konopny_janusz 1,008 Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Właśnie o to chodzi że nie wszędzie jest odbicie żeby nie było za dużo światła11 tys lm to za dużo jak na 0,17m2 Wcześniej mi się zbijała Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 15 Kwietnia 2021 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Jakoś strasznie niskie są i zbite lampa 60 cm od szczytów Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Kwietnia 2021 @konopny_janusz Wygląda na skoczogonki. Dopóki się nie namnożą to groźne nie są, ale jak się namnożą i zabraknie pokarmu to zabiorą się za korzenie i liście rośliny. Stąd u ciebie dziury w liściach, bo wpadają ci z ziemi na liście, jak do bufetu, a będzie tylko gorzej, jak nic z tym nie zrobisz. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 16 Kwietnia 2021 @Zielone krainy nie widzę żeby było ich więcej, dziur na liściach też jakoś specjalnie nie przybywa, a nie chce chemii tam dawać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Kwietnia 2021 @konopny_janusz Jak uważasz to twoja uprawa. Ja bym obserwował, bo jak się namnożą, a im to szybko przychodzi to możesz mieć problem. Też je kiedyś dostałem w gratisie, jak kupiłem ziemie uniwersalną w Carrefourze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 16 Kwietnia 2021 @Zielone krainy mam też inne rośliny podlałem je środkiem na skoczogonki rozcieńczonym z wodą w odpowiedniej proporcji i kilka dni później robaczkow nie było ale roślinkom zaczęły usychać liście, więc boję się tego środka zastosować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Kwietnia 2021 @konopny_janusz To może rozcieńczaj go na przyszłość trochę bardziej niż zaleca producent, jak podlewasz nim młode krzaki. Może takie stężenie, jak zaleca producent było za silne dla twoich młodych roślin. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 16 Kwietnia 2021 @Zielone krainy na opakowaniu jest napisane że nie można jeść, pić w otoczeniu iluś tam metrów. Całe palenie później może być tym skażone @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 16 Kwietnia 2021 @konopny_janusz Na pewno do czasu zbiorów taki środek ulegnie dezaktywacji i nie będzie zawarty w roślinie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Kwietnia 2021 @Zielone krainy kupiłem coś takiego, nie ma tam co prawda skoczogonkow ale ogólnie jest owadobójczy chyba powinien działać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 17 Kwietnia 2021 @konopny_janusz Nie próbowałem tego środka. Przetestuj go to powiesz, jak z jego skutecznością. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy nie wiem ile tego lać, na ulotce różne rośliny mają inne dawki ale nie ma tam konopii 😄 Dla róży np jest max 10ml na 1 l wody a dracena ma aż 60 ml na 1 l wody. Spróbuję to 10 ml na litr na jednej roślinie, drugą zostawię w spokoju zobaczę jak to się sprawdzi Na forum ogrodniczym znalazłem info ze acetamipryd działa na skoczogonki więc powinno pomóc Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 17 Kwietnia 2021 @konopny_janusz Nie stosowałem tego, więc nie wiem, jaka dawka jest odpowiednia dla konopi, ale z zasady dałbym dawkę najmniejszą, lub nawet połowę najmniejszej dawki. Więc pewnie 10 ml na 1 litr to max, a sam pewnie na próbę wlałbym jeszcze mniej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Kwietnia 2021 @Zielone krainy więc spróbuję dać 8 ml na litr wody @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 17 Kwietnia 2021 @konopny_janusz No możesz tak zrobić, jak 10 ml nie szkodzi krzakowi róży to 8 ml nie powinno zaszkodzić krzakowi konopi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) @Zielone krainy poszło 14 ml na 1,5 l butelkę oazy z biedronki. Woda zaczęła się pienić. Na ulotce jest jeszcze info ile tego lać. W przypadku róży jest tylko 0,06 na 1m kwadratowy. Nie wiem jak to przeliczyć ale 0,06 zakładam że to są litry więc tylko 60 ml się tym roztworem podlewa i to tylko jeden raz się to robi na wegu a ja już mam flo od jakichś 10 dni. No i doniczki 1m kwadratowy to strasznie dużo, nie wiem ile mają moje doniczki ale na pewno mniej Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez konopny_janusz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 17 Kwietnia 2021 @konopny_janusz To weź te 60 ml wlej, do jakiegoś spryskiwacza i spryskaj liście i ziemie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 17 Kwietnia 2021 @Zielone krainy muszę jakiś spryskiwacz skombinować Usuwałbyś liście na moim miejscu, gdzie już jest od ponad 10 dni na flo? Nie mam jak wyginać łodyg box jest praktycznie cały wypełniony @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 17 Kwietnia 2021 @konopny_janusz 5 zł kosztuje mały spryskiwacz w Carrefourze. Ja nie usuwam zdrowych liści, usuwam tylko dolne liście, jak je roślina już wyssie. Poprzednio usuwałem wiatraki i inne, a teraz chce jak najwięcej liści zostawić i usuwać dopiero , jak będzie to naprawdę konieczne. Nie widzę u ciebie, aby szczyty były nieodsłonięte, więc ja bym nie ciął, jak jakieś liście przeszkadzają to odginaj. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach