3, a attis 300 PRO i pytanie czy rzeczywiscie warto ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 19 Marca 2023 @OlaLola mają praktycznie te same parametry, lumatek nimy lekko mocniejszy i ma dłuższą gwarancję, za to te aray można łatwo łączyć razem i sterownik w razie potrzeby wywalić z namiotu. Brałbym co tańsze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CaliGas 50 Napisano 7 Kwietnia 2023 Witam czy polecacie lampy lumii? Cena kusi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 7 Kwietnia 2023 @CaliGas jaki model? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CaliGas 50 Napisano 7 Kwietnia 2023 720w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 7 Kwietnia 2023 @CaliGas może być @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurzak97 0 Napisano 24 Lipca 2023 Witam.Zamierzam kupić growboxa 60x60x180 z taką lampą czy on styknie żeby w tym boxie wychodowac Royal gorilla ?Royal gorilla rośnie do 120,140cm @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 24 Lipca 2023 @kurzak97 zalecana powierzchnia 45x45 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Lipca 2023 @kurzak97 mialem w boxie 60x60x180 mh ts600 100w na 2sztuki spokojnie, z dwóch 120g więc nie ma tragedii. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurzak97 0 Napisano 24 Lipca 2023 @vego1989 czyli na tej lampie max 2szt wyjdą w tym boxie 120g,a jakbym dal 1szt z plonem do 300g to lampa starczy czy mocniejsza ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Lipca 2023 (edytowane) @kurzak97 nie, teoria mówi, ze jezeli masz dobre warunki itd to z1W mozna wyciagnac do 2g. Czyli z takiej 100W do 200g mozna dojsc. Ja doszedlem do 120g co uwazam za dobry wynik. Czyli czy dasz 1 czy 4 koniec końców wynik bedzie porownywalny . Edytowane 24 Lipca 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach